Ads

Mona Kasten: Save Me - Ments meg

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában olvashatjuk Mona Kasten legújabb könyvsorozatának nyitókötetét: Save Me - Ments meg címmel. A történet a belőle készült adaptáció miatt már elnyerte világszerte a rajongók szívét, de itt az ideje, hogy még közelebbről megismerhessük James Beaufort és Ruby Bell szerelmét és világát. Ne feledd, a turné végén kisorsolunk egy példányt a könyvből!

 

Mona Kasten


Save Me - Ments meg


(Maxton Hall 1.)
Kiadó: Könyvmolyképző
Besorolás/műfaj: YA
Megjelenés ideje: 2024.
Fordította: Budai Zita  
Oldalszám: 384
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 5/5
Pénz, luxus, partik, hatalom – mindez a 17 éves Ruby Bellt nem is érdekelhetné kevésbé. Már hétéves kora óta egyetlen vágy hajtja: az oxfordi egyetemen szeretne továbbtanulni. Mindössze még egy évet kell kibírnia a Maxton Hallban, Anglia leghíresebb és legdrágább magániskolájában.

Amióta megszerezte a vágyott ösztöndíjat, Ruby megpróbál láthatatlanná válni, és a lehető legkevésbé feltűnni az iskolatársainak. Mindenekelőtt James Beauforttól, az iskola legnépszerűbb srácától tartja távol magát. James túl arrogáns, túl gazdag, túl vonzó, és megtestesíti mindazt, amit Ruby ki nem állhat a felső tízezerben.

Szerencsére a fiúnak sejtelme sincs arról, hogy Ruby egyáltalán létezik – legalábbis mostanáig. Amikor Ruby rájön egy súlyos titokra, James már egészen pontosan tudja, hogy ki is ő, és mindent feltesz arra, hogy elérje: a lány ne tudja tönkretenni a családja hírnevét.

Ruby élete fenekestül felfordul, részint azért, mert James hirtelen mintha mindenhol felbukkanna, ahol ő is. De főként azért, mert egyre nehezebben tudja figyelmen kívül hagyni a közöttük vibráló
érzelmeket. James Beaufort az utolsó srác, akihez vonzódnia kellene.
Ezt Ruby is tudja. De a szíve lassan nem hagy a számára választást…

 

Ez a könyv vegyes érzéseket hagyott bennem és leginkább pozitív értelemben és egy bizonyos szinten nosztalgikusat. Igazából a Kitablar bloggere vett rá, hogy elolvassam, mert amúgy a young adult könyvek nem annyira zsánereim, de azt mondta nagyon jó és olvassam el, illetve nézzem meg a sorozatot.
Ami elsőre nekem szembetűnt, egy bizonyos 30 éves mangára emlékeztet, szinte kísértetiesen, amit anime követett és 5 feldolgozás illetve további 2 nem hivatalos feldolgozás, ami nem más mint a Hana Yori Dango vagy ki hogyan ismeri, Boys over Flowers, Meteor Garden. - Történet röviden: Gazdag lány bekerül az elit suliba, amit 4 leggazdagabb család gyereke ural és a lány miután egy iskolatársa segítségére siet felhívja magára a figyelmet és harcba kezdenek a fiúval, végül egymásba szeretnek és hát ez sem egyszerű, hiszen a fiú hideg anyja szét akarja őket választani. Igazából több ponton éreztem a hasonlóságot, főleg a leghíresebb koreai feldolgozással, de ez nem rontott az olvasási élményemen. Mi több, igazán ez adta meg a löketet, mivel az előbb említett történet tini korom kedvence volt 2005 körül.

A másik érdekes tény, ami meglepett a könyvvel és a sorozattal kapcsolatban, az a feldolgozás. Ritkán találkozok pontosan feldolgozott könyvvel, amiben a sorozat adaptációja tökéletesen illik a könyvhöz és azt kaptam amit vártam. Most ebben a helyzetben ez történt. Végre egy sorozat ami nem részlegesen, de teljes mértékben a könyvet vette alapul és néhány kisebb eltéréstől eltekintve tényleg a könyvet követte és nem új sorozatot találtak ki. Nem próbálta a könyvet túlszárnyalni, több lenni vagy teletömni felesleges kitöltő elemekkel. Szerintem megfelelő egyensúlyban volt a plusz elem és a valós könyves rész. Nagyon kellemes csalódás volt számomra és hihetetlenül pozitívan érintett.

A könyv története átlagos fiatal felnőttekről szól, akik éppen végzősök a suliban és szeretnének minél jobban teljesíteni, hogy az Oxfordba juthassanak. Ehhez pedig ajánló levélre van szükség, amit Ruby egyik tanárától remél, de a lány rosszkor van rossz helyen és máris elérkeztünk a történet elejére és a sorsfordító részhez, amikor Ruby élete a szürke kisegérből hirtelen mindenki figyelmébe kerül. Mivel Ruby meglehetősen nehezen éli meg ezt és szerette a csendes kis anoním részvétet mások életében, így nem érzi magát kényelmesen, főleg nem, miután James lépten-nyomon követi és piszkálja, mert képtelen elhinni, hogy valakinek nem kell a pénze és nem megvehető a hallgatása. A sorozattal ellentétben, ahol nem tudták ennyire kiemelni, az a váltott szemszög. Egyszer Ruby felől olvassuk, máskor James szemszögéből és nekem itt sokkal jobban átjött a két szemszög közötti eltérés és hogy érti félre James Rubyt, illetve milyen gondolatai vannak és mennyire arra alapoz, hogy minden ember megvehető bizonyos pénzen, sőt nem létezik olyan, amiért ingyen kapjon bármit is és ezzel oda is értünk, hogy James rideg családi háttere érzelmi intelligenciáját s bizalmát teljesen megtiporta. Nagyon tisztán olvasható ő hogyan éli meg mindezt és mennyire kifordítva látja az ő pénz körül forgó világában Ruby hozzáállását.

A két főhős irtó cuki és nagyon kedveltem őket, valahol a nosztalgikus érzések is rájátszanak, más különben nekem nagyon tetszett. Utoljára a Rubinvörösnél éreztem ezt a cukiságfaktort és ugyanúgy imádtam. Közben rájöttem ahogyan a Rubinvörös sorozat, ez is német könyv, úgyhogy lehet nekem a német tini romantika jön jobban be vagy ők írnak cukin, esetleg szimplán az írónők világa fogott meg jobban, de a tényen nem változtat, hogy mind a kettő nagy szívem csücskévé vált. Határozottan érzem folytatnom kell a Maxton Hallt is és ebben nagy szerepem van a két főhősnek illetve karakterüknek. James hatalmas karakterfejlődésen megy át és Ruby ráhatásával és szivárvány meglátásával a férfi jeges s savanyú életét képes feldobni valami szebbé. Habár Ruby tűnhet naivnak, ő korában mégsem érzem ezt problémának, hiszen ennyi idősen még bennünk van a gyermeki naivitás. Ő olyan szelíd nyusziként tűnik a férfi mellett, aki természetesen folyamatosan tesz arról, hogy az élete ne legyen egyszerű. Köztük a kémia sem instant, sőt kifejezetten gyűlölik egymást és ebből alakul ki a tiltott romantika. A tiltott romantika sem nagy rejtély, hiszen egy ilyen családi háttér mellett Jamestől elvárnák a rangos és gazdag minta feleséget és nyilván nem egy Rubyt szeretne mellé a család. Úgyhogy hogyan jutunk ide, azt a könyv fogja elmesélni.

Tiszta szívből ajánlom a könyvet mindenkinek, kortól függetlenül. Én úgy olvastam, hogy láttam a sorozatot is és még korban is 30+ vagyok bőven és zsánerben sem a kedvencem, mégis nagyon tetszett. Egyszerűen cuki és nem akar többet adni az olvasónak, mint egy átlagos gazdag fiú-szegény lány, beképzelt bunkó ellenség és a végtelen kedves lány tipikus esete. Pont ebben az egyszerű és klisés történetben az írónő stílusa ami megdobja az egészet. Hősiesen bevallom néha annyira bele tudtam magamat élni, hogy még meg is könnyeztem Rubyt. Nem most volt, hogy egy egyszerű romantikus történet ennyire megfogjon. Ezek után ha egy könyvet ajánlanom kéne olyannak, aki még csak újakat nem olvasta, akkor biztosan rajta lenne nálam a Maxton Hall első része a Save Me.

Nyereményjáték

A regényből készült egy adaptáció Maxton Hall - A világ, ami elválaszt címmel. A nyereményjáték során ehhez kapcsolódóan teszünk fel kérdéseket, Nektek pedig nincs más feladatotok, mint megválaszolni őket. A megoldást írjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
 
Kérdés: Melyik színésznő játssza Ruby Bell szerepét a sorozatban?
 
 
Állomáslista
  • 10.20 Insane Life
  • 10.22 Kelly és Lupi olvas
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, ami über szuper titkos. Na jó, azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése