Ads

Halloweeni jelmez parádé

A nagy sikerre való tekintettel, idén ismét szeretnénk egy Halloween-napot, turnét és nyereményjátékot tartani Nektek. Igaz, hogy mind könyvesbloggerek vagyunk, de most nemcsak könyvekről írnánk, hanem érdekességekkel is színesítenénk a turnénkat - sok mindenről lesz benne szó, amelyek mind a Halloweenhez kapcsolódnak.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezt a Magyarországon is egyre népszerűbb eseményt és játsszatok a nyereményekért!



Ha már Halloween, akkor a jelmezek sem maradhatnak el. 
Imádok beöltözni, régebben cosplayeztem is, utóbbi két évben csak beöltöztem a poén kedvéért, de farsangkor is volt egy viccesebb húzásunk.
Na, de hogyan is látom ezt.
Először is, számomra a szórakoztatást jelenti a beöltözés, nem kötelez semmire. Innentől Halloween alkalmával azt használtuk, amink van. Voltunk boszorkányok, tavaly Scooby Dooból Vilma és egy boszi volt az étlapon, de voltam már Zeusz is a Herkules Disney rajzfilmből. (Ami egyébként Planónnak indult, de végül Disney beöltözés lett csoportosan. :D )
Ha így fogod fel, szinte bármit fel tudsz használ, vagy legalábbis olcsón beszerezhető a turikban. Lásd Alíz csodaországban, kék ruha és fehér kötény. Kék ruhát 250 Ftért vettem a turis nénitől, fehér kötényem volt még a kínaiból. De karton is van otthon, ami igen hasznos, hiszen könyvnek, vagy különböző módon felhasználhatod. Tehát ha nagyon gyorsan szeretnél ruhát, ajánlom a turit, esetleg előtte nézz ki magadnak néhány egyszerű karaktert. Mai napig nagy álmom, hogy Izé kuzin lehessek az Addams Familyből.

Gondolom sokan hallottátok, de ha mégsem, akkor egy kis történetben leírom mi is ez az ünnep. Eredetileg a Halloween (samhain) ősi kelta hagyományhoz vezethető vissza, ahol a beöltözés célja az ártó szellemek távol tartása. Úgy hitték október 31-én, téli napfordulókor, az alvilágból feljönnek gonosz szellemek, akik azért vannak itt, hogy csak ártsanak az embereknek. Hasonlóan a busójáráshoz, ennek a pogány ünnepnek is a lényege, izzó fénnyel lámpásokkal, majd később rémisztő jelmezzel távol tartották távol az ártó lényeket.
Mielőtt valaki megkérdezi, ha kelta, mégis mi közünk van hozzá. - Az, hogy pogány ünnep, nekünk is volt saját ünnepünk erre az időszakra, ami hasonlított ehhez, mindjárt le is írom mi. Emellett a hagyomány jóval a honfoglalást megelőzően már létezett.

Ez volt az őszi betakarítás ideje, még később a mindenszentek bevezetése utáni időszakban is. Ebben az időszakban még egy kicsit tovább van fent a nap, de ettől a naptól vészesen gyorsan sötétedik. Utolsó nagy össznépi rendezvényt tartottak, ahol a frissen betakarított növényekből, magokból ételt készítettek és kezdetét vette a mulatság.
Sokszor olvasom mindenszentek az igazi, valamint ehhez hasonló dolgokat. Szeretném leszögezni, az összes keresztény ünnep, más, már létező pogány ünnepek köré épült, ennek esetében sincs másképp. 
Annyi történt, a amerikaiak tovább gondolták az egész ünnepet és csokit osztogatnak. :) 
Alapvetően egy ősi ünnepről beszélünk.

Egy ropi naplója jelmez.
Néhány ötletet szeretnék adni, hogy mik azok, amik akár otthon lapuló kellékekből összedobható, természetesen könyves és nem könyver egyaránt fog szerepelni a listán.

Minek öltözz be?

Legegyszerűbb a boszorkány, Piroska (piros ruhában, kosárral), de ha van otthon khaki színű nadrágod, természetes színű kabátod (pasztell zöld, piros stb), blézered és inged alá, akkor pillanatok alatt lehetsz a Gyűrűk Urából, hobbit. Ha van esetleg műszőröd, akkor flip-flop papucsra rá, esetleg ügyesebbeknek gumival cipőre erősítve és mehet a móka.
Hófehérkéhez elég egy sárga szoknya, ami lehet akár miniszoknya és kék felső. Tökéletes sötét rövid hajjal, vagy parókával.
Lehetsz Görög isten, bármi, ha van otthon egy lepedőd, karton lapod és vattád. Lehetsz Platón, némi alakítással Dionüszosz vagy bárki más. A lepedőt, mint egy tódát magadra csavarod, biztosítótűvel felerősíted. Második lépésben kartonból kivágsz babérleveleket és összeragasztod koszorúnak, előtte lefested zöldre. Ha filozófus lennél, picit puhább kartont szakáll méretűre vágod, ha lehet gumit csomózol két sarkára, ha nem, akkor valami zsinórral, spárgával oldod meg a rögzítést. Végül vattát ragasztasz rá és kész a tökéletes filozófus szakáll.

Piros és fehér csíkos pulcsi birtokosának nincs sok dolga. Ha van kék farmer vagy szoknya, akkor pillanatok alatt a Hol van Wally? gyermekkönyv közkedvelt figurája lehet.
Ha csak fekete ruhátok van, az sem baj, esetleg egy kis bőrdzsekivel feldobható az egész összeállítás és szemceruzával felfestetett rúnákkal lehettek Árnyvadászok. Viszont ha van elég szegecses cuccod, akár Lisbeth is lehetsz a Millennium sorozatból.


Viszont ebből a fekete koncepcióból hamar át lehet változni az Éhezők Viadalából, Katniss-é, ahol hasonlóan fekete feszülős ruhák, bőrdzseki ha lehet és otthon ha vagyon kell fabrikálni egy íjat. 

Ezektől függetlenül nagyon sok ötletes jelmezt láttam és szerintem könnyedén lehet készíteni egyszerű kartonból, pálcákból bármit, vagy ha limitált a rendelkezésünkre álló idő és ruhák, akkor google alapján könnyedén találhatunk  nagyszerű könyves karaktereket.

Szemezzünk a képek közül. :)
Ha gondoljátok, akár a Pinterest táblámról is szemezhettek kedvetekre valót. :) https://www.pinterest.com/cagalliyulaathl/book-costumes/
De itt egy másik, remek oldal, tele kincsekkel. Az Elenaor és Park külön megnyerte tetszésemet, de a Moby Dick is nagyon ötletes. 









A kis Potter és Bolyhoska

Wonder - Csodácska




Alkonyat könyv
Szürke ötven árnyalata könyv

Végére egy kis cukiság:




Nyereményjáték:
Most kivételesen nem szeretnénk tőletek semmilyen extra dolgot kérni, csupán annyit, hogy kommentben írjátok le vagy linkeljétek be, hogy mi a kedvenc alkotásotok, ami a Halloweenhez kapcsolódik. Lehet ez töklámpás, fantasy kép, rajz, cosplay, illetve bármi, rátok bízzuk a választást.
Összesen 6 nyertest választunk, a nyeremények pedig a következő könyvek lesznek:
Rachel Ward: Nem enged a mélység (dedikált)
Mindee Arnett: The Nightmare Affair - A rémálom ügy
Kim Harrington: Perception - A hatodik érzék
Katie Alender: Bad girls don’t die - A rossz lányok nem halnak meg  
T.S. Thomas: Londinium hercege
Ann Aguirre: Menedék


Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll a rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

A blogturnéban résztvevők listája:
08:00 Deszy könyvajánlója - Könyvajánló & Harry Potter és a Halloween
10:00 Szembetűnő - Hókusz Pókusz
12:00 Tekla könyvei - Sorozatajánló
14:00 Insane Life - Halloween története & jelmezek
16:00 Függővég - Könyvsorozat ajánló
18:00 Kelly & Lupi olvas - Tökfaragás, és annak hagyománya
20:00 MFKata gondolatai - Halloween körmök - Interjú I.
22:00 Dreamworld - Halloween Interjú Szerzőkkel II.
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszenek azok amiket kiposztoltál! x-)
    http://www.almaimotthona.hu/kep/640-600/19146.jpg

    VálaszTörlés