Ads

David Walliams - Démoni doki

A Kolibri kiadó jóvoltából jelent meg a hazánkban is kedvelt David Williams legújabb gyermekkönyve a Démoni doki. Ez a könyv szórakoztató a gyermekeknek, de a felnőttek számára is okozhat vidám perceket.
Hiszen ki ne tartana a félelmetes fogásztól?
Ezúttal két blogger teszi közzé véleményét, közben pedig egy extra állomáson tudhattok meg újabb érdekességeket. Ha pedig velünk játszotok, tiétek lehet a három példány egyike!


David Walliams


Démoni doki


Kiadó: Kolibri
Kategória: ifjúsági
Megjelenés ideje: 2015.
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: Vereckei Andrea
Oldalszám: 448 
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 4/5
A Gengszter nagyi és a Patkányburger bestseller-szerzője újabb végtelenül vicces és roppant rémisztő történettel lepi meg olvasóit, mely Alfiról, a fiúról szól, akinek nagy a szíve, de még ennél is hatalmasabb a fogorvostól való félelme.
David Walliams eddigi leggonoszabb cselszövőjét mutatja be hátborzongató regényében, amelytől vacogni kezd a fogunk, az állkapcsunk pedig megfájdul a nevetéstől!
„Igazi élvezet… egy új Roald Dahl!" The Times
„David Walliams könyvei olyanok, mint egy szippantásnyi csodás, friss levegő" Sun
A városra sötétség borult. Fura dolgok történtek az éjszaka kellős közepén, amikor már mindenki aludt. A gyerekek lefekvéskor a párnájuk alá tették kipottyant tejfogukat, hogy azt elvihesse a fogtündér. De reggel, mikor felébredtek, ajándék helyett egészen mást találtak a kiesett fog helyén. Döglött meztelen csigát. Élő pókot. Vagy épp száz meg száz fülbemászó mászott elő a párnájuk alól.
Merő gonoszság, ugye?!
De ki vagy mi állhat e csúnya tréfák mögött?
Olvasd el a könyvet, és megtudod!
Vigyázat! Ez egy horrortörténet. Elég sok kitalált szóval.

Nagyon bírom Ronald Dahl stílusát és kiskorom óta számos történetét, regényét olvastam, ezután nem csoda, hogy a leírás, rajz és összhatás kapcsán egyből felfigyeltem a könyvre. A Démoni dokit azért akartam olvasni, mert reménykedtem, kapok egy kicsi Ronald Dahl jellegű angol szatirikus irodalmat. Nem, nem csalódtam! :)

Végre egy igazi FOGÁSZATI HORROR! *Hallom a reggeli búgó fúrógépek zaját egyetértően felmorajlani.*

Alfi a mozgáskorlátozott édesapjával él. Egyik nap szörnyű, kínzó fogfájásra ébred, ám sajnos a fogász halálával új fogorvost kapnak, Gyökér kisasszonyt. A nő egy pszichopata állat, aki a gyerekek fogait titokban meglesi és mikor meglátja Alfi fekete fogait mindenféle undiságokkal, elborzad és az összes létező fogát kiszedi! :O
Mici néni persze minduntalan a fiú segítségére rohan, még ha robogójával kell is mindenen keresztülrobogni.
Rádzs - akinek nincs vezetékneve - meglátva a szörnyű tettet odaadja megboldogult nejének fogsorát. Kezdődjön a bosszú!

Nagyon jókat nevettem a könyvön és amint vártam, igazi szatíra, ami jó poénokat tartogat gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Alfi a kisfiú, aki mindenre kíváncsi, mindenben ott van és a rémálma vált valóvá Gyökér kisasszony megjelenésével. 
Valljuk be, a fogorvos az, aki legtöbbünknek kortól függetlenül rémálmot okoz.

A fiú édesapja - alias Papa - nem egy egyszerű eset, bányászként dolgozott és tüdejét tönkretette a por. Szegényt sajnálhatjuk, habár van benne valami, amitől nem érzünk iránta semmilyen szánalmat, inkább mosolygunk rajta. Az ő szála egyértelműen a felnőtt olvasóközönségnek lett szánva, számos vele kapcsolatos jelenetnél éreztem, komolyabb dolgokról van szó, mint felületesen látszik. Számos olyan dolog történik vele, ami gyerekek számára kevésbé érthető vagy nem annyira mókás, míg felnőtt esetében igazi groteszk morbid humornak lehet nevezni.

Az apukán kívül egyéb nagyobbaknak-felnőtteknek célzott poénok is megjelennek, például a hasmenést okozó kávécukorka. - Rendszeres kávésok értik. 
Természetesen Alfi mindvégig igazi gyerek marad és talán a bennünk rejlő gyermeki csínyek gondolatait is visszaidézi. Nem, mi nem tettük meg a többségét, bár kétségtelen, legtöbben próbáltuk a fogunkat kilincshez kötni, hátha kirántják, azért ennyire drasztikus eset nem fordult elő, mint vele.


Az iskolai tanárok hóbortjai óráikra jellemző személyiséget tükröznek, most írhatnám beszélő neveket használ az író, de nem csupán erről van szó. Ezek a nevek nem csak beszélőek, de bizonyos sztereotip karaktert, ami a betöltött szerepükre jellemző, megelevenítenek és ezek alapján sztereotip neveket kaptak. Eleinte jókat kacagtam rajtuk, de később rájöttem milyen vonások rejlenek még meg figuráik mögött.

Nagyon jókat kacagtam a történeten. Briliáns megszólalások vannak benne és a történet lehet elsőre bugyutának tűnik, de nem az. Kulturáltan, olyan angolosan vannak megfogalmazva, gyermekek számára is érthetően, nem lő túl a célon. Lehet néhányan elborzadnak a kaki, fika és ehhez hasonló apró riposztokon, ilyenkor gondoljunk bele, gyermekként ezek mennyire viccesek volna. (Bevallom felnőttként is tudom értékelni az ilyen jellegű poénokat. :D - Ha fiúkkal nőttetek fel, semmin nem lepődtök meg.)
Humora nem erőltetett, esetleg túl sok, inkább maga a könyv ami sugározza, mi több, ontja magából a "ne vegyél komolyan" sugarakat. Ha van is benne elszomorító jelenet, az sem igazán sírósra van megírva, hanem ugyanúgy szatirikusan. Ez által senkinek nem okoz lelkifurdalást, maradandó kelkisérüléseket.

Nekem nagyon tetszett. Könnyed, vidám, ha valaki szereti az illusztrált könyveket, tuti jó helyen jár. Tudjátok, van az a vicc, hogy olvasok könyvet, ha van benne kép. - A Démoni doki ilyen. Van benne csomó kép, ábra, nagybetűk, könnyen olvashatók és az érzelmekre külön betűtípust használnak a tipográfiában. Nem csak megkönnyíti az olvasást, még hozzájárul egy érzés is.

Egyszóval ajánlom azoknak, akik szeretik az angol szatirikus irodalmat, bírják a vicces ifjúsági regényeket s nem riadnak vissza az angol poénoktól. Korosztálytól, nemtől függetlenül könnyed kikapcsolódást okoz.



Néhány szót David Walliamsről:
Közkedvelt angol író, színész, műsorvezető. Könyveit sok gyermek és felnőtt olvassa, de ha éppen nem írással foglalkozik, akkor filmekben játszik, például láthattuk a Csillagporban, de megjárta író és zsűriként a Britain's Got Talentet.

Hazánkban megjelent könyvei:
Gengszter nagyi, Milliárdos fiú, Büdöss úr, Patkányburger, Köténycsel, 


Nyereményjáték:
A Démoni doki könyv középpontjában természetesen a gyermekek és felnőttek mumusa, a fogorvos áll, de ez a játék mégse legyen olyan rémisztő, most olyan ismert rajzfilmet, animációs filmeket kell felismernetek, amelyekben szerepel a fogtündér, vagy valamelyik részében felmerül a fogtündér meséje.
A helyesen válaszolók között három példányt sorsolunk ki.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.




Állomáslista:

05.23 Insane Life
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése