Ads

Elizabeth Bear: Range of Ghosts – Szellemek Hegyei

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom, ahol minden éjjel száz hold kelt fel. Ez a világ elmúlt, és már csak néhány hold maradt. A Blogturné Klub bloggerei összefogtak, hogy elkísérjék útján az egyik utolsó megmaradt vaskarikás holdat, Temurt.


Elizabeth Bear


Range of Ghosts – Szellemek hegyei


(Végtelen ég 1.)
Kiadó: Könyvmolyképző
Műfaj: YA
Kategória: fantasy
Megjelenés ideje: 2015.04.23
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: Farkas János
Oldalszám: 
Megtetszett? Megrendelheted itt!
ISBN: 9789633739518
Pont: 4/5
  Valaha száz hold kelt minden éjjel Éjanyánkkal szerte a Végtelen Égen. Valaha száz fia és unokája volt a Nagy Khagannak, a sztyeppék urának, kinek birodalma a világ egyik szélétől a másikig ért. Mára viszályok szította lángokba borult a birodalom és Temur vasholdja világít már csak maroknyi társával a Végtelen Égen.

Temur visszatért a csatamezőről, ahol magára hagyták, hogy meghaljon. Szerte körülötte testvérei és rokonai elesett serege hevert, akik egymással harcoltak a Khaganátus uralmáért. Temur a vér szerinti jogos örököse nagyapja trónjának, de nem ő a legerősebb trónkövetelő. A száműzetésbe vonulás jelenti az egyetlen reményt, hogy megmeneküljön kegyetlen unokatestvérétől.

Samarkar, a hajdani hercegnő Tsarepheth varázslói Fellegvárának ezer lépcsőfokát hágja meg. Ő volt a Rasan Birodalom örököse, amíg az apja fiút nem nemzett egy új asszonynak. Ekkor elküldték feleségül Song hercegnek, de házasságuk véres háborúba torkollott. Most lemondott minden világi hatalmáról, és a mágusok varázserejét kutatja.

Ők ketten szövetkeznek a titkos szekta ellen, mely oly gondosan uszította egymásnak és taszította háborúba a Celadon-tengely birodalmait fortéllyal, megtévesztéssel és varázslattal.


Nem tudtam eleinte eldönteni el szeretném olvasni a könyvet vagy sem. Egyfelől vonzott a történet, fülszöveg, misztikum és az egész történet világa. Másfelől sok kételyem volt. Első dolog amivel egyből szembesültem, az a  rengeteg adat, név, klánfelépítés.
Kevesen tudjátok, most lebuktatom magamat, két évig klasszikus mongolt tanultam, alap szinten ismerem a nyelvtanát, néhány rövidebb szövegét és ha nagyon muszáj lenne, akkor bizony le is tudnék fordítani rövidebb szövegeket. Egy mondatot mai napig el tudok mondani, bár mosolyt csal minden klasszikus mongolul értő mongol számára.
Temurdzsin pedig számomra egy eléggé evidens adat, mert minden második mongolnak ez a neve, Dzsingiszkán után szabadon. Mikor kiderült ez a nagy titka a főhősnek, majdnem fejemet vertem a falba. Nem is tudom, ez olyan, mint Szent István, király volt. Első. Túl nyilvánvaló. A másik, amit úgy érzetem probléma, néha az írónő kánról beszél, néha meg a kaganról, ami pedig valójában egy és ugyanazt jelentik. Nekem olyan érzésem volt, ezzel az írónő nincs annyira tisztában. Bár lehet csak nekem tűnt így, ez esetben elnézést kérek.

A történet izgalmas, szellemekkel harcolós és eseménydús. Azonban az írónő ötvözi ezt az élményt a fantasy és kánság világával. Próbálja egyszerű olvasókkal megértetni mi történik valójában, mikor azt érzem, háh, ezt már értem! – Gyorsan beleír egy újabb szituációt és szereplőt és megint nem teljesen értem. Persze a könyv fele után összeállt a kép, hogy ki kinek a kicsodája, meg a nevek és származásoknak a fontossága, ettől függetlenül néha zavaró volt. Helyesebben van amikor az egyszerű dolgokat is részletesen magyarázza a könyv, néha meg a bonyolultat felületetesen.

Ezektől függetlenül megszerettem a könyvet. Furcsa viszonyunk alakult ki, mert ilyen sem sokszor fordult velem elő. Elsőre imádtam a könyvet és brilliánsnak tartottam, majd néhány nap múlva már minden hibát megtaláltam benne, majd ismét imádtam. Furcsa érzelmeket tud kiváltani ez a könyv másokból is. Egyfelől lehet egzotikus hatása, azoknak akik nincsenek annyira otthon ázsiai témában vagy éppen lenyűgözi őket, másfelől zavaró, ha valaki nem teljesen ismeri a klánságok és név ökölésének fontosságát.

A szellemek és azoknak lelke nagy szerepet kap, nem véletlen a cím választás, hiszen Temur is találkozik a múlt szellemeivel, akik fellázadtak és harcolni akarnak. Kissé furcsa, nem egy szokásos dologról van szó. A harc után egy kis csapat kezd összeverődni, akik ki szeretnék deríteni mi is történik valójában, ki áll a szellemek mögött. A szellemek nem maguktól támadnak, ebben biztosan.

A könyv érdekes, lenyűgöző és tetszett. Van benne valami, ami megfogott és nem engedett szabadulni. Amikor azt hittem nem fog semmi történni, hirtelen újabb fordulatot vett. Ilyen szempontból beszippantott és izgalmas olvasmányként tekintek rá.

Aki szereti a fantasyt, nem ijed meg egy kis ázsiai jellegű világtól, azoknak bátran ajánlom olvasásra! 
Határozottan high fantasy inkább a könyv jellege. Meglátásom szerint a romantika eléggé kis szerepet kap, sokkal hangsúlyosabb a fantasy világnak és a szellemeknek a szála, ezt vedd figyelembe olvasás előtt. Azonban ha erre vágysz, akkor hajrá, nem fog csalódást okozni.

Nyereményjáték:
A Szellemek hegyei egy nagyon is valóságosnak tűnő helyszínen játszódik. Ezért úgy gondoltuk, keltsük életre a Krími Tatár Kánság egyes kánjait. Az öt blogbejegyzésben elrejtettük egy-egy kán nevét, nektek pedig az lenne a feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik kán bujkál az egyes blogokon. Segítségként megadjuk a nálunk lévő kán felmenőjének nevét.
Aki minden állomás kánját megtalálja, eséllyel indul a három darab Szellemek hegyei könyvnyeremény egyikéért.

Figyelem! A Kiadó csak Magyarország területére postáz, valamint a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy jelentkezzen az értesítő e-mailre, egyéb esetben új nyertest sorsolunk!

Mai tipp az elrejtett névhez: II. Devlet Giráj fia

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése