Ads

Philippa Gregory – A Sötétség Rendje

A Cartaphilus Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Philippa Gregory legújabb regénye, A Sötétség Rendje. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Luca és Isolde rejtélyekkel átszőtt történetét!

2014. július 21-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Philippa Gregory


A Sötétség Rendje


Kiadó: Cartaphilus
Műfaj: YA
Kategória: történelmi, romantikus, fantasy
Megjelenés ideje: 2014
Olvasott nyelv: Magyar
Fordította: Szilágyi Zsófia
Oldalszám: 280
ISBN: 9789632662923
Pont: 4/5
   1453, Róma. A fiatal papnövendéket, Lucát eretnekséggel vádolja az inkvizíció, amiért útmutatás nélkül olvasta a Bibliát, tiltott könyvekből tanult. Ráadásul születésének körülményeiről is furcsaságokat pletykálnak. Csak úgy úszhatja meg a vádemelést, ha csatlakozik a pápa alá tartozó titkos rendhez, amely a sötétség és a félelem titkait kutatja.

Első küldetése a Lucretili-apátságba vezeti Lucát, ahol rémisztően furcsa dolgok történnek, amióta az ifjú apátnő, Isolde vette át a zárda vezetését. Az apácákat rémálmok és tévképzetek gyötrik, némelyiken megjelennek Krisztus sebei. Amikor az egyikük váratlanul és különös körülmények között meghal, a koporsója fölött összecsapnak az indulatok. A bizonyítékok minden kétséget kizáróan egyvalaki ellen szólnak - de vajon megbízhatóak-e?

Philippa Gregory új helyszínt választott legújabb regénye cselekményéhez: a középkori Itália útjait vándor szerzetesek, földesurak, keresztes lovagok, földművesek, apácák, mór rabszolgák és banditák járják. A fiatalabb olvasókat célzó fordulatos történetből nem hiányzik a nyomozás izgalma, a középkor borzongató kalandja és persze a szívdobogtató szerelmi bonyodalom sem.


   

Ahogyan sokan tudjátok már, Philippa Gregory nevéhez első sorban felnőtt történelmi könyvek köthetőek. Úgy vélem az írónő szeretne kilépni ebből a skatulyából és megszólítani a fiatalabb olvasókat is.

Ezt nem tartom rossz ötletnek. A könyvben benne van minden, amire egy fiatalabb olvasó vágyhat. Gondolok itt a szerelemre, izgalomra és a mostanában közkedvelt műfajára, a fantasyra. Az enyhe paranormális szál belekeverése nagyon meglepett, de szerintem kell ez bele. Ha egy hétköznapi fiatal szemével tekintünk a történetre, akkor ezzel, sokkal szimpatikusabbá válik a könyv, ráadásul a történelemből is csöpögtet szép lassan az írónő. Nem töményen, pontosan annyit, ami befogadható egy laikus számára. 
Nekem ez nagyon tetszett a Sötétség Rendjében. Olyan érzésem támadt, mintha az írónő hidat szeretne teremteni az ifjúság és a történelem közé és ezzel a könyvvel egy erős alapot adna az olvasóinak.
Ha valaki megkérdezné mit ajánlanék első történelmibb regénynek, akkor nagy valószínűséggel erre a könyvre tenném le a voksomat.

Az én szájízemnek a sztori eleje egy picit lassú, utána meg túl sok mindent szeretne az írónő elolvastatni. Egy picivel több kifejtést elbírt volna a könyv. A történet vége ettől egy kicsit összecsapottnak tűnik.
Maga a fő szál és cselekmény viszont nagyon megtetszett, és az is, ahogyan a nyomozás folyik, ahogyan kilogikázták a gyanúsítottakat. Kíváncsi vagyok, az írónő hogyan fogja folytatni. Sok potenciát látok benne és szerintem egy egészen jó fölvezető a történethez.
Ha szereted a történelmet, némi romantikát, esetleg a könnyedebb történelmi műveket némi rejtéllyel és nem rémiszt meg, ha enyhe paranormális szálat csempésztek bele, akkor szerintem próbáld meg, tetszeni fog.

A szereplők szerethetőek, meg van a magukhoz való eszük. Sokszor szoktam szereplőket kifogásolni, de itt a négy főbb szereplő teljesen racionális és használja a fejét és ezek alapján sokkal valóságosabbnak tűnnek.
Isolde erős és bátor, az apja vezetőnek nevelte. A hű barátnője Ishraq segíti végig. A másik két férfi karakter, Luca és Freize szintén a kornak megfelelően viselkednek, megtesznek mindent a többiek védelmének érdekében.,

Összességében kellemes olvasmány volt és nem csalódtam benne. Mivel az írónőtől mást még nem olvastam, szerintem ezek után fogok, mert megtetszett a stílusa. 

A könyv különböző országokban megjelent más borítókkal is. Tény, hogy a legtöbbször az eredeti angol, 2012-es első kiadású Simon Pulse változatot használták a különböző kiadásoknál (itthon is ezzel jelent meg).
A második angol kiadásnál egy újabb borítót kapott, egy letisztult, egyszerű fehéret.
A németek saját borítót szerkesztettek, aminek teljes mértékben történelmi hatása van. Arc nélküli, kicsit dekoltált a hölgy, szerintem azok kapták le a polcról, akik történelmi romantikust vártak.
A bulgáriai kiadás nekem a régi orosz könyvek hangulatát idézi. Ha volt valakinek régi orosz mesekönyve, esetleg könyve, akkor azoknak ilyesmi borítójuk volt. Ha tippelnem kellene, biztosan rájuk szavaztam volna. Szerintem szép, bár a rajzot lehetett volna nagyobban is.
A romániai változat a régi, hagyományos, kötelezőirodalom érzetét keltik elsőre. Kicsit mű nekem a beállítás és a háttér. Nem rossz. Ennek is van egyfajta sajátos hangulata.


második angol kiadás
német
     
bulgáriai
romániai


Nyereményjáték:
Luca a Sötétség Rendjének ifjú tagjaként járja a birodalmat, s kutatja a sötétség és félelem titkait.
Miután megtudja aktuális küldetésének részleteit, a helyszínre utazik, hogy kivizsgálja azt, valamint, hogy a törvényeknek megfelelően, a pápa nevében intézkedjen.
Útja során vele tart Freize, a kissé bohókás konyhai inas, és Peter testvér, aki a feljegyzésekről gondoskodik.
Ám egy napon, amíg Peter testvér leheveredik néhány órára, a tréfás kedvű, gyanakvó Freize úgy dönt, megvicceli az öreget, és összekeveri a küldetéseikről szóló feljegyzéseket. Közben Luca, mit sem sejtve a csínytevésről, tovább kutakodik az eltűnt aranyrögök után. Este azonban észreveszik, mit tett Freize, és kétségbeesetten próbálják helyreállítani a károkat.
Segítsetek nekik megfejteni, mely bűnösöket, vádlottakat rejtik az egyes iratok!

Feladat:

1. A feljegyzések alapján fejtsétek meg, mely híres történelmi személyekről van szó, és a neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Kötelező!)
2. Lucával eredjetek az aranyrögök (!) nyomába, és számoljátok össze, hány darabot találtok. De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik!  (Erre július 28 -tól nyílik lehetőségetek, a Blogturné Klub blogján. Aznap nem lesz értékelés, csak kincsvadászat. Nem kötelező megcsinálni, de plusz esélyeket jelent.)
3. Találjátok ki, a játékban szereplő történelmi személyek közül ki(k)ről írt már könyvet Philippa Gregory. (Kötelező!)

Kalandra fel!

Figyelem!
A kiadó csak magyarországi címre postáz!

Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!


A többi résztvevő blog:

07/21 Kelly Lupi olvas
07/22 Dreamworld
07/23 Nem harap a...
07/24 Könyvszeretet
07/25 Insane Life
07/26 Deszy könyvajánlója
07/27 Zakkant olvas
07/28 Blogturné Klub
07/29 Könyvgalaxis
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése