Ads

Frank Márton: A világ peremén


Frank Márton


A világ peremén


(Páratlanok 1.)
Kiadó: Ciceró
Besorolás/műfaj: YA
Megjelenés ideje: 2017.
Oldalszám: 320
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 5/5
Szeptember 8-án egy rejtélyes tesztet íratnak a diákokkal szerte a világon. Másnap tizenhárom fiú (köztük a francia Gerard Montes) eltűnik. Gerard és sorstársai egy üres pusztán, végtelen erdők peremvidékén térnek magukhoz. Kik rabolták el őket, és miért? Vajon képesek lesznek-e legyőzni a hazatérésük útjába álló akadályokat: a közelgő telet, a vadállatokat és a titokzatos hatalmakat, amelyek a háttérből a szálakat mozgatják? Vajon túlélheti-e Gerard és Helen szerelme, hogy ilyen távol kerültek egymástól? S a fő kérdés: a tizenhárom, teljesen különböző egyéniségű és nemzetiségű fiú megtalálja-e a közös nyelvet egymással, és össze tud-e fogni egy közös cél érdekében?

A Páratlanok˗trilógia első kötete filmszerűen pergő történet, teli meghökkentő fordulatokkal és őszinte érzelmekkel.


Mindig írok miként találkoztam össze az adott könyvvel. Ennél most a kiadói ajánlás győzött meg, jónak tűnt a fülszövege és próbáljuk meg. Tegyük szívünkre a kezünket és jelentsük ki, hogy nincsenek előérzetek magyar szerzőkkel kapcsolatban. - Nálam vannak, félek tőlük, de ezt mindig vállaltam. Ha nagyon megszeretek egy írónőt időmtől függetlenül egyszer elolvasom a könyveit. Bevallom magyar szerzőket illetően ismételt kellemes csalódásként ért Frank Márton könyve. Abszolút élvezhető, izgalmas és szórakoztató könyv.

Nem igazán szeretem, ha elhúzzák a történet elejét. Vannak helyzetek talán megértem a lassú leírást, viszont sok mozgalmas könyv esetében nem találom indokoltnak a 100 oldal elnyújtást. Frank Márton nem húzza el az olvasói előtt a rétestésztát, egyből belevág a közepébe, nem szükséges tudni mi történt, sőt semmi nem érdekesebb, mint az adott pillanat.
Egy közel maroknyi gyereket elrabolnak és összezárnak, nem értik egymás nyelvét és a káosz elindul. Leleményes lényként az ember feltalálja magát, gyerekek is ezt teszik és saját nyelvet alakítanak ki, amit még értenek is. Néhány állaton kívül a gyerekek sajátos filozófiája és elképzeléseivel indul a könyv. Olyan személyként, ki értékeli a filozófiát, teológiát és a pszichológiai megközelítéseket marha élvezetes volt ez a rész. Bennem is felmerült a Babiloni logika és vajon így történne ez az egész.

Eleinte olvasva azt hittem kicsit legyek ura vagy Battle Royal irányba megy el, nem tudom megmagyarázni miért, lehet ez volt a leglogikusabb. Meglepetésként ért az újabb csavar, hogy egy újabb típusú teremtéstörténettel szembesülök és a nagy farkas elmeséli az ő világuk történetét. Ezek az elemek feldobják az egész történetet és teljesen más irányba viszik el a fő cselekményszált, mint elsőre számítottam.

Karakterileg kiemelném a 13 személy különböző természetét és viselkedését. Néha picit sztereotipikusnak éreztem őket, ez viszont mit sem rontott az olvasási élményen, nem lényeges a könyv szempontjából. Sokkal fontosabb a viselkedésük, egymással való viszonyuk és miként birkóznak meg bizonyos feladatokkal egységként dolgozva. Kedveltem a szereplőket, volt akit többé, másokat nem annyira. További szereplők is feltűnnek, érdekes pluszt adva a történethez, mivel spoiler mentesen próbálok írni a könyvről nem írok sokat róluk, annyit elárulok köze lesz a borítóhoz. :)

Történetre nekem nagyon megtetszett a könyv, izgalmas és pergős, igazán olvasmányos. Szeretem a romantikát és hősiesen bevallom nálam annyira elvette a figyelmet a főcselekmény, vajon ki mozgatja és kivel mi történik, hogy Gerald és Helenre kevésbé koncentráltam. Ha olvassátok ti is rájöttök könnyen elvarázsol a könyv világa és akár több dologra is fókuszálhatsz. Még így is maradtak bennem kérdések. Hozzáteszem az egész könyv elképzelése érdekes és kíváncsi lennék ha életben sor kerülne erre, vajon mi történne.

Valóban azt kaptam, amit a fülszöveg ígért. Történet egészében akciódús, pörgős és izgalmas, nagyon eltalálta Frank Márton a cselekményt. Tudom ajánlani fiatalabbaknak és örökifjúaknak, nem annyira korhoz kötött, talán felnőtt fejjel mi egy kicsit túlgondoljuk, többet látunk a történet mögé, kétségtelenül élvezhető pusztán a könyvre fókuszálva és elmerengve az eseményeken.

Külön szeretném kiemelni, hogy nekem rettentően tetszik a borító és jó néhány percig nézegettem. Innen a monitor túloldaláról gratulálok Hegyi Péternek a grafikus munkájáért! Kifejező és többet mond egy egyszerű képnél.

Kedvelitek a farkasos, kissé elrugaszkodott történeteket, semmiképpen ne hagyjátok ki. Adjatok esélyt neki, mert megérdemli.


Nyereményjáték:

A könyvben fontos szerepet játszanak a farkasok, így a játékunkban ők kapnak főszerepet. Illetve nem is ők, hanem olyan írók, akik híresek arról, hogy olyan regényt/regényeket írtak, amelyek farkasokról szólnak. A leírás alapján találjátok ki, hogy mely írókról van szó és írjátok be a nevüket a rafflecopter megfelelő mezőjébe.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Az egyik első, világirodalmi rangú amerikai író, népszerűsége a mai napig töretlen. Eredeti neve John Griffith Chaney és élete hasonlóan kalandos volt, mint regényei főhőseinek. Írhatott “éneklő” vagy “beszélő” kutyákról, elvihetett minket aranyásók közé Alaszkába vagy bejárhattuk vele a “Csendes-óceánt”, de akkor is faltuk már gyerekként is a műveit.





A blogturné állomásai:

December 17 - Insane Life
December 18 - Spirit Bliss oldala
December 19 - Kelly & Lupi olvas
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése