Ads

Shana Abé - The Smoke Thief (1.)



Shana Abé


The Smoke Thief 


(The Drakon 1.)

Kiadó: Bantam
Besorolás: Felnőtt
Kategória: történelmi romantikus, sárkány, fantasy
Kiadás éve: 2006
Könyv nyelve: Angol
Olvasott nyelv: Angol
Magyar jogok: N. A.
Megtetszett? Itt beszerezheted.
Oldalszám: 324

   For centuries they’ve lived in secret among northern England’s green and misted hills. Creatures of extraordinary beauty, power, and sensuality, they possess the ability to shape-shift from human to dragon and back again. Now their secret–and their survival–is threatened by a temptation that will break every boundary….

Dubbed the Smoke Thief, a daring jewel thief is confounding the London police. His wealthy victims claim the master burglar can walk through walls and vanish into thin air. But Christoff, the charismatic Marquess of Langford, knows the truth: the thief is no ordinary human but a “runner” who’s fled Darkfrith without permission. As Alpha leader of the dra´kon, it’s Kit’s duty to capture the fugitive before the secrets of the tribe are revealed to mortals. But not even Kit suspects that the Smoke Thief could be a woman.

Clarissa Rue Hawthorne knew her dangerous exploits would attract the attention of the dra´kon. But she didn’t expect Christoff himself to come to London, dangling the tribe’s most valuable jewel–the Langford Diamond–as bait. For as long as she could remember, Rue had lived the life of a halfling–half dra´kon, half mortal–and an outcast in both worlds. She’d always loved the handsome and willful Kit from the only place it was safe: from afar. But now she was no longer the shy, timid girl she’d once been. She was the first woman capable of making the Turn in four generations. So why did she still feel the same dizzying sense of vulnerability whenever he was near?

From the moment he saw her, Kit knew that the alluring and powerful beauty was every bit his Alpha equal and destined to be his bride. And by the harsh laws of the dra´kon, Rue knew that she was the property of the marquess. But they will risk banishment and worse for a chance at something greater. For now Rue is his prisoner, the diamond has disappeared, and she’s made the kind of dangerous proposition a man like Kit cannot resist….In this bewitching novel, Shana Abé transports us into a world of exhilarating romance and magic.

Az elmúlt pár hétben a gépem eléggé nyüglődött és fél nap után, ha behozott valamit, akkor kb fél óra múlva össze is omlott. Azért megírtam pár értékelést, még ha föltenni nem is ment. Jha, végül sikeresen töröltem a rendszerrel együtt. :D


      A történetről


A főhősnő Clarissa Rue Hawthorne csupán félig alakváltó, s anyukájával él a város szélén – Darkfrith-ben a többi teljes vérű sárkány alakváltóval - akik kinézik maguk közül, vagy semmibe veszik a lányt. Igyekeznek ők ketten elzárkózni a többiek elől, ám 12-14 évesen beleszeret a leendő alfába, Kit-be. Anyukája halálával Londonba menekül, ahol rájön ő is képes a sárkány alakváltására. Ez persze azzal jár, hogy képes ’füst’ formában megjelenni – ez az amikor is bizonyos fémeket leszámítva semmilyen fal nem állítja meg őket és az emberek nem is láthatják meg.
Hát ki lehetne nála tökéletesebb rabló?

Christoff Langford alias, Kit, aki közben átvette Darkfrith vezetését, noha még mindig társ nélkül van. Az újságokban olvas a ’füst tolvajról’ aki nagyértékű tárgyakat, ékszereket, köveket fúj meg. Kit sejti valaki olyan aki Darkfrithen kívüli kóbor sárkány vagy netán olyan valaki, akit eltűntnek, halottnak könyveltek el…
Kitet megdöbbenti Rue kiléte és akivé cseperedett, persze rögtön a sárkánya jelez: ő az alfa nősténye. No, de ne kapkodjuk el, nem ennyi a történet… a sárkányok kövét kéne megtalálni. Azt hitték Rue vitte el, de nem. Kit hamar rádöbben, csak Rue tud segíteni neki a kő megtalálásában…


      Az értékelés


A Smoke Thief egyike azoknak a könyveknek amiket már azért is öröm olvasni, mert gyönyörűen van megfogalmazva, legapróbb részletekig belemenően lett megírva. Számomra öröm volt minden sorát olvasni, miközben egy kicsit gyerek lettem újra, mégsem gyerekkönyvet kaptam. 

A karaktereket imádtam. Nagyon jó mindegyik, kidolgozottak, remekül meg vannak írva. Rendelkeznek saját háttértörténettel, de nem viszi túlzásba sem az írónő. Nem egy instant, megláttalak és szerelmes lettem történet, mivel kettejük viszonya és barátsága 8 évre nyúlik vissza.
A sztori fő szála 1751-ben játszódik Londonban. A könyv kiválóan keveri a történelmi romantika elemeit a fantasy elemeivel és még tesz bele néhány mesei elemet is. Mind a háromból van benne bőven. A leírások, történelmi háttér és szereplők mind korhűen vannak ábrázolva, közben az írónő belecsempészi a fantasy, sárkányvilág sajátosságát.
Maga az ember-füst-sárkány megoldás rettentően tetszik. Hiszen a füsttel átmenetet képeznek, sajátos önvédelem az emberek ellen, hogy ne ijedjenek meg. Amikor az égben sárkánnyá változnak, az írónő átvált egy igazán mesei stílusra. - A sárkányok repülnek, de ezt minden részletességgel és pompájában adja át az olvasónak, szinte megelevenednek a lapok.
A másik pozitívuma, amikor füstté változnak, nem gondolkoznak mágián vagy hová rejtsék a ruhákat, egyszerűen a földre hullik minden. Az 1700-as évek közepén valljuk meg, hajmeresztő lenne Londonban megjelenni meztelenül, ezért mindig újabb és újabb megoldásokat talált ki az írónő. Sokszor mókásabbnál mókásabbakat.
A történet miközben néhol komor, sokszor humorral van átitatva. Ha valami komoly történik, akkor is sokszor jókat kacagtam rajta.

Rue karaktere erős, bátor nőé. Adott korban még vakmerőnek is lehetne nevezni, de vakmerősége semmiképpen nem a butaságból fakad. Könnyen szerethető karakter, akit ha megbánt a másik, nem fog egyenesen a karjába rohanni. Használja a fejét is és mindig valami újabb csalafintaságon töri az eszét.

Kit az elszánt férfi főhősünk, aki mindenképpen meg akarja szerezni a lányt. Mindent bevet, amit csak lehet. Gondolok itt a csábításra, szép szavakra, börtönre és zsarolásra. Természetesen egyik sem megy simán, hiszen Rue-ban megtalálja méltó ellenfelét.

Összességében nagyon aranyos, ahogy már írtam - történelmi romantikus, fantasy és mese. Nagyon tetszett és eléggé olvasmányosnak tartom. Egyfajta felnőtt mese. :)
(Gyerekeknek a történet ellenére nem ajánlom. A történelmi romantikus is ugyanúgy igaz rá, mint a többi…)

Angol szempontjából hozzáfűzném, mivel kiemeltem, hogy szépen megírt, ez azt is jelenti: ha még nem olvastál könyvet angolul, ne ezzel kezd. Sokat szótáraztam, pedig nem szokásom, legfeljebb párszor. :)




nnann


A Drakon sorozat részei:
1. The Smoke Thief
2. The Dream Thief
3. Queen of Dragons
4. The Treasure Keeper
5. The Time Weaver
(Nem szeretem igazán a keményborítást, de ebben a sorozatban marha szépen néz ki...)


Pozitív: Amit írtam, a három stílus keveredése, karakterek, történet.
Negatív: Néhol picit belassult a sztori, de semmi más.
Kinek ajánlom: Először is akik jó angolosok. Gyakran olvasok angol könyveket, de itt ugyan ilyen gyakorisággal kaptam elő a szótáramat is. Meg persze azoknak, akik imádják a a Tolkien stílusú meséket, de a történelmi romantikusoktól sem riadnak meg.

Pontozás:
Történet: 5/5
Leírás: 4/5
Karakterek: 
    Christoff Langford: 5/5
    Clarissa Rue Hawthorn: 4/5 
Összesen: 5/5

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése