Ads

Csontváros - Miért jó ez...?

Jön a Csontváros film és mivel rettentően szeretem Cassandra Clare Végzet ereklyéi könyvsorozatot és univerzumát, ezért gondoltam részt veszek a http://www.vegzetereklyei.net blogos kampányában. Igazából ez egy kedvcsináló lesz, ha még nem ismeritek a történetet. :)



Így képzeltem el:
Magnus
Hogyan lett a filozófusból... Árnyvadász?

Helyesebben filozófus, teológus, sinológus palántából... árnyvadász.
Tavaly januárban kaptam véletlenül kölcsön barátnőmtől a Csitt-Csitt című könyvet, eredetileg másik barátnőmnek szánta, de itt felejtette és ezért elkezdtem falni lapjait. Előtte szinte csak komoly irodalmat olvastam, néhány kivételével, filozófia vagy teológiával kapcsolatos könyveket vagy mangát esetleg fanficeket. Újdonság hatása alatt elkezdtem érdeklődni a YA témájú valamint paranormális témájú könyvek iránt, s további könyvek keresése közben rábukkantam a Csontvárosra - emiatt a könyv miatt regisztráltam moly.hu-ra is. :)
Rajongó lettem pár napon belül, egyben elkezdtem fertőzni is. Barátnőmmel elkezdtük a Magnus párti partinkat és ő lett egyik kedvenc karakterünk. :D Főleg mivel ázsiai fanok vagyunk és a kpop, cpop, jrock, jpop után ilyen igazi ázsiai istent képzeltünk el. Stílusa is bejött nekünk, úgyhogy alig lehetett elszedni tőlünk a könyvet. 
A fertőzés később továbbterjedt nagymamám és unokahúgomra. Öcsém aki nem szeret olvasni szintén elkezdte és tetszett neki amit kapott.
Könyvnek pedig újabb ismeretségeket köszönhetek, molyos ismerősökön belül is vannak akikkel a Végzet ereklyéi miatt lettem jóban, ilyen Zsófi is (CB), akivel kiderült közös zenei ízlésünkön kívül, könyves ízlésünk is sokszor egyezik.
Hát ilyet...

Lássuk a medvét...

Így képzeltem el:
Clary
A filmet nagyon vártam már, az eseményeket folyamatosan követtem, hogy mikor mi történik, mostanra már teljesen be vagyok zsongva milyen lesz a film. Közel négy hosszú év után valami becsal a magyar moziba... Tervezem mikorra lehetne minél előbb jegyet rendelni. Azóta meg is lett rendelve 23-ra. :D

Elsőre a Csontváros stílusa és hangulata ragadott magával. Ha te is szereted a sötét hangulatú könyveket, nem rettensz vissza démonok és egyéb lények hentelésétől, akkor már most meleg szívből tudom ajánlani.
A karakterek könnyen kedvelhetőek, ha mégsem tetszene valamelyik karakter, van másik. Karakterek színes tárházát kapod itt igazából. Mindenki találhat magának kedvenc karaktert ebben a sorozatban. Ha nem szereted a tiniket, akkor ott van Luke vagy ha éppen a gonoszokat pártolod, akkor Valentine. (Imádom Valentinet és Sebastiant. Ez persze titok. :D) Látod, máris van választási lehetőséged. Ha egyik sem jönne be, akkor akár lehetsz a Néma testvérekkel, de drukkolhatsz démonoknak is. Senki nem mondja, hogy nem. :)
A története színes, humoros, jó csavarok vannak benne, hiába van néhol klisés helyzet, szerintem Clare néni mindig tartogatott újabb csavart, amiért nem tudtam letenni könyveit.
Azt hiszed megint egy vámpírokból álló csoportot kapsz? Nem, nem... Itt árnyvadászok vannak akik angyalok és emberek leszármazottai és démonokat gyilkolásznak. Később kis csapatukhoz csapódik vérfarkas, boszorkánymester és vámpír is. Igazán népes és vegyes kis csapatocska lesz belőlük. Látod, nem diszkriminatív, mert a tündéreket és démonokat kivéve mindenkit szeretünk.

Hong-Kong
Sokszor olvasom, azokat a problémákat, hogy már megint egy könyves film, megint egy tini nyál és megint egy Alkonyatot fogunk kapni. Stb, stb... - Ezzel nem étek egyet több okból is. Most azt hiszitek egy rajongó akar bizonygatni, de nem. Gondoljuk át az egészet: A könyvben lényegesen kevesebb romantika van, ellentétben sok másik YA könyvvel. Van benne, nem tagadom, de a hangsúly a szereplők fejlődésén, kapcsolatain és a helyzet kialakulásán van. - Belecsöppennek egy hirtelen adódott helyzetbe, amire nem is számítottak, útjuk során kiderül szinte egész életük egy hazugságon alapult. Mindenkit átvertek valamilyen szinten és mindenki csalódik szeretteiben. Ráadásul elég sok csatajelenetet kapunk, nem csak bemutató darabokat és light verziókat, hanem tényleges belezéseket. :) Ezt pedig szeretem.
Alkonyattal való párhuzamot már csak ezért sem tudom megérteni, mert egyetlen rész között sincs hasonlóság. Hiszen a történet nem egy romantikus kapcsolatról szól és vámpírokról, hanem hogyan nyírjunk ki minél több démont minél gyorsabban meg persze kik is valójában... Árnyvadászok és démonokon felül vannak vámpírok, vérfarkasok, tündérek, boszorkánymesterek és még számos más faj. Ha valóban ennyire szeretnénk könyvhöz hasonlítani, akkor fel lehet hozni a Harry Pottert, mert ez  a sorozat tényleg egy Harry Potter ficnek indult, de annak a kategóriájától, történetétől eltávolodott. Engem egyáltalán nem zavart olvasás közben a fanfic ténye.
Már csak a gyilkolós jelenetek miatt sem egy átlagos YA filmet kapunk. Tudtommal az eddig megjelent legtöbb film eléggé visszafogta magát véres jelenetek terén, na már most, amit a trailerből láttam eddig, nem úgy tűnt nekem, hogy kikerülték volna ezeket a jeleneteket.

Taiwan
A film trailerje elsőre megfogott, újra és újra megnéztem. Már látom most, hogy több helyen vannak változtatások, de szerintem nem lett rossz. Jedi erőmmel mondom: nem lesz rossz... Elsőre úgy tűnik a film követi a könyv lényegesebb szálait, amik fontosak. Legtöbb jelenet vissza is adja amit elképzeltem. Azért várjuk meg a végső értékeléshez a filmet is... :D

A Csontváros filmet itthon feliratosan lehet majd megtekinteni, nálam döntő fontosságú volt a film megtekintésének szempontjából, véleményem szerint sokkal jobban vissza tudja adni az eredeti verzió az érzelmeket és hangsúlyokat, mint a szinkron. Ráadásul jó nyelvkészségfejlesztő is egyben. :)


Nézzétek meg ti is és döntsetek. :)
Tényleg csak ajánlani tudom, egy próbát mindenképp megér. ^_-

Megtetszett?... Légy te is Árnyvadász! :) - Ha más nem, csak a szívedben, hiszen mindenkiben ott rejlik egy kicsi darabkája...

Blog ami hasznos lehet: http://www.vegzetereklyei.net/

Film trailerje:


Na és így végére a hosszabb, 5 perces jelenet kis kedvcsinálónak. Mert barátnőmet ez győzte meg... :D

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése