Ads

Anne Bishop - Vörös betűkkel

A Twister Media kiadó jóvoltából jelent meg hazánkban a nagy sikerű Mások sorozat első kötete, a Vörös betűkkel. Meg nem egy átlagos lány, nem egy átlagos világban, ahol az erősebb győz és meg kell tanulni túlélni. Vajon sikerül neki?
Kalandozzatok velünk öt állomáson keresztül a könyv világában és ha játszotok, tiétek lehet a kötet egyik példánya!


Anne Bishop


Vörös betűkkel


(A Mások 1.)
Kiadó: Twister Media
Kategória: fantasy, urban fantasy
Megjelenés ideje: 2016.
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: Bozai Ágota
Oldalszám: 512 
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 5/5
Meggie Corbyn cassandra sangue, vagyis vérpróféta, azaz ha a bőrén vágás nyomán kiserken a vér, látja a jövőt. Meggie ezt a különleges képességét inkább átoknak, mint áldásnak tekinti. Meg nem szabad ember. Tartógazdája rabszolgaságban őrzi, hogy csak ő szerezhessen tudomást látomásairól. Meggie azonban megszökik és az egyetlen biztonságos hely, ahol elrejtőzhet, a Lakeside Udvar nevű üzleti negyed, amit a Mások működtetnek.
Az alakváltó Simon Wolfgard vonakodik felvenni az Emberi összekötő állásra jelentkező idegent. Egyrészt azért, mert úgy érzi, hogy valami titkot rejteget, másrészt azért, mert nincs emberi prédaszaga. Ám egy erősebb ösztön arra készteti, hogy mégis alkalmazza Meggie-t. Amikor megtudja róla az igazat, és azt is, hogy a kormányhatóság körözi, Simonnak el kell döntenie, vajon megéri-e, hogy bekövetkezzen az emberek és a Mások között szinte elkerülhetetlen harc.

Mások sorozat hatalmas kedvencem, előre szólok, imádom a sorozatot és rajongói kislányos énem néhol fel fog bukkanni. :)
Amikor először olvastam angolul a Written in Red (Vörös betűkkel) kötetet egyből kedvencem lett, nem is haboztam folytatni a sorozatot, sajnos beértem a végéig, nem tudom letenni, annyira imádtam a világfelépítést és a karaktereket, hogy pillanatok alatt elfogytak a lapok. Egyébként pedig a könyves álompasik listája bővült egy Simon Wolfgarddal. :P

Forrás: http://sierraraeparker.tumblr.com/post/125244498016/finished-my-piece-gouache-and-ink-characters
A könyv egy alternatív világba kalauzolja olvasóját, ahol a háborúk eredményeként nem az emberek állnak a fogyasztás csúcsán, hanem az alakváltók és különböző természet feletti lények, a Mások. Ők uralkodnak az emberek felett és döntik el mit szabad, mit nem és alsóbbrendűek a Másoknál, csupán csak majmok.

Meg Corbyn menekül, számára nincs más menekülési útvonal, mint a Mások lakta terület, így kerül Lakeside Udvarba, ahol éppen munkaerőt keresnek emberi összekötői pozícióra, ami pont alkalmas egy ideig elrejtőzni a kereső szemek elől.

Vörös betűkkel egyedi fantáziavilága magával ragadott. Anne Bishop teljesen kifordítja az általunk elképzelt világot és teremt egy újat, ha pedig valaki imádja a természetfeletti lények világát, azoknak igazi csemege ez a könyv. A legtöbb könyvben, tisztelet a kivétel, nem érzem a természetfeletti lények erejét, inkább fitogtatják erejüket, hiszen az emberektől el kell rejtőzni. Itt nyíltan megjelenik az erő különbség, az emberekből préda lesz, nem csak szóban. Szeretem az ilyen jellegű történeteket, hiszen teljesen elrugaszkodik a "megszokott" élményektől, vagy az érzéstől, megdöntve azt a belső érzést, mely szerint nálunk nincs erősebb lény. 
A történet vezetése úgyszintén magával ragadott, igyekszem minden spoiler nélkül írni a könyvről, azt viszont elárulom, ezt a könyvet nyugodtan olvashatják férfiak és nők egyaránt, nem a szokásos paranormális romantika helyeződik előtérbe.

Meg fogvatartását és körülményeit tekintve visszamaradt, szinte egy 15 éves gyermek lakik, felnőtt női testben. Nem ismeri azokat az érintéseket, gondolatokat, amit mások normál körülmények között, kapcsolatok teljes hiányában lelkét tekintve érintetlen gyermek. Ettől a kontraszttól Meg, gyermek és felnőtt keverékéből teljesen tiszta, világ felé nyitott személyiséget alkot. Központban, ahol fogvatartották átélt egy s más borzalmat, viszont ezeket társadalmilag elfogadott ténynek nevelték bele, ám a valóság számára csupa újdonság és érdekes dolgok labirintusa.

Forrás: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/13/47/b3/1347b34cac1009106f2d96fd3e994262.jpgSimon szöges ellentétben áll Meggel, Lakeside vezetőjeként megilleti az első hely, tudatos, makacs, önfejű és könnyen kijön a sodrából, tehát minden, ami Meg személyével ellentétben áll. Elsőre nem kedveli a lányt, nincs meg a megszokott illat, szag rajta, amitől be tudná sorolni bárhová, nem préda, nem Más - ez pedig zavarja, hiszen ismeretlen helyzetben találja magát és kizökkentették megszokásaiból. 

Az egész könyv varázsát Meg nyíltsága, naivitása és világ iránti elfogulatlan kíváncsisága adja. Ellentétben elődeivel képes kapcsolatot teremteni még a legrettegettebb lényekkel is, hiszen az előítéletek benyomása hiányzik belőle, s így szerethette meg a környék összes rettegett lénye.

Vörös betűkkel kötetről nyugodtan mondhatom, hogy csupa kontraszt, egymást kiegészítő darabok felépítése és ettől válik teljessé a történet. Simon képviseli a durva vadságot, míg Meg az ártatlanságot. 

Ha a történetről kérdeztek, emellett a jellemfejlődés mellett, izgalmak is várnak az olvasókra. Megnek beilleszkedése elsőre nem is olyan könnyű, falakba ütközik, a Másokhoz való viszonya sokszor vékony jégen táncol - szó szerint - ráadásul tudjuk, hogy a lány elmenekült ketrecéből, de valaki szeretné visszakapni értékes foglyát. Minden követ megmozgat, hogy rátaláljon. Emellett az udvarban sem nyugis a helyzet, újabb fenyegetés rajzolódik ki a határokon túl és csak kérdés mikorra éri el Lakesidot...

Mellékszereplők csakúgy, mint a főszereplők kidolgozottak, megismerünk számos karaktert, akik mind egyediségükkel hozzátesznek a könyv világához. Hollók akik imádják a fényes dolgokat, mint például az aprót és ezért nem adnak vissza, vagy Erebust a filmrajongó vámpírt. Másik nagy kedvencem Sam, aki Simon unokaöccse, az ő történetét nem mesélem el, viszont elárulom Ő egy igazi imádni való karakter. - Hiszen ki nem szereti a puha bolyhos farkas bundit? :) 

Ha szeretted Kate Daniels sorozatot, vagy Patricia Biggs könyveit, esetleg a Tündérkrónikákat, akkor mindenképpen ajánlom. Stílusában hasonló érzést keltett bennem és szívesen merem ajánlani a többi rajongónak. :) Szerintem nem fogtok csalódni. Igazi gyöngyszem ez a sorozat.
(Simon stipi-stopi. :P hawhawhaw )

Interjú az írónővel (fordítás)
A fordítás alapját képező eredeti interjú:
http://www.thereadingcafe.com/catching-up-with-Anne-bishop-2/

Az írónő
Kérdés: Most jelenik meg a Mások sorozat második kötete, azoknak a tagoknak, akik még nem olvasták az első kötetet, mesélnél egy kicsit a Másokról?
Anne: A Mások urban fantasy sorozat egy újraképzelt Földön játszódik. A földi őslakosok uralják a Földet, akik maguk a természetfeletti lények, mint például alakváltók és vámpírok. Az embereket alacsonyabb szintű ragadozóknak és másféle húsnak tekintik. Ehhez az egyveleghez hozzá kell adni, hogy az emberek városokban laknak, amiket az őslakosok földjei vesznek körbe, ahonnan figyelemmel tartják őket, nehogy valaki áthágja a fajok közötti egyességet. Ezután, hogy minden kerek legyen, tegyünk hozzá egy lányt, aki ha a bőrét megvágják látja a jövőt és menekül a férfitól, aki az előző tulajdonosa volt és szeretné, hogy úgy élje életét, mint addig, ha még ez meg is öli a lányt. Ezt az egészet összevertem különböző kultúrákkal, igényeikkel és így alakult ki a sorozat első kötete.

Kérdés: Könnyebbnek találod egy sorozat második kötetének megírását, főleg, hogy az elsőben utánajártál a dolgoknak és már ismered csodálatos karaktereidet?
Anne: Nem, nem könnyebb. Legnagyobb kihívást a világ számtalan részletei jelentik, hogy az egyszerű dolgok ne változzanak (- az egy ajtó vagy kapu?). Minden karakter miközben változik rendelkezik egyedi sajátossággal. Mindig lehet valami újat tanulni. Míg Simon és Meg a történet középpontjában állnak, a második kötetben emberekkel találkozunk, akiknek megvan saját titkuk és a világról alkotott képünk tágulni fog egy picikét. Nem mondanám, hogy a sok keresgélést és utánajárást abbahagytam. Közelebb áll az igazsághoz, ha azt mondom, megvan az alap, amire építhetek.

Kérdés. A Holló a hollónak (Murder of Crows) nemsokára megjelenik. Mesélnél egy kicsit róla? (Megjegyzésem a magyar fordításhoz: Eredetiben dátum van ideírva, mivel senkit nem szeretnék megtéveszteni, elkerültem a dátum használatát.)
Anne: Amikor Meg jövőbe pillantva vért és hóban pihenő tollakat lát, Simon Wolfgard, Lakeside Udvar vezetője elgondolkozik, miért öltek meg annyi Hollót Thaisia emberi városaiban. Talán azért, mert könnyű a Hollókat megölni, mint a nagyobb földi ragadozókat? Esetleg, mert szeretnek az emberi hulladékban turkálni apró kincsek után kutatva és valami olyat találtak, amit az emberek nem szeretnének, ha a Mások tudomására jutna – valami titok, ami egy bizonyos cassandra sangue lánnyal kapcsolatos?

Nyereményjáték:

A könyvben különböző Mások által alkotott klánokról olvashatunk, akik gyakran felbukkannak. Mostani játékában könyvhöz kapcsolódóan minden állomáson találtok egy bizonyos klánt szimbolizáló, ábrázoló képet és ki kell találnotok, melyik klánra gondolunk. 
Játékra fel!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



Állomáslista:

09.07 Insane Life
09.09 CBooks
09.11 Függővég

09.12 MFKata gondolatai

09.14 Dreamworld


SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 megjegyzés:

  1. Szerintem nem egyértelmű a képről, hogy melyik falkára is gondolhattál. :) Esetleg valami segítséget nem kaphatnánk hozzá? Így az egész veszett fejsze nyele. Köszönöm társaim és magam nevében is!

    Anita

    VálaszTörlés
  2. Mivel kapcsolatos az a "bizonyos klán"? Könyvel, filmmel, konkrétan milyen területen kell keresni ezt a bizonyos klánt? Egy állatkép szerintem elég kevés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könyv és a megfejtés az állat, ami a képen van.

      Törlés
  3. Lehet én értettem félre valamit, de nem a könyvben szereplő klánokat kell felismerni (kitalálni) a kép alapján? Én legalább is úgy értelmeztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, azaz beírni az állatot, ami a képen van.

      Törlés