Ads

Joss Stirling - Storm és Stone (blogturné)

A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent Joss Stirling - a Lélektársak sorozat szerzője - legújabb regénye, a Storm és Stone. Ennek örömére a Blogturné Klub tizenegy bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Raven izgalmas kalandját!

2014. július 3-tól mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Joss Stirling


Storm és Stone


Kiadó: Manó Könyvek
Műfaj: YA
Kategória: nyomozós, romantikus
Megjelenés ideje: 2014
Fordította: Kiss Enikő Hajna
Oldalszám: 328
ISBN: 9786155385735
Pont: 4/5
   Az előkelő bentlakásos iskola borostyánnal borított falai között korrupció, botrány és egy összeesküvés baljós hálózata rejtőzik.
Az Amerikából jött Raven Stone-nak feltűnik, hogy valami nagyon nem stimmel. Először is ott vannak a titokzatos eltűnések. Aztán a tanárok hazugságai.
És most pedig a halálos fenyegetések…
A nyugtalanító történéseket csak tovább bonyolítja a rejtélyes Kieran Storm feltűnése, akinek nemcsak az agya penge, de a teste is döglesztő.
Raven érzi, hogy beleszeret a fiúba, de megbízhat olyasvalakiben, akiről szinte semmit sem tud?


Nem olvastam még semmit közvetlenül az írónőtől, de sok pozitív véleményt hallottam és olvastam már róla. Véletlenül jött szembe velem a könyv és megfogott a fülszövege. Gondoltam, kap tőlem is egy esélyt, megnézzük mennyire fog tetszeni.
Nem csalódtam benne, nagyon kellemes olvasmány.

Az alaptörténet mi szerint egy bentlakásos iskolában vannak már-már sablonosnak tűnt. Egy kicsit meg is ijedtem ettől, de ez a gondolatom gyorsan tovaszállt, mert sok jót is olvastam, ami ehhez a témához tartozott, ráadásul a történet is eltávolodott a szokásos sztoritól.
A suliban a sok sznob diáknak elment a maradék esze is, Ravent pedig kiszúrták maguknak és folyamatosan piszkálják. Ráadásul a barátnője visszatérve szintén totálisan agymosott. Emiatt Raven próbál távol maradni a bajtól és csak a barátnőjére koncentrálni. Ám jött két új srác is, és úgy tűnik, ők segíthetnek neki egyedül...

A történet aranyos. Nem volt semmi meglepő benne, de maga a történetnek a menete nagyon édesen van megírva. Igen ez a jó szó rá. Mindegyik fő karakter személyisége egyedi, kicsit különc és mégis szeretnivaló.
Nincsenek bonyolult mélységek és rejtett csapdák a sztoriban, csak viszi, akár a víz az olvasóját és annak annyi a dolga, hogy ezt élvezze. Könnyed és elragadó a történet.

Raven megpróbálja a dolgait megoldani a saját tini fejével, ez jól át is jött. Meglepődtem, mert szerintem egészen valós tini problémái vannak. Sokszor olvasok tinikről, akiknek a szája jár vagy sírnak apróbb dolgokért is. Raven esetében meglepődtem, mert nem sírt, nem toporzékolt, hanem elejétől a helyzetén szeretett volna változtatni és tényleg ő uralta saját magát. Egészen megkedveltem.
Az ő karakterének személyiségénél érzem azt, hogy igazi tini.

A másik oldalon ott az új srác Kieran és a haverja Joe. Elméletileg egy másik suliból kicsapták őket és így kerültek be Raven sznob sulijába. Igazából ők más okokból jöttek ide, de ez hamar kiderül az olvasó számára is.

Kieran karakterénél meg kell állnom. Az egyik legszórakoztatóbb és legmókásabb karakter volt, talán akaratán kívül. A sok okos kifejtésével és zseni készségével sikerült elérnie, hogy minden alkalommal Sheldont az Agymenőkből képzeljem magam elé. (Imádom Sheldont… :D ) – Joe néha nálam még Leonard szerepét is megkapta…
A srác egyébként nagyon jó fej, sokat nevettem rajta, mert mindenre van egy elmés beszólása. A különc dolgaival még komikusabbá tette helyzetét.

Az egész történet összességében jó lett, a történet vége és csattanója is tetszik, ezért mindenképpen plusz pontot adok. A történet színes, kicsit detektíves, krimis, romantikus. Az írónő sem esik abba a hibába, hogy túl sok a romantika vagy a krimi. Szerintem pont megfelelő mennyiségben van mind a kettő. A romantika is kialakul, szerencsére nem ilyen szerelem első látásra, hanem ennek a románcnak a fokozatait olvassuk. Talán nekem néha picit hosszúnak tűnt egy-egy rész és én valami csavart vagy izgalmat vártam volna tőle. Ettől eltekintve tetszett, nem túl pörgős, de biztosan állítom, nem is unalmas. Pont jó.

Kifejezetten felemelő tud lenni egy hosszú fáradtságos nap után. Csak leülni, hátradőlni és átadni magunkat a történetnek.

Az ujjlenyomatokról



Mindenhol ujjlenyomatokat láttok és a legtöbb bűnügyi vagy nyomozós sorozatban elsőként az ujjlenyomatokat keresik, hogy azokról mintát vehessenek.
Miért fontos ez? Most megtudhatjátok ennek a történetét.

Az ujjlenyomat vételezést hivatalosan daktiloszkópiának nevezik.
Már az ókorban is feltűnt az embereknek az ujjlenyomatok közötti különbség, ezért sokszor a pecséthez az ujjlenyomatukat használták. (Lehet láttatok is már filmet, ahol megvágják a másik ujját és a vérrel rányomják. Az aláírást így helyettesítették, hiszen ezt nem lehet hamisítani.)
A tudomány fejlődésével elég hamar rájöttek ennek az előnyére a nyomozás szempontjából, ám csupán 200 éve vált ténylegesen világossá, hogy az ujjlenyomatok egyedibbek, mint gondolták.
Az első nyomozás, amiben az ujjlenyomat játszott szerepet, 1900-ban zárult.
A számítógépek és gépek fejlődése lehetővé tette ezek részletes vizsgálatát és így vált bizonyosság a kriminológusok számára, hogy mindenkinek egyedi, sajátos ujjlenyomata van. Egy bizonyos Galton (1888-ban jelent meg erről könyve) kiszámolta, összesen 64 milliárd variáció létezhet, ezért szinte kizárt két azonos ujjlenyomat.
Ha valaki meg szeretne szabadulni tőle, annak nehéz dolga van. Ugyanis az ujjlenyomat nem más, mint bőrlécrajzolat és bőrredők. A redők ugyanabban a formában regenerálódnak és a végtagelvesztést valamint a harmadfokú égési sérülést leszámítva, semmi nem változtatja el. Az évek során, noha öregedéssel és veszélyes anyagok használatával elváltozhat, de számításokkal könnyen rekonstruálni lehet az eredeti mintázatát.
Mivel az emberi bőr zsíros, ha ideges, akkor még jobban izzad is, ezért az ujjlenyomatot bárhol könnyen ott lehet hagyni. Akár figyelmetlenül, véletlenségből is.

Nyereményjáték:

Egy bűnöző menekülés közben elhullajtott néhány aktát, melyen híres könyves és filmes detektívek, ügynökök, kémek és nyomozók legfőbb ismertetői szerepelnek. Derítsétek ki, hogy kiket rejthetnek a leírások, majd ha már mindet megtaláltátok, azok segítségével rakjátok össze a bűnöző nevét, hogy minél előbb elkaphassuk őt.

Feladat:
1. Lájkoljátok a Manó Könyvek és a Blogturné Klub facebook oldalát.
2. Találjátok ki, kiket rejtenek a leírások, és a neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Mindegyik mező kitöltése kötelező!)
3. Töltsétek ki a közös blogon található keresztrejtvényt, hogy a pirossal jelölt fősor kiadja a bűnöző nevét. Ezt a nevet pedig írjátok be a rafflecopter erre kijelölt mezőjébe. (Kötelező!)
4. A hiányzó betűket a közös blogon keressétek.

(A keresztrejtvény üres alapját, amit ki tudtok tölteni ITT találjátok meg.)

Nyomozásra fel!



Résztvevő blogok:
07/03 MFKata gondolatai
07/04 Kelly és Lupi olvas
07/05 Roni olvas
07/06 Könyvszeretet
07/07 Zakkant olvas
07/08 Insane Life
07/09 Nem harap a ...
07/10 CBooks
07/11 Deszy Könyvajánlója
07/12 Dreamworld
07/13 Media Addict
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése