Ads

Brigitte Riebe - A három grácia

Nemrégiben jelent meg a General Press Kiadó gondozásában Brigitte Riebe történelmi regénye, A három grácia. A történet a 16. századi Wittenbergbe, a nagy reformátor otthonába kalauzolja olvasóit. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és fedezzétek fel velünk a valódi történelmi személyek és a fiktív szereplők különleges elegyének világát! Ha velünk játszotok, a turné végén megnyerhetitek a könyv egy példányát!

Brigitte Riebe


A három grácia



Kiadó: General Press
Kategória: történelmi romantikus
Megjelenés ideje: 2016. február 18.
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: B. Szabó Károly
Oldalszám: 400
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 4/5
Egy titokzatos, maszkot viselő férfi különleges kéréssel fordul a híres wittenbergi festőhöz, Lucas Cranachhoz: egy képet szeretne, amely a három gráciát ábrázolja – meztelenül. A felkérést még szokatlanabbá teszi, hogy a megbízó azt is meghatározza, kik legyenek a modellek.
Cranach mester az egyik legényét, a prágai Jan Semant bízza meg azzal, hogy elnyerje az asszonyok beleegyezését, és lefesse őket. Ám Jan alig fejezi be az első grácia portréját, a modellt holtan találják a folyóparton. Amikor aztán a második modell is eltűnik, felbolydul a város, és kezdetét veszi a hajsza a gyilkos után, amelynek során nemcsak Jan élete, de újdonsült szerelme is veszélybe kerül.
Brigitte Riebe (A boszorkány és a herceg) izgalmas történelmi regénye felvonultatja a reformáció korabeli Wittenberg híres figuráit: Martin Luthert és a feleségét, Katharina von Borát; a későbbi választófejedelmet, I. János Frigyest és a feleségét, Klevei Szibillát; Melanchthont és Lucas Cranachot, miközben érdekes tablót fest a városról és annak mindennapjairól is.

Ritkán tudok ellenállni a történelmi romantikusoknak és Riebe tipikusan az a típusú írónő, akinek nem is szeretnék ellenállni. A könyv cselekményszálába az igazságot összeszövi a saját fantáziavilágával és emellé hozzáad egy jó adag izgalmat.
Magam részéről mindig a viktoriánus Anglia amit preferálok, számomra az a kor minden csúfságával az egyik legszebb, németeknél inkább a művészet és legfőképpen a filozófia ami először eszembe jut és azt merem mondani, elmélyültem benne. Ezért kicsit talán újdonságként hatott rám a könyv és ez egyáltalán nem negatívum részemről.

Idősebb Cranach - Erzsébet, osztrák főhercegnő
A három grácia nem pusztán egy történelmi romantikus könyv, nem tudok úgy tekinteni rá, hogy a többi cselekményszálát ne említeném. A könyv története annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy nem bírtam letenni és végül egy szuszra olvastam ki, egyik nyugodtabb órámban. 
Susanna és Biri története ahogyan túlélik a velük történt eseményeket és a nem túl szerencsés helyzetből kimásznak, az bizony nagy szerencse. Ha Jan nem lett volna ennyire kegyes, melegszívű, egykönnyen nagy bajban találták volna magukat a lányok. - Hozzáteszem először Jan karaktere nem győzött meg, nem tudtam megkedvelni és picit antipatikus karakter volt számomra. Nőkhöz ahogyan hozzáállt és a felfogása teljesen távol állt tőlem. Aztán ahogyan Susanna jobban megismerte, én, mint olvasó is közelebb kerültem hozzá és rájöttem, nem is olyan vészes, mint elsőre gondoltam. Könyv végére érve egyik kedvenc karakterem lett.

Idősebb Cranach - Fiatal nő portréja
A könyv története a kép megfestésén kívül több szálon bonyolódik. Számos titok lappang még a háttérben, gyilkosságok és halál kíséri a képet. Ez a szál nagyon megfogott és egyfolytában minden jelre figyeltem, mi fog történni és vajon hogyan, miért és ki követi el őket? Mi az indítéka? - Drukkoltam Susannának a beilleszkedésben, sikerüljön neki és persze amikor egyértelművé vált hogyan érdeklődik Jan iránt, a fiúnak is drukkoltam, el ne szúrja. 
Birit is megsajnáltam, hiszen ő sokkal gyermekibb felfogású. Éreztem rajta mennyire naiv lelkületű rózsaszál Susannához hasonlítva. Egyértelmű volt két lány közül ki a talpraesettebb és ezzel el is dőlt, ki vitte javarészt a könyv cselekményszálát.

Idősebb Cranach - Mária a jegenyefa alatt
A karakterek szerethetőek, mindegyik karakternek megvan a sajátos bája, eltérő okból. Jan lehet egy szoknyavadász Casanova, ugyanakkor szíve legmélyén valós érzelmek bújnak meg és számos más dolog miatt kell aggódnia. Susanna próbálja Birit fenntartani magával, képletesen ahogy az ár sodorta őket, átvette Biri megmentőjének a szerepét. Nem vagyok benne biztos, hogy Biri az ő segítsége nélkül túlélt volna.

A három grácia festmény történetét ködfoltos rejtélyek veszik körbe, az embert óhatatlanul megérintik az ismeretlen dolgok. Jannak a kép megfestéséhez különböző nehézségeken kell átmennie, s noha eleinte a pénz vezérli, lassan maga is ráébred, lelkét is eladja a képpel együtt. A haláleseteket követően pedig már többről van szó, mint puszta művészi megjelenítésekkel.

A könyv számtalan alkalommal idézi vissza a kor hangulatát és sajátos kegyetlenségét. Nem ámítja senki a lányokat gazdagsággal, könnyű élettel és kilátással. Egyből a tömény élettel szembesítik őket, vagy a testüket árulják vagy keményen megdolgoznak minden egyes napért, ez utóbbit még szerencsésnek mondhatják, hiszen legalább van fedél a fejük felett és nem kell magukat lealacsonyítani.
Jan hiába az egyik legjobb szakmájában, mindenért keményen meg kell küzdenie, ahogy kiderül neki nincs akkora beleszólása, mint szeretné. Semmi sem biztos jövőjét illetően, habár ő személy szerint tovább indulna nagyvilágot látni és természetesen szerencsét próbálni.

Idősebb Cranach
- Szent György
Egyszóval a könyv több szempontból lenyűgözött. Karakterileg, történetileg összetett és sajátos módján izgalmas, kissé krimisebb jellegű. Igazán izgalmas könyv, az biztos.

Egyébként kis érdekességként elmondhatom, láttam élőben Cranach művet a Skót Nemzeti Gallériában és igazán lenyűgözött. Aki pedig a nyereményjátékhoz tartozik festő, játék miatt nem árulom el ki az, lenyűgöző életben és nincs az a kép, ami igazán visszaadja a színeket. Szinte lemásznak élőben az emberi alakjai. Percekig álltam festményei előtt és nem jutottam szóhoz, egyszerűen gyönyörűek. :)

Ha valaki szereti az izgalmas történelmi romantikus regényeket, amelyek picit erősebben állnak a realizmus lábán, azoknak bátran ajánlom. Nem csupa rózsaszín habcukor a történet, de pont ez teszi tökéletessé a történetet.


Nyereményjáték:


A blogturné nyereményjátékán egy kis mitológiai-művészettörténeti utazásra hívunk Titeket. A három grácia, vagyis a görög-római mitológia szépség és kegyesség istennői több művészt is megihlettek, az aktok visszatérő szereplői voltak ők. A turné játékán minden állomáson találtok egy-egy műalkotást a három gráciáról. A feladatotok, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok, kinek az alkotását osztottuk meg veletek.

Figyelem! A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy az értesítő üzenetre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.





Résztvevő blogok:

03.12. - Szembetűnő
03.14. - Insane Life

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése