Ads

Blogturné: Shannon Hale - Austenland - Vakáció Mr Darcyval


Shannon Hale


Austenland - Vakáció Mr Darcyval


Kiadó: Könyvmolyképző
Kategória: kortárs romantikus
Megjelenés ideje: 2014.04.25
Fordította: Palásthy Ágnes
Oldalszám: 
ISBN: 9789633735459 (kartonált) / 9789633735466 (kemény táblás)
Megtetszett? Beszerezheted itt.
Részlet a könyvből. Beleolvasó.
Pont: 4/5
Jane fiatal New York-i nő, aki mintha képtelen volna rátalálni az igazira talán azért, mert titokban megszállottan rajong Mr Darcyért, ahogyan Colin Firth játszotta a Büszkeség és balítélet BBC adaptációjában.
Ám amikor egy jómódú rokona örökül hagy rá egy Austen-mániás nők számára kitalált, vakációt egy angliai üdülőhelyre amelyet Austen mániás nőknek találtak ki, Jane ábrándjai arról, hogy megismerkedjen a tökéletes, régensség korabeli úriemberrel, hirtelen valóságosabbá válnak, mint azt valaha is képzelte volna.
Vajon ez az alámerülés, egy a hamis austeni világban tett utazás elég lesz-e ahhoz, hogy Jane mindörökre lerázza magáról ezt a megszállottságát? Vagy álmai esetleg valóra válnak, és megleli a maga Mr Darcy-ját?

Ez a történet magával ragadó, elbűvölő, és csupa empátia. Autentikus könyvével Shannon Hale mindnyájunkból kihozza a benne szunnyadó Jane Austen rajongót.


   A könyvről első reakcióm egy szóban összefoglalható: cuki!

   Nem a szokásos "fiú találkozik a lánnyal" sztori, ez után pedig gyorsan szerelembe esnek, szakítanak és megint kibékülnek. Nem. Itt egy lassan kialakuló kapcsolatról van szó, amelyik eleinte bizonytalan alapokra épül. Elvarázsolja olvasóját egy olyan helyre, ahol még rangok, nevek játszanak fontos szerepet, a nők pedig nem mutatkozhatnak nyíltan férfiakkal. Ez a hely pedig nem más, mint a Pembrook Park.
Sokszor tehetjük föl mi magunkban is a kérdést: végső soron a parkban kialakult szerelem valóságos vagy csupán sziruppal átitatott szerep? Jane kit szeret igazán? Egy álarcot vagy a mögötte rejtőzködő embert?

   Ennek a könyvnek főhősnője Jane, aki másra sem vágyik mint egy rendes férfira. Jane harminchárom éves szingli nő. Életében sok arculcsapás érte már, kezdi az összes férfiakba vetett hitét elveszíteni, végül bánatára a gyógyírt Jane Austin történeteiben lelte meg, különösen Mr. Darcy-ban. Így kezdődött az immár mások szemében betegessé vált Mr. Darcy imádata, de sajnos senki nem érti meg Jane-t. Mindenki azt hiszi, ő csak és kizárólag a könyves Darcyra vár, pedig nem, csak egy rendes férfira vágyok, olyanra aki nem csalja meg, nem meleg és nem egy tahó. Szóval valaki olyanra, aki szereti és törődik vele. Melyik nő ne vágyna a "saját Mr. Darcy"-jára? Jane Austen könyvei lefestették az akkori kor megtestesült női ideálját, án úgy tűnik, ez napjainkig nem változott.

Jane, Carolyn nagynénje pedig jól ismerte a lányt, ezért végrendeletében elküldte nyaralni oda, ahol az idő is megállt - Austin regényei mintájára kialakított világába.

   Történetileg nagyon aranyos, szép és meseszerű. Keveredik a történelmi romantika a mesékkel és a modernitással. Nagyon tetszett ennek a mini világnak a megformálása, hiszen a színészek játsszák szerepüket, a gazdag lányok és nők pedig álmaikat akár megélhetik. Valamennyien a parkban betartják a rangsort, ugyanúgy ahogyan a kormányzók korában. Mindent és mindenkit kornak megfelelően alakítanak, ezért az olvasó sokszor megfeledkezhet arról, hogy valójában egy modern mesét tartogat a kezében. 
   Főhőnő álmaiban él, ez számunkra egyértelmű, de mégis próbál az álmaiból kitörni. Igazán szerethető személyisége van, arról viszont szerintem nem ő tehet első soron, hogy a férfiak akikbe belefutott mind IQ betyár volt.
  Azonban mi történik, ha Jane által megjátszott lány és külön az igazi Jane is valóságos érzelmeket kezd el táplálni mások iránt? Kit szeret igazán? A megszemélyesített személyt, aki burka mögé rejtőzik vagy azt aki önmagát adja? Könyvben néha elvesztem, mert elhittem a szereplő önmagát adja, azonban az írónő ad egy nagy pofont nekem és kiábrándít. Pont a valóság és képzelet határán táncol a sztori. Néha olyan az érzésem, ez már nem is a valóság, utána pedig hirtelen mozdulattal visszazöttyent, hogy ez egy modern történet.

Különböző férfi és női karaktereket ismerünk meg Jane mellett. Legtöbben nem hagytak bennem mély nyomokat, de vannak páran akikre mosolyogva emlékszem vissza. 
Miss Charming furcsa, eleinte túl szirupos természete ellenére egy valóban bájos jelenséggé válik, pusztán kikapcsolódni vágyik és a parkba menekült szürke hétköznapjai elől. Benne úgy éreztem nincs semmi hátsó szándék. Ami szívén, az a száján is.
Mrs. Wattlesbrook szerintem olyan volt, mint a Jancsi és Juliskából a boszorkány, aki mézeskalács házzal vonzotta őket. Csakhogy itt a mézeskalácsok a férfiak voltak, amikor pedig hazamész, akkor megégsz a tűzben.
Mr. Nobley, Andrews százados, East kapitány és Martin a kertész is a történet szerves részét képezik. Mindegyik egytől egyik jó modorú úriember. Tényleg azok, vagy ők is olyanok mint a többiek? Sokszor elkápráztat minket is egyik-másik, némelyik talán a történet végéig nem válik szimpatikussá, de mindegyik hozzátesz a történethez. Ki így, ki pedig úgy.

Jane Austenről röviden

Jane Austen a klasszikus angol romantikus irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja.
Austen 1775. december 16-án született Hampshire-ben. Édesanyja Cassandra Austen, édesapja pedig egy anglikán plébános, George Austen.
Írásaira jellemző, a kor kritizálása, ironikus meglátása. A női főhősei erős jelleműek, erkölcsileg tiszták és az adott kor szellemiségével sokszor szembemenve viszik véghez tetteiket. Környezetükben jellemükkel és eszességükkel kitűnnek a tömegből.
Az írónő legtöbb regényéhez az ötleteket ismerősök által hallott történetekből merítette, amelyek messzebbre nyúltak, mint otthona.
Sosem házasodott meg, magányosan élte le életét, bár halála után Cassandra unokahúga elmesélte, hogy egykor szerelmes volt, a fiútól elbúcsúzott, aki megígérte visszatér. Azonban a fiú meghalt.

Ez után visszavonultan élt, nem sokkal később 1716-os évek elején Addison-kór (mellékvese betegség) tünetei kezdtek rajta megjelenni, s mivel akkoriban ez gyógyíthatatlan volt, 1917-ben elhunyt.

Érdekesség:
Lady Susan rövid írását befejezve próbálta megírni első hosszabb novelláját, az Elinor és Marinne történetet, amely jó 15-20 év múlva jelent meg először, mint Értelem és érzelem. Az eredeti szövegállapot nem ismert, mivel a vázlat eltűnt. Cassandra úgy tudja, eredetileg levelek voltak.


Könyvei:

1811: Értelem és érzelem (Sense and Sensibility)
1813: Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice)
1814: A mansfieldi kastély (Masfield Park)
1815: Emma (Emma)
1818: Meggyöző érvek (Persuasion)
1818: A klastrom titka (Northanger Abbey)

Mindegyikből készült már film vagy sorozat, esetleg mind a kettő.

Rövid novellák:
Lady Susan

Be nem fejezett rövid novella:
The Watsons
Sandition

Korai rövid írásokat tartalmazó könyvek címe, ami itthon is megjelent:
Szerelem és barátság
Catherine
Charlotte 


Nyereményjáték:

Jane Austen rengeteg regényt inspirált és még több újrafeldolgozást megért. A világíhres írónő klasszikus, szatirikus romantikus történeteinek mind van egy-két meghatározó mozzanata és most arra kérünk, hogy ezeket a könyveket egy olyan kiemelt mozzanat után azonosítsátok, amelyeket bélyegen is megörökítettek.

Ha megvan a cím már csak egy kicsit számolni kell, és megkeresni az adott Austen regényben a szükséges betűt. Ha az öt blogon megtaláljátok mind a hat szükséges betűt (az egyik címben kettő betűt kell felhasználni), akkor ezekből össze fogjátok tudni rakni az Austenland - Vakáció Mr. Darcy-val egyik főszereplőjének nevét.

Három szerencsés nyertes magáénak tudhat egy-egy példányt az Austenlandből. Postázni csak Magyarország területére tudunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:
04/15 - Nem harap a... - Büszkeség és Balítélet feldolgozásai
04/16 - Szilvamag Olvas
04/17 - Insane Life - Jane Austenről
04/18 - Dreamworld - Film Vs. Könyv
04/19 - Dezsy Könyvajánlója - Darcy körkép
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése