Ads

Brigid Kemmerer: Spark - Szikra

A kanóc meggyulladt... Gabriel Merrick pedig szó szerint a tűzzel játszik az Elementálok-sorozat második kötetében. A forróság nem csak a tűzet jelenti Gabriel számára, hanem félénk padtársa, a titkokkal teli Layne is.

Ne állj ellen a csábításnak, engedd, hogy megismertessük veled Gabrielt, a második Merrick-fivért A Szikra blogturnén! Ha rád mosolyog a szerencse, megnyerheted a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét is!

Brigid Kemmerer


Spark - Szikra


(Elementálok 2.)
Kiadó: Könyvmolyképző
Műfaj: YA
Kategória: romantikus, fantasy
Megjelenés ideje: 2014
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: Vallató Péter
Oldalszám: 472
Megtetszett? Megrendelheted itt!
ISBN: 9789633991855
Pont: 4/5
  Gabriel Merrick a tűzzel játszik. Szó szerint.

Néha még uralja is. Máskor viszont képtelen rá.

Gabrielnek mindig ott voltak a testvérei, különösen az ikerbátyja, Nick. Amikor viszont egy gyújtogató hoz káoszt a városukra, minden jel Gabrielre mutat. Csak épp nem ő gyújtogat.

Ráadásul mintha senki sem hinne neki. Kivéve Layne-t, a félénk, kitűnő tanuló tizedikest, aki magas nyakú garbóban és farmerben jár – és teljesen feldúlja Gabriel érzelmeit. Layne nagyon jól megérti, milyen az, ha családi problémákkal küzd az ember, és érti a titkokat is. Neki is van jó néhány.

Gabriel nem engedheti meg, hogy Layne rájöjjön, milyenek is a testvérei, a képességeik, és milyen veszélyek leselkednek rájuk. Van azonban néhány olyan kockázat, amit nem hajlandó vállalni.



Az Elementálok sorozat nyitókötete, a Vihar vegyes szájízt hagyott bennem. A történet tetszett, viszont a szereplők nem ragadtak magukkal. Ilyenkor tépelődik az ember, de végül úgy döntöttem, folytatom. 
A Szikra másik megközelítésből jó, kevesebb benne a paranormális rész, annál több a romantika és a karakterközpontiság. Michael pedig nagy kedvencem lett, kíváncsi vagyok az Ő történetére.

A kötet története eléggé jó, Gabriel eleme a tűz és hívogatja őt magába az elem. Segít másokon, akik bajba jutottak, ám az egész visszafelé sül el, őt kezdik el meggyanúsítani a tűzesetekkel.
Közben találkozik Layne-el, aki szürke kisegér, eltűnik az iskolai lányok között. Azt hiszi, a tökéletes Gabrielt meg sem közelítheti, ám ez nem igaz, Gabriel pont úgy nem tökéletes ahogyan ő sem. Főleg, miután az új tanárnő rájön, hogy az ikrek egymást felcserélik és nem is Gabriel írja a dolgozatokat. Mi sem kézenfekvőbb, mint Layne korrepetálja Gabrielt…

Úgy látom, a két szereplő közötti romantika kiépülése sokkal nagyobb szerepet kapott, mint az előző kötetben, valamint a tűzzel való játék és az előzőhöz hasonló üldözések háttérbe szorultak. Jóval nyugisabb könyv, inkább Gabriel saját démonaival küzd.
Layne aranyos lány, kicsit naiv, bár nála könnyen megérthető, hiszen a többi tinitől eltérően ő inkább visszahúzódóan élt, míg a szülei a tökéletes dámát játsszák, tökéletes világukban. A lány ezek miatt saját tökéletlenségében leli örömét.
Gabriellel jól kijönnek, nagyon bájos párost alkotnak. Gabriel a tűz, Layne pedig a hűsítő szele.

Ami miatt egy pontot levontam, abból fakad, hogy néhol már túl lassú lett a két szereplő évelődése, már rég váltottam volna a lány helyében, esetleg feladom az egészet. Szerintem sokszor bántotta meg nagyon Gabriel, Layne-t.
Másik ok, pedig a lány apja. Hihetetlenül idegesítő ember. Amikor kérdés nélkül megvádolta Gabrielt, miközben ártatlan volt és beállította tinik megrontójának, akkor eléggé felidegesített. Először is 2 év van a két főhős között, a lánya nem sikongat, nem fél, tehát nem erőszakolják. Nem hinném, ennyire védené más esetben a fiút. Ha meg annyira meg akarta volna rontani, biztosan nem a lépcsőn állva, ruhában teszi ezt. Utána van még néhány hasonlóan buta húzása a kedves apukának.

A testvérekben nem tetszett, hogy nem bíznak meg a saját testvérükben. Szegény Gabriel sokszor szenved attól, mert saját családja sem hiszi el ártatlanságát, inkább egyből vádolják. Természetesen, ő is hibás, mert nem állította egy szóval sem az ellenkezőjét. Igazából itt mindenki hibázik. Az előző kötet rosszfiúja lesz az első, aki bízik Gabrielben.

Összességében nem volt rossz, határozottan jobban tetszett, mint az előző rész. Az írónő is sokat fejlődött, sőt szerintem, ha megtalálja az egyensúlyt magában, romantika és paranormális kiegészülését tekintve, akkor igazán jó könyvek lesznek az elkövetkezőek.
Ha tetszett az előző kötet, akkor érdemes ezt is elolvasni. :)

A tűzoltás története

A tűzoltás hagyománya évezredekre nyúlik vissza. Legelső történelmileg alátámasztható ábrázolás Nimrudból származik, bár valószínűsíthető, hogy a tűzoltás történelme távolabbra nyúlik vissza.
Már az időszámításunk előtt VI-VI. században próbáltak a vízkeringetésre megoldást találni, végül Ktészibiosz és tanítványa i.e. III. században feltalálták az első nyomószivattyút, ami alkalmas volt a tűzoltásra. Egyébként az ő nevéhez számos mechanikai fejlesztés fűződik, amivel megelőzte saját korát.
Időszámításunk előtt 25-ben Augusztusz császár őrszemeket alkalmaz, akiknek a feladata volt riadóztatni, ha tűz ütött ki. Elsődleges feladatuk az volt, hogy a tűz terjedését fékezzék meg, nem magát a tüzet.

Késő i.u. XV. és XVII. században történik újabb változás, amikor a vízipuskát és fecskendőt kezdik használni. Számos országban ekkor jelennek meg a legelső tűzoltói szervezetek, Amerikában 1630-as évek körül egyre több szervezet jelenik meg, míg Angliában az 1666-os londoni tűzész után alakultak meg az önkéntes tűzoltó szervezetek, de állami támogatást csak az 1800-as évek közepe felé kaptak.
További újítások csak a XIX. században történnek, amikor már megpróbálják gépiesíteni a szerkezeteket, valamint Magyarországon a tűzoltók első szervezetei is ekkor alakulnak meg.

A tűzoltók védőszentje Szent Flórián, akinek a története a III. századig nyúlik vissza. A Flórián legenda szerint ő a Caecika erőd parancsnoka volt, amikor az erdőben tűzvész alakult ki. Életét nem kímélve, hősiesen mentette ki katonáit. A keresztényüldözés során kivégezték, azonban kivégzése után furcsa dolgok történtek és egy jelenés kíséretében egy asszony talált rá a testére, majd végső nyugalomra helyezte. A sírjához közeli helyeken csodák történtek, betegek felgyógyultak és távolt tartotta az ártó szellemeket. Később szentté avatták.

Egész életemben érdekelt a tűzoltóság és a rendőrség (család egy része rendőr), ha kíváncsiak vagytok a hazai tűzoltóság munkásságára, akkor ajánlom nektek a http://www.langlovagok.hu/ honlapot, ahol sok érdekesség és információ található meg.

Nyereményjáték

Azt ugye tudjuk, hogy Gabriel Merrick szeret a tűzzel játszani - és a tűz is szívesen játszana vele… Ahol pedig tűz van, ott előbb-utóbb felbukkannak a tűzoltók is, akik nagy szerepet kapnak A szikrában.
A játék során jól ismert tűzoltókat mutatunk nektek különböző filmekből és sorozatokból, nektek a feladatotok, hogy felismerjétek őket, és megírjátok, mely filmben, vagy sorozatban láttátok őket.
A nyeremény a Könyvmolyképző kiadó felajánlásában három példány a regényből! Sajnos csak Magyarországi lakcímmel rendelkező játékosok jelentkezését tudjuk elfogadni.

Melyik filmben szerepel az „Insane Life” oldalon található tűzoltó páros?
Kis segítség: 
- 2007-es film
- Az egyik főszereplője Adam Sandler.
- Meleg tűzoltóknak állítják be magukat.




A turné további állomásai:

02.09. – Media Addict – Könyvtrailer
02.12. – Insane Life – A tűzoltás története
02.15. – Dreamworld – Axel Jordan
02.18. – Bibliotheca Fummie – Idézetek
02.21. – Deszy könyvajánlója
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése