Ads

Karen T. Blythe: Romok

Mindig öröm egy újonnan felfedezett írót bemutatni, főleg ha magyar az illető. A Karen T. Blythe néven publikáló írónő első regényét mutatjuk be nektek egy blogturné keretein belül.
Kövessétek velünk a turnét, és a sok érdekesség mellett még nyerhettek is. Reméljük, megszeretitek annyira a történetet, amennyire mi.

Karen T. Blythe


Romok


(Kolónia 1.)
Kiadó: Magán
Műfaj: YA
Kategória: romantikus, fantasy
Megjelenés ideje: 2015. április
Olvasott nyelv: magyar
Oldalszám: 423
ISBN: 9786155514038
Pont: 5/5
  A nem túl távoli jövőben a Föld népessége az éhezés miatt alaposan megcsappan, Amerika kolóniákra bomlik, az életben lévőknek minden egyes falatért meg kell küzdeniük. Jael az anyjának segít, hogy öccse nyugodtan tanulhasson.


Egy nap megjelenik a városukban a híres énekes, Zerah, hogy egy segítő turné keretein belül koncertet adjon. A véletlen folytán találkozik össze Jaellel, ám ez egy életre változást hoz mindkettejük számára.

Vajon ez több lesz, mint egy egyszerű fellángolás? És ha igen, a kapcsolatuk túléli a buktatókat?
Egy igazán szép romantikus történet egy nagyon nehéz világban.


Nagyon érdekes élmény volt elolvasni a könyvet, mivel egy magyar író tollából született könyvről beszélünk. Romok ráadásul hangulatában és leírásában teljesen eltért az általam eddigi könyvektől. Disztópia, romantika és szexi rock sztár… Mi kell még?

Fülszövege alapján nem tudtam eldönteni milyen is lesz ez a könyv. Jó vagy rossz? Mind a két lehetőség fennállt, mert megkaptam egy eléggé sablonos történet keretét, azonban amikor belekezdtem, rájöttem, ez olyan, mint a külcsín. Csak beszélgetés közben ismerjük meg a másikat. A könyv esetében, csak olvasás közben ismerhetjük meg igazán a könyvet.
Alapból a kolóniák ötlete és város szerte a felosztásuk érdekes volt számomra, mert van benne logika, hogy kisebb elszeparált csoportokban élnek az emberek. Könnyebb kisebb csoportban eltartani egymást, mint egy nagy egységben. Főleg, mivel a III. világháború utáni atompusztításban alig maradt élelem, kevésbé teszik ki a kisebb kolóniákat veszélynek, mint ha egységként az egész elpusztulna, vagy belső háború esetén könnyebben fenntartható a rend.

Jael karaktere nem mindig volt a kedvencem. Néha sokat sír, toporzékol, és úgy érzem túl gyerekes. Ez a természete a bezártságnak is betudható, hiszen alig látott a külvilágból valamit. Családjával nagyon kötődnek egymáshoz, ez a kapcsolat pedig szerintem fontos szálat képvisel a könyvben, mert a családi viszony későbbi szerelmi szál kapcsán előtérbe kerül.

Zerah egy furcsa személyiség, elsőre nem lehet eldönteni ő az ügyeletes rosszfiú, netán ő az Elit jófiúja? Mindenesetre a rocksztár kép róla teljesen elüt az Elitről kialakult sztereotípiáktól. Valahogy az Elitet ilyen gazdag, pénzéhes és hataloméhes embereknek tartottam, erre jön Zerah, aki a rosszfiús karakterével megdönti ezt az elképzelést.
Jaellel a viszonyuk nem könnyű, társadalmi helyzetük elválasztja őket és számos problémába botlanak. Szerintem ennek ellenére rendkívül aranyos páros.

Kötet függővéggel fejeződik be, remélemn hamarosan olvashatom a következő kötetet, mert egyszerűen zseniális a lezárása.

Összességében nagyon megfogott a könyv és ajánlom másoknak is! A világfelépítése, karakterei jól össze vannak szedve és okoznak meglepetést olvasás közben.

A világról:

A III. világháború atomfegyverkezése miatt a világ nagy része elpusztult. Csupán kisebb kolóniákban maradtak fenn városok, városrészek és ezek az emberek egy-egy búra alatt élik mindennapi életüket. Mozgásterük alig van, napot nem igen látták, mivel a vegyi hulladékok eltakarják az eget.
A történet Ex-Los 42 kolóniánál játszódik. Az Elit el szeretné pusztítani a szegényeket, aki mindennap éheznek és szomjaznak, mert az Elit megvonja tőlük az ételt és a vizet, valamint az áramot is bizonyos időközönként használhatják. Néha istenkomplexusuk van az Eliten belül. Például ott van Aharon, Zerah unokabátyja, aki külön terráriumszerű építményben tartja az embereket és kenyérrel, valamint vízzel tartja őket életben, környezetükben pedig emberméretű rágcsáló kiegészítők találhatóak. Kedvenc időtöltése, ha futókerékben fut valaki.

Az Elit további kasztokra oszlik, vannak a pirosak, sárgák és szürkék. Az a kaszt az uralkodó éppen, aki egy ötévente megrendezendő versenyben meg tudja tartani a kendőjét. Minden kaszton belül 50 ember lehet az Elit tagja. 
A sorrend ez alapján, valamint egy speciális a verseny alapján válik el, ahol a legerősebb maradhat. Sokszor egymást is megöltik a verseny során. Ezt az ötéves ciklust tiszteletben tartják, és nem szegik meg, ha nem akarnak meghalni. Inkább politikai vitákba szoktak bocsátkozni.
Fejükbe vették, elpusztítják azokat, akik nem az Elithez tartoznak, többek között Zerah koncertjének valódi indítéka, hogy tömegesen lemészárolhassák az embereket, akik nem az Elit tagjai.

A szegények, a kolóniák átlag lakosainak minden élelme és vízkészlete ki van számolva, megadott mennyiséget kaphatnak, annyit, ami elég az életben maradáshoz. Ha van rá esélyük, külön kérvényezhetik az Elitnek egy kiskert létrehozását, amiből cserébe a fél termelést vissza kell szolgáltatniuk az Elit számára. Az élelemhiány miatt így is vannak olyanok, akiknek megéri. Szegények közül kevesen kerülnek az Elitbe, általában ismeretség által vagy egymás kijátszásával sikerül nekik, ezért akik a szegények közül az Elitbe kerülnek, sokszor mindenre elszánt gyilkosok.

További turné állomások:

Bibliotheca Fummie - Kedvcsináló idézetek
Deszy könyvajánlója - Részlet
Insane Life - A világról
Tekla könyvei - Az íróról
Dreamworld - Interjú Karennel
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése