Ads

Wendy Higgins - Sweet Evil

Wendy Higgins - Sweet Evil avagy egy trilógia első kötete és a könyv amin kiborultam, de a kedvencemmé vált...

SPOILERES

Sweet Evil 

Kiadó: Harpen Teen
Kiadás éve: 2012
Könyv nyelve: Angol
Olvasott nyelv: Angol
Magyar kiadás: Maxim - 2013
Oldalszám: 464

Moly értékelésem


Amennyire negédes az eleje, annyira sötét a második fele. A kedves borító és az átlagos fülszöveg után egy eléggé szomorú, komor és görbetükröt kapunk a világról. 
Ez az a könyv amit tiniknek írtak, közben engem annyira lelkileg megfogott, hogy nem bírtam letenni. A végén pedig már sírtam. Hős leszek és vállalom, nagyon elérzékenyültem rajta.
Kaidan karakteréről nagyon éles vélemények szoktak születni. Gyűlölködő vagy éppen imádó szavakkal illetik a karaktert. Ugyan ez igaz a könyvre is.
Tényleg nem jófiú a srác és nem cukormázzal leöntött Ken barbie. Nekem kedvencem lett, mert belül színes érzelemvilága van, de nem mutathatja ki. Annát a főhősünket is megmenti. Kevés karaktert találtam ennyire veszélyesnek, kedvesnek és elkeseredettnek. Ritkán látok ennyire kilátástalan jövőt a könyvben szereplő hősök előtt. Azt hittem megint egy tiniket vonzó szöveg, hogy a lány beleszeret a csúnya, gonosz srácba. Nem. Nem véletlen borultam ki annyira a könyvön érzelmileg.


A könyv első felétől ne várjunk sokat. Tipikus fiataloknak megírt könyv a kis csodavilágával. A szűz vallásos kislány, Anna aki nem tudja miért látja mások auráját, találkozik a legveszélyesebb démonfiúval, akinek végre nem látja auráját. Persze kiderül, hogy anyuci egy angyal volt, apuci pedig egy démon. ő az első keverék gyermek, akinek eljöveteléről már legendák szólnak, hogy el fogja pusztítani a gonoszt. - Honnan olyan ismerős ez a történet? Csak nem minden második könyv szól erről a Young Adult kategóriában? :)


Sok logikátlansággal és bakival van tele az első fele. Akkor még nem is szerettem meg. Sőt, nem volt benne semmi amiért szeretni kellett volna. Egy átlagos tiniknek megírt könyv.
Hiszen kinek a nevelőanyukája engedné el a város legrosszabb hírében álló sráccal akiről tudja, hogy a leggonoszabb démon fia? - Hát itt elengedi ezeknek a tudatában. Hajamat téptem, főleg mikor e mellé közli, hogy ne merjenek egy szobában aludni. Majd ő több száz kilométer távolságból megmondja ezt? Nem és nem is hallgatnak rá.
Fél Amerikát beutazzák. Tipikus tini könyv mondom... A srác tele pénzzel és nem kér ellenszolgáltatást. Na persze. El is hiszem...
A második fele. Na... Snitt. Esküszöm olyan, mintha kifordult vona az írónő. NEM Ő ÍRTA! Egyszerűen ebből az átlagos, jobbára szürke történetet, amivel tele az ipar, elkezdte egy olyan szálon vinni amire nem gondoltam volna.
Hiszen hány író tette meg, hogy a tiniknek írt könyvébe beleviszi a legkeményebb erőszakot? Így van.
Az írónő szerintem valami hatása alá került. Olyan mintha egy Disney után Trainspottingot néznél.

SNITT-------

Előre szólok, akinek a nyugalmát képes megzavarni a gyermekbántalmazás, megalázás, kínzás bármilyen formája annak NEM ajánlom. Ez a könyv valahol erre is hívja fel a figyelmet, szembesíti azokat akik búra alatt éltek a valósággal.
Kaidan megmondja a frankót. Rövidítve: A kéj démonának vagyok a fia. Ergo mindennap vagy megfektetek egy nőt, vagy megölnek. A másik, hogy téged is. Ráadásul kettőnknek nincs jövője, mert ezért is halál jár. Apám élve nyúzna meg, akinek prostituált hálózata van és most fogsz dobni egy taccsot: utoljára egy 12 évest is elém hozott, hogy én próbáljam ki elsőnek. Csodálkozol, hogy nincsenek barátim?
Miután beleszeret Anna és meglátja a lány auráját, azonnal hazaküldi, hogy többet nem találkozhatnak. Szigorú törvények büntetnék őket és nem akar rosszat a lánynak. Súlyos következményei lennének annak, ha bárki tudomást szerezne róluk.
Na azt hiszem kezditek sejteni a hasonlatomat.
A lány apja szabadul a sittről, aki a drogok démonikus hercege. Képeket küld a lánynak, akit meg akar védeni. Ezeknél a képeknél az emberi gonoszság, kegyetlenség, terror minden formáját bemutatja. Öngyilkosság, gyilkosság és stb.
Főhősünknek még drogot is kell árulnia diszkóban. Elkezd inni és próbál élni, de hát csak nem tudja elfelejteni Kaidant.
A lány depressziós, távol tartja magát a sráctól. Próbálja elfelejteni. Megismeri a srác gyermekkori barátait. Valahol itt már kezdtem kiborulni mikor az egyik lány elmesélte, hogyan büntette meg apja. Azt hiszem van amit bírok, de ez sok volt. Itt már sírtam.
A végén megidézik a démonok vezetőjét. Egy démoni uraság lánya vétett. Választhat a 3 sütiből. Gyors - lassú - semmilyen halál közül. Anna képes irányítani mások cselekedeteit, így a lány végül a tiszta sütit választja. A démonok vezetője mérges, ezért le akarja lőni, de Anna nem hagyta. Megmenti, vagyis nem. - Igen, a főhősünk nem menti meg a lányt végül. Ez sem egy amerikai könyvre jellemző fordulat... Nem menti meg a világot.
Őt is megölnék, de az angyalok közbeszólnak. Itt van a démonok vezetőjének nagy mondata: A te időd lehet nem, de az övé már lejárt. - Lelövi a másik lányt.
A könyv vége sokat ígér, hogy főhősünk ég-föld-pokol ellen fog menni. Mert bemutat az ég felé és közli, hogy visszatér és megbosszul mindent és el fogja pusztítani a démonokat...

Pontozás:
Izgalom: 4/5
Karakterek: Anna: 3/5 Kaidan 4/5
Történet első fele: 3/5
Történet második fele: 5/5
Háttér történet: 5/5
Összesen: 5/5 




Kedvenc idézeteim:
"He’d been right when he said the truth could hurt far worse than any lie."
"There was nothing healthy about desperately wanting something you couldn’t have."
"Patti told me that to truly love someone, you must hold them in an open hand. That was how I needed to love Kai. It was necessary to uncurl my fingers and let him go."
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése