Ads

Andrew Skilton - A buddhizmus rövid története


Andrew Skilton


A buddhizmus rövid története


Kiadó: Damaru / A Tan Kapuja Buddhista Főiskola
Besorolás: n.a.
Kategória: buddhizmus, filozófia, vallástörténet
Kiadás éve: 2013
Olvasott nyelv: Magyar
Oldalszám: 240
Megtetszett? Itt be tudod szerezni.
       A buddhizmus történetét átfogóan bemutató kötet két nagy fejezetre tagolódik: az első rész az egyik legfontosabb világvallás, a ma is az egész világon elevenen ható és széles körben terjedő buddhizmus indiai történetét taglalja. Andrew Skilton vallástörténész, az oxfordi Wolfson College tudományos kutatója részletesen ismerteti a korai India történelmét, az Indus-völgyi civilizáció létrejöttét, valamint az ún. védikus kultúra jellegzetességeit, majd a Buddha regényes-rejtélyes életútját vázolja. Megismerhetjük a Buddha legfontosabb tanításait a feltételekhez kötött világ jellegzetességeiről és a Nirvanáról. Ezután a szerző a Buddha tanítványaival foglalkozik: mint küldte szét őket a Buddha, hogy járják be a falvakat és városokat, és adják tovább tanításait. A tanítványok közösségén (Szanghán) belül hamarosan kialakult a gyülekezetek szabályos rendje: ezek a zsinatok képezik a további tárgyalás témáját, majd a Szangha fejlődését követhetjük nyomon az i. sz. I. századig. A következőkben a jelentősebb buddhista iskolákkal és a buddhista Kánon felépítésével ismertet meg bennünket a szerző, részletesen beavatva az olvasót a legfontosabb szent szövegek eredetébe, azok tanításaiba.
A könyv második része a buddhizmus Indián kívüli történetét ismerteti. Az egyes területeken (Srí Lanka, Délkelet-Ázsia, Közép-Ázsia, Kína, Japán, Tibet, Mongólia, Nepál, Irán) a buddhizmus sajátos, önálló jegyeket hordozott. Pontosan értesülhetünk arról, miképp terjedtek el, milyen jellegzetességekkel bírtak az egyes vidékeken a buddhizmus legkülönfélébb válfajai, iskolái, s megismerkedhetünk azok legjelentősebb terjesztőivel, támogatóival. A kötetet záró bibliográfia olyan rendkívüli alapossággal foglalja össze a témában fellelhető könyveket, cikkeket, ami páratlannak nevezhető.
   Ezt a kötet magyar fordítója, Agócs Tamás a témában fellelhető magyar nyelvű publikációk jegyzékével egészítette ki.

Igazából ez egy, a szokásostól eltérő bejegyzés, gondolom észrevettétek. A könyvet inkább kulturális okokból ajánlom, meg persze azoknak, akik érdeklődnek iránta, netán - felvételizni szeretnének a fősulira, esetleg valami buddhista jellegű szakot néztek ki maguknak.
Sokáig ez a könyv beszerezhetetlen volt, antikváriumi előjegyzésben is évek alatt nem sikerült beszerezni, de most, hogy újra lett nyomva, lényegesen megkönnyítette a dolgunkat.

Eredetileg a Tan Kapuja Buddhista Főiskolára járok, és ott tanulok mesterszakon. Sok víz lement, sok tanulóval találkoztam az elmúlt 6 év alatt, sőt felvételiztettem is. Tapasztalatból mondom, ha felvételizni szeretnél, akkor ezzel a könyvvel kezd és utána a Buddha beszédeivel. Ebben a könyvben a buddhizmus esszenciája van leírva, azok az alap kulcsfontosságú elemekkel, részekkel foglalkozik, amik könnyebb megértést szolgálják. A különböző iskolákat egyszerűen, lényegre törően írja le, miért fontosak a beszédek vagy mi volt az eredeti mondanivalójuk. Történelmi korszakokat, különböző országban a szerepét és alakulását is leírja. Ezek mind hasznosak, ugyanis sokszor szimbolikusak a történetek, jelentéseik gyökerét a múltban kell keresni és az ázsiai kultúrában. Ezekre ad választ ez a könyv.
Miért mondtam, hogy a Buddha beszédeit csak ez után olvasd? – Mert gyakran tartalmaz olyan elemeket, amik az alap filozófia megértése nélkül zavarossá válik, esetleg föl sem fogjuk elsőre, hogy egy mögöttes tartalommal állunk szemben. Elsőre számomra nehéz volt, hiába olvasmányos és mesés inkább a könyv, nem tudtam megérteni a sorok között rejlő mondanivalót. Felvételin a tutaj történetről írtam, ám tudom, hogy akkor egyáltalán nem értettem még a lényegét.

A Skilton könyve a hozzá nem értők számára sok fontos információval szolgál, megmagyarázza a meghatározó különbségeket a különféle irányzatok közt, az országok buddhizmus között, amelyre általában hatással volt az adott ország sajátos vallása, valamint mik azok az eltérő jegyek, amikre építve meg lehet különböztetni buddhizmuson belüli ágakat.
Alapvető fogalmakat is világossá teszi, mit jelent a buddhizmus nihilista – éntelenség jelentése, nirvána, valamint az üresség.

Ha valóban kíváncsi vagy a buddhizmusra és érdekel, akkor mindenképpen ajánlom ezt a könyvet. Rengeteg kérdésedre kaphatsz választ, kiindulási pontnak nagyszerű. 
Nem elvakult vallási könyv, sokkal inkább művészettörténeti alkotás ez.



Egy kis extra, ha nem nagyon ismered még a buddhizmust... :D
A híres kövérkés, nevető Buddha, amit minden boltban kapsz, nem egyenlő a vallásalapító Buddhával. Közel 1400 év van közöttük. 
Eredetileg nem egy Buddha van, az csak egy tudat állapot - ha már megvilágosodtál, akkor Buddha leszel. 
A kövér nevető Buddha tulajdonképpen a "kínai Mikulás". A kínai szájhagyomány szerint, egy olyan szerzetes volt Ő, amely a népnek szerencsét, pénzt hozott és örömöt.
Na ez az oka amiért hol kövér mosolygó Buddhát látsz, hol pedig egy vékony, komoly, meditáló Buddhát.

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése