Ads

Ismeritek Winston Grahamet? Találkozásom Ross Poldarkkal

Winston Graham


Ross Poldark


(The Poldark Saga 1.)
Kiadó: Pan Macmillian
Besorolás/műfaj: történelmi
Megjelenés ideje: 2015.
Oldalszám: 471 
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 5/5
A reissue of the first book in the legendary Poldark series, to tie in with the new BBC series.

Tired from a grim war in America, Ross Poldark returns to his land and his family. But the joyful homecoming he has anticipated turns sour, for his father is dead, his estate is derelict and the girl he loves is engaged to his cousin.

But his sympathy for the destitute miners and farmers of the district leads him to rescue a half-starved urchin girl from a fairground brawl and take her home - an act which alters the whole course of his life . . .

'From the incomparable Winston Graham . . . who has everything that anyone else has, then a whole lot more' Guardian
Mostanában sok könyvet olvastam, de lehet észrevettétek nem tettem közzé véleményeket. Igazából elfoglaltság, más egyéni dolgok húzódtak a hátterében. Nem is szaporítom a szót, rátérek a könyvre, ugyanis nyomós oka volt, amiért gyorsan szerettem volna róla írni.

A könyvvel közös történetünk évekre nyúlik vissza, ugyanis veszettül kerestem egy másik könyvet és az Amazon, Bookdepository és később IMDB is beszállt, úgy gondolták nekem ezt a könyvet olvasnom és látnom kell. Mindig tovább pörgettem, akkor kezdett érdekelni igazán, amikor már a színezőt rákontrázva nyomta nekem a Bookdepo hogy huuuh ez neked kell. De miért? Mi a jó ebben a könyvben?
Ez a kiadás tetszik, de nekem a sorozatos van meg. :D

Térjünk kicsit át az író életrajzára, utána megtudjátok miért volt erre szükség.
Winston Graham az írásnak élt, hazánkban több, mint 40 könyve közül összesen három jelent meg, egyik leghíresebb könyve a Marnie olvasható magyarul -a könyv eredetileg Hitchkcock híres filmjét ihlette, ezután következik az élete műve és legkedvesebb sorozata, ami mára meghaladta a Marnie ismertségét: a Poldark Saga. A történetet majdnem 60 éven keresztül töretlen lelkesedéssel egészen haláláig írta.
Persze itt még mindig nem értettem ebben mi a jó.

Itt jön a kedvenc részem, hiszen elkezdtem itthon keresni.
Egy angol klasszikusnak nevezhető könyvről van szó, 17 nyelven jelent meg eddig és először úgy 72 éve került az angol könyvesboltokba, három televíziós feldolgozás készült hozzá. Elindultam mindenféle utánajárás nélkül gondolván majd megveszem antikváriumban magyarul és szépen elolvasom, tuti van régi kiadásban, úgyis imádom azokat. Tudom az utolsó kötet 15 éve jelent meg, ez sem tántorít el. Eleinte nem értettem miért néz mindenki furán, ekkor jött az internet és némi keresgélés után kiderült - sosem jelent meg itthon. Gyorsan angolul megrendeltem és essünk neki.

A könyves élményt úgy jellemezném: Ez valami zseniálisan jó!
Hatalmas Outlander imádó vagyok, Claire és Jamie története mindig egy csücsökben foglalt el egy szeletet, úgyhogy most gyorsan elején leírom, szerintem az Outlander rajongók imádnák.
Nem, nem hasonlít rá a történet, viszont hangulatában újra ugyanazt éreztem és mégsem.

Röviden az első könyv fő történetét elmesélem, noha kihagyok belőle és reménykedem még megjelenik egyszer itthon, emiatt kevésbé spoileresen próbálom előadni, de sejthetitek mennyire nehéz. Néhány dolog hamar kiderül ha esetleg valaki utána néz, ezért nem fog meglepetést okozni pár infó.

Ross Poldark háborúból hazaérve tudja meg édesapja elhunyt és Elizabeth szerelmét eljegyezte a saját unokatestvére. - Milyen cukik, halál hírére várnak és szellemet látva várják haza őt. - Ross nem keseredik el, helyesebben nem mutatja ki bánatát és inkább haza indul üres, rideg otthonába. Otthon a nagyszájú és részeges két régi családi beosztott várja, akik inkább a napot lopnák, mint dolgoznának és természetesen az említett üres ház. Pénze kevés, de becsülete s akaratereje megvan, így a régi családi bányát kezdi újra felfedezni, lehetségesnek találja arany kinyerését, sajnos ehhez támogatókra lesz szüksége.

Családi történet jellege megmarad, sokkal jobban megismerjük másik kedvenc unokahúgát Verityt, valamint a híres Elizabethet, aki nem gondolta valaha Ross hazatérne, ezért jegyeztette el magát az unokatestvérével, ám az eljegyzést nem hajlandó felbontani. Mi több kedvesen meghívják Rosst is az esküvőre. Ross már életuntan valamint reményvesztetten bóklászik, csak a bánya és az ital tartja benne a lelket és a fény, ami megoldaná problémái többségét. Kétségbeesése közepén botlik bele az utcán a mindösszesen 12 éves Demelzába, akit apja bántalmaz, lány viselkedése pedig csapnivaló. Végül befogadja alkalmazottnak a kislányt. 
Persze telnek az évek, kislányból nagylány lesz, szájára veszi a környék, majd egy véletlen este után feleségül veszi Demelzát, aki folyamatosan küzd a rangok közötti különbségekkel.

Érdekességnek elmesélem, hogy Demelza karaktere az író, Winston Graham felesége után lett megformázva és ő is körülbelül ennyi idősen ismerte meg későbbi feleségét, akit több év barátság és egy újratalálkozás után vett feleségül.
A sorozat két nagyobb feldolgozása.

A történet rettentő pontosan írja le az eseményeket, annyira könnyű elképzelni a helyszínt és az embereket, hogy már csak pusztán a világban képes az olvasó elmerülni. Nagyon nagy hangsúlyt fektetett személyes élményeire Graham, ez érződik a kidolgozottságon. 

Családi viszályok elsőre talán soknak és nyújtottnak tűnnek, főleg ha tudjátok 12 kötetes az egész sorozat, de elárulom pillanatok alatt fogynak a lapok, észre sem veszed, már a végénél jársz az első kötetnek. Ross saját kis háborúja lebilincselő, emellett küzdelme érzelmeivel lenyűgöző. Megvan benne a szenvedély és az úriemberi becsület.

A legérdekesebb mégis ezt a fajta, klasszikus, már szinte Austeni szerelmet férfi tollából olvasni, hiszen máshogyan lát egy férfi érzelmeket. 
Ross számára Elizabeth iránt érzett szerelme az igazi perzselő szerelem, de mikor elveszi feleségül Demelzát hűségét próbálja megtartani, pedig nem könnyű neki. Delmelza rajta kívül más férfit nem ismert, egyedül ő létezik férfiként, nincs mihez mérjen, nem ismer másik szerelmet csak a Ross iránt érzett érzelmeit. Természetesen Ross mindvégig úriember szeretne maradni, legfőbb elve a rang nélküliség. Lássuk be érzelmek ellen nehezebb küzdeni, mint az ész érvek ellen.

A könyv egyik fő mondanivalója az, hogy senki nem ranggal születik, bárkiből lehet nemes. Talán ez volt a sorozat sikerének kulcsa, hiszen akkor még nem volt televízió, háborús időszakban jelent meg és szüksége volt az embereknek elhihessék létezik rang nélküli világ.
Szintén fontosnak tartom kiemelni másik lényeges mondanivalóját, mégpedig mindenki követni akarja a társadalmi szabályokat és végül nem veszik észre mikor kellett volna elengedni, mert már másoknak, akár maguknak okoznak fájdalmat. Tökéletes görbetükröt mutat miért kell a társadalmi kötelességek elől néha elfutni és mi történik, amikor ez valakit megfolyt. Ross is követi őket, azonban lassan maga jön rá, mennyire elszúrta életét ezzel, régen fel kellett volna rúgnia és saját útját járni.

Történetben nincsenek jó és rossz karakterek, mindenki a helyzet alakulásának elszenvedője. Elizabeth elhiszi Ross meghalt vagy sosem jön vissza, nőként nem élhet férj nélkül. Ross már csak a hírekre ér haza, viszont az unokatestvérét tiszteli annyira, hogy ne akarja elvenni tőle a jegyesét. Egyébként pont ez az úriember modora amit sokan egyszerre szeretnek és nem. Végül Demelza izoláltan él Rosson kívül két emberrel, akik egyfajta szülő képet adnak számára, apjára nem számíthat, hiszen nőként fiú testvérei mellett ő hasznavehetetlen volt. Gyorsan tanul, azonban hiányzik neki a női példakép s maga az anya szerepe. Hozzáteszem a könyvben Ross nem a legszexibb férfi címért versenyezhet mégis a kisugárzásával rettentő könnyen megnyer másokat.

Érdekes sokszögek, bosszú és keserűség egyvelege a könyv, van egy jellegzetes hangulata. Másfelől ebben a komor és kissé életunt helyzetben számtalanszor megtalálja Graham a humor forrását, mindig odacsal egy epés megjegyzést, szarkazmust és Ross karaktere előszeretettel használ szarkasztikus odaszúrásokat. Olvasva szinte bárki megértheti mi a könyv sikerének titka, mitől lett világszerte ennyire közkedvelt.

Mivel a könyv megjelentetéséről nem tudok, adok egy kis ízelítőt a sorozatból. Hozzáteszem viszonylag követte a könyv vonalát, eltérések valamint kidolgozásokban való változtatás azért akadt benne.


SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése