Ads

Garth Nix: Sabriel

A Gabo kiadó jóvoltából március 11-én megjelent Garth Nix varázslatos könyve, ami a Sabriel címet viseli. Sabriel történetét négy állomásos turné keretein belül megismerhetitek, mi több, ha játszotok velünk, akár tiétek lehet a kiadó által felajánlott három példány egyike.


Garth Nix


Sabriel


(Régi királyság 1.)
Kiadó: Gabo
Műfaj: YA
Kategória: fantasy, mágia
Megjelenés ideje: 2015.03.11
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: Juhász Viktor, Békési József
Oldalszám: 344
Megtetszett? Megrendelheted itt!
ISBN: 9789636899936
Pont: 4/5
  Sabriel, akit gyerekkorában küldtek Ancelstierre egyik bentlakásos iskolájába, nem sokat tud a zabolátlan mágiáról vagy a holtakról, akik a Régi Királyságban nem hajlandók halottak maradni. Utolsó tanévében azonban apjának, Abhorsennek nyoma vész, és Sabrielnek be kell lépnie a Régi Királyságba, hogy megkeresse. Hamarosan társául szegődik Mogget, a macska, akiben komisz lélek lakozik, és Harlekin, egy fiatal chartamágus. Ahogy egyre mélyebbre hatolnak a birodalomba, úgy növekszik a fenyegetés, amely a halál kapuin túlnyúlva már az élők világát veszélyezteti.

Sabrielnek szembe kell néznie végzetével egy olyan világban, ahol az élők és holtak közti határvonal néha nehezen látható – és időnként el is tűnik.


Megfogott első olvasásra a fülszöveg, hiszen mágia, macskák és a halált elválasztó mezsgyékre való lépést ígéri. Nagyon szeretem a mágikus és varázslós történeteket, ezért egyértelmű volt, hogy el fogom olvasni. Nagyon tetszett a történet és a szereplők is megfogtak.

A főhősnő Sabriel különös örökséggel rendelkezik, méghozzá azzal, hogy képes átjutni az élet és halál közötti mezsgyén. Édesapja bajban van, biztos abban, nem halt még meg és ezért nem ő a címnek a friss örököse. Keresésére indul, hogy bebizonyítsa, életben van.

A szereplők kidolgozottak, összetettek és felépített háttérrel rendelkeznek. Rendkívül pontos leírásokat kapunk róluk, és ami ledöbbentett, az a világkifejtése. Hatalmas információ adaggal látja el olvasóját Garth Nix és számomra a könyv első fele nehezebben emészthető volt. Nem pusztán azt kapjuk milyen világrészek vannak benne, hanem rendkívül részlet gazdagon kifejt minden apró információt, amire szükségünk lehet. Ennek okán akkora információ bombát kaptam, hogy szükségem volt egy kis időre, mire feldolgozom az egész történetet. Sok szereplő, számos szerepben jelenik meg és a fantáziánkat rendesen megdolgoztatja. Pont emiatt tetszett meg a könyv. Régen olvastam ennyire pontos történettel és karakterekkel megalkotott könyvet.
A könyv érdekessége, hogy a 90’-es évek közepén jelent meg, amikor a fantasy műfaj számos könyvet adott olvasóinak és egy bizonyos jellegzetes érzést keltett az emberben. Ugyanezt éreztem a Sabriel esetében is. Ha nem tudom mikor írták és jelent meg, akkor is gondolkodás nélkül be tudnám lőni a dátumot.

A karakterek rettentő bájosak. Három főhősünk van, akik kalandját olvashatjuk. Központban Sabriel áll, aki eddig egy bentlakásos iskolában lakott és a mágiáról teljesen mást tanítottak neki, mint ami az életben van. A jó és a rossz közötti fogalom eltér. Sabriel erős, komoly, megfontolt ám benne van még a gyermeki kíváncsiság és a bizalom.
Mogget a fehérmacska, aki a Charta mágiával van lekötve és nem mindig lehet tudni pontosan mennyire van az emberek segítségére. Bár ettől függetlenül úgy tűnik, pozitív karakter.
Harlekin egy érdekes karakter, ő a történet harmadik főszereplője. Egy fattyú, aki varázslásra képes. Rendkívül kedves és barátságos karakter, aki kitartó és a barátaiért mindent megtesz.

Összességében nagyon tetszett a történet, néhol nekem talán túl tömény és szárazak voltak a leírások és néhol kellett egy kis idő mire teljesen átláttam a különböző világokat, bár ezt felrovom a saját hibáim közé.

Ha szereted a fantasy műfajt és a mágiát, akkor bátran ajánlom a Sabrielt. Igazán lebilincselő történet.

A magyar borító jelképei:
Az Abhorsenek a nekromanták közé tartoznak, Sabriel pedig édesapja utána következő Abhorsen. Ők az egyetlen létező és élő lények, akik képesek bejutni a Halál birodalmába. Abhorsenek szimbóluma egy ezüst kulcs kék háttérrel.
Bővebb információt találhattok még a magyar kiadásról a GABO blogján, amit ITT találtok.
A magyar borítót Csigás Gábor készítette.

Nyereményjáték:
A könyv csupa mágiával és misztikummal teli történetet nyújt az olvasóinak. Halál és mágián kívül találkozhatunk Moggettel, aki az egyik főszereplő és egy beszélő macska.
A mostani játékban nektek a feladatotok megtalálni a mitikus lényeket, akiket elrejtettünk a különböző állomásokon.





A blogturné állomásai:
03.21 Insane Life
03.23 Extra állomás
03.25 Deszy könyvajánlója
03.27 Dreamworld
03.29 CBooks
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése