Ads

Jennifer L. Armentrout: A Shadow in the Ember - Árnyék a parázsban

A Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg Jennifer L. Armentrout Hús és tűz sorozatának első részét A Shadow in the Ember - Árnyék a parázsban címmel. A Vér és hamu sorozat világában játszódik ez az előzmény történet, melyben a kiválasztott Sera hercegnőnek hazája megmentése érdekében el kell csábítania és meg kell ölnie a Halál Ősi Lényét. Kövesd az állomásokat  és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.

(Hús és tűz 1.)

Kiadó: Könyvmolyképző
Besorolás/műfaj: PNR
Megjelenés ideje: 2024.
Fordította: Eszes Rita
Oldalszám:656
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 4/5
Ejtsd ​szerelembe, válj a gyenge pontjává, végezz vele…
Seraphena Mierel az ősi lények fátylába burkolva született, a Sors ígérte Szűzként, ezért a jövője sosem volt az övé: születése előtt kiválasztották, hogy alanya legyen egy kétségbeesett alkunak, amelyet őse kötött a népe megmentése érdekében. Serának hátra kell hagynia az életét, és a Halál Ősi Lényének kell felajánlkoznia hitvesül.
Ám Sera valódi sorsa egész Lazania legjobban őrzött titka: ő nem a jól védett Szűz, hanem egy bérgyilkos, akinek egyetlen küldetése van – és egyetlen célpontja: a Halál Ősi Lénye. Ha kudarcot vall, a királyságát lassú pusztulásra ítéli a Rothadás keze által.
Sera mindig is tudta, hogy ki ő. Kiválasztott. Hitves. Orgyilkos. Fegyver. Egy kísértet, aki sosem ölthetett saját formát, mégis vérben ázik. Egy szörnyeteg. Egészen addig, amíg ő el nem jön érte… Amíg a Halál Ősi Lényének sorsa össze nem fonódik az övével. És a férfi csábító érintése olyan szenvedélyt lobbant fel benne, amilyet soha nem élt még át, és amit nem is érezhetne iránta. De Serának sosem volt választása.

 


Rettentően vártam ezt a könyvet és tudtam az Aranyozott csontkorona rész után legjobb elolvasni, úgyhogy miután befejeztem az Aranyozott csontkoronát én nem is vártam tovább és nekiálltam angolul kiolvasni, illetve átolvastam magyarul is. Engem talán bátran mondhatom jobban beszippantott mint a Vérből és hamuból sorozat, de az is lehet, mivel ismertem a világot így nem kellett ismét a felépítésére összpontosítani, hanem rögtön belecsaphattam a lecsóba.

Forrás: Pinterest
Legelső rész a trilógiában, szerintem részben feltételezi ismered a Vérből és hamuból történetét ezért sokszor nem megy bele a fontos részletekbe, viszont elmagyarázza a dolgokat ismét. Ha olvastad a másik trilógiát talán unalmassá válhat, igazából azoknak lesz ez jó, akik még nem olvasták a másik sorozatot és csak éppen ismerkednek ezzel a világgal. Ráadásul itt még bizonyos dolgok nem történtek meg, ezért kevesebb jelentősége van, mint majd később a Vérből és hamuból sorozatban. Igyekszem spoiler nélkül írni róla, de bizonyos dolgokról valóban nehéz. Habár tudtam kicsoda Seraphena, annyira izgalmas volt néhol, hogy le föl ültem és nem lehetett hozzám szólni, néha pedig egy-egy könnycseppet is elmorzsoltam, pedig tudom mi lesz a végkifejlet. Legalábbis a sok Armentrout után tudom milyen az írónő stílusa.

Seraphena vagy ahogyan hívják, Sera szűznek volt nevelve, majd 17 évesen hozzá kell mennie Nyktoshoz egy apja által köttetett bugyuta alku miatt. Persze ehhez senkinek nem füllik a foga, úgyhogy Nyktos faképnél hagyja rögtön és többet nem is akarja látni a lányt. Telnek, múlnak az évek, lányt minden évben felkészítik, ám többet nem látja a férfit és elfogadja bukását és azt, hogy sosem lesz Nyktos ágyasa. Közben ő sem rest, egész életében harcolni tanult és napközben a királynő szolgáját játssza és a szüzet, éjjel pedig az utcát rója gonosz emberek után kutatva és ártatlanokat megmenteni. Egy éjjel viszont minden új irányt vesz.

Szeme láttára végeznek ki istenek egy férfit, meg egy gyermeket és ezt természetesen nem hagyhatja megtorlás nélkül és utánuk eredne, ha egy bizonyos Ash nevű férfi útjába nem áll. Aki egyben valami isten is. Innentől többször sikerül egymásba futniuk, habár valamiért Sera érzése a férfi követi és nem a véletlen műve ez a sok találkozásuk. Végül apja halálával és testvére trónra kerülésével, aki aznap éjjel meg is akarja ölni, újabb fordulatot vesz élete, mert kiderül ez az Ash bizony nem az akinek mondja magát és Seraphena élete gyökeresen megváltozik.

A kötet teljesen bűvkörébe vont és beszippantott, nagyjából le sem tudtam tenni és folyamatosan olvasnom kellett amíg végére értem és végén pedig már viszketett a kezem, hogy kezdjük az újabb részt. Rettentő izgalmas, eseményekkel teli. Sokszor érezni lehet párhuzamot a Vérből és hamuból között illetve események ismétlik önmagukat. Legtöbb esetben nem zavart, mert valahol érthető hiszen ugyanaz a szituáció kezd kialakulni, mint a másik sorozatban és valahogy össze kell érniük. Mivel Sera Poppy nagymamája így a karakterének természete hasonló, bizonyos dolgokban eltérő, java részt mégis azt mondom Poppy jellemét látjuk viszont. Nyilván az ember egyenes ági rokonokra visszaüt, még ha nem is ismerte – nálunk is van ilyen - úgyhogy ez nálam belefért.

A könyv eleinte lassú és sokat magyarázza a világot, majd egy idő után felpörög és elkezdenek egymás után történni az események. Sera sem rest, folyamatosan keresi a bajt és nagy száját képtelen tartani és Nyktost pillanatok alatt lefegyverezi nyers beszédével. Nem igazán hatja meg a férfi isteni mivolta, talán már a számos megaláztatás után ő maga is úgy van vele, hogy nem mindegy? Ezt be is vallja, sok megalázás, szidalom és nevelést jutatta el oda, hogy a saját életét értéktelennek találja és ha netán meghalna sem érzi valamit veszítene vele a világ. 
Ismerve a másik sorozatot, a szokásos forró jelenetek sem maradnak el, viszont ebben lényegesen kevesebb volt, mint mondjuk a Vérből és hamuból sorozatban. Lehet nekem tűnt úgy, mert azért a pironkodtató jelenetekből nincs hiány, mégis itt a könyv jobban fókuszál a történet szövevényességére.

Ha szeretted a Vérből és hamuból sorozatot, akkor mindenképpen ajánlom elolvasni és mindenképpen a harmadik rész után. Amennyiben még nem olvastad az említett sorozatot és ezzel kezdenéd, szerintem semmi akadálya, viszont utána szerintem érdemes elolvasni a másik sorozatot is, mert a két történet összefügg. Összességében nekem nagyon tetszett. 
 
Eleinte lassú és sokat magyaráz, igazán Armentroutos és sokszor szereti a világot hosszan felépíteni. Ha szereted a hosszú bevezetőket és lassan kialakuló románcot, valószínűleg a te történeted. Néhol önmagát és a Vérből és hamuból sorozatot ismétli, némely jelenet ismétlődikí ám számomra nem volt zavaró és igazán viszi az olvasót magával a sztori. Több az akció és harc benne, mindig jön valaki akit le kell csapni vagy megölni és a véres jelenetek, amik igazán brutális leírásokkal rendelkeznek ebből sem hiányzik. A két főhős dinamikája és egészséges fenntartásaik másikkal szemben érthetőek, józan határokon belül mozog a kapcsolatuk.
 
A könyvet ajánlom elolvasni, ha nem riadsz vissza a vértől, lassú világ felépítéstől, néhol önmaga ismétlését és persze a forróbb jelenetektől. Nem véletlen van a könyvnek ekkora rajongói bázisa, azonban tisztában vagyok vele, vannak akiket bizonyos dolgok elrettentenek vagy kevésbé hoznak lázba. :)

Nyereményjáték:

A regény beleolvasóját érdemes elolvasnotok, így könnyen megválaszolhatjátok minden állomáson a kérdéseinket. A feladat a szokásos, a megoldást írjátok be  a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Mai kérdés:
Milyen anyagból készült Sera ruhája, amiben a templomban várt?

 a Rafflecopter giveaway

Állomáslista: 

03.03 Kelly és Lupi olvas
03.05 Milyen könyvet olvassak?
03.07 Hagyjatok! Olvasok! extra idézetek
03.09 Insane Life
03.11 Könyv és más

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése