Ads

Mercedes Lackey - The Fire Rose


Mercedes Lackey


The Fire Rose


(Elemental masters 1.)
Kiadó: Baen
Besorolás: YA
Kategória: romantikus, mágia, történelmi romantikus
Kiadás éve: 1996
Könyv nyelve: Angol
Olvasott nyelv: Angol
Oldalszám: 433
Molyos értékelés
   San Francisco, 1905: Rosalind, a medieval scholar, is hired by Jason, a powerful sorcerer. Jason's enemy offers to restore Rosalind's family fortune if she will betray Jason. And then the earthquake strikes. . . .

Egy kis Szépség és a Szörnyeteg átitatva némi történelmi romantikával s mágiával.
A könyv lényege egyetlen házra korlátozódik, alig megyünk ki innen. Azonban a karakterek fejlődése, átalakulása és szerepe nagyon megfogott.

A két protagonista - Jason, a mágus, akinek becsvágya miatt sikerült félre egy varázslata és Rosalind, az okos fordító, aki a kulturális és morális ketrecéből szeretne szabadulni.

Rosalind állást kap egy különös fazontól, aki hivatalosan nevelőnőnek veszi föl. Bár Rosalind nyelvekből doktorált és fordító, ezért nem fűlik rá a foga, de az 1905-ös amerikai társadalom még úgy véli, hogy a nő szül és otthon van, nem pedig doktorál. – Persze hamar kiderül, nem is gyereknevelésre vették fel, hanem különös mágikus könyvek fordítására, amit fel kell olvasnia egy beszélőbe, mert nem láthatja meg a saját főnökét.

Engem megfogott a kettőjük különös kapcsolata. Pozitívumnak éltem meg, hogy az írónő az adott társadalmat jól fölvázolta és képes volt kiemelni egy különc nő önállóságát, erős jellemét. Olyan apróságokra is ügyelt, mint a kevésbé kíváncsi jellemének hangsúlyozása, véleménynyilvánításai és gondolkodás módjának kiemelése. 


Véleményeket vegyesen olvastam a műről. Volt akinek nem tetszik, mert nagyon Szépség és a Szörnyeteg koppintás, volt akinek pont ennek a megváltoztatása tetszett. Ez utóbbiak közé sorolnám magam. Szerintem ki lett csavarva az alap történet.

A könyv folytatása is érdekel, maga a világ, amit az írónő megalkotott, bizony nem rossz. Különböző típusú, képességű mágusok vannak. A mágusoknak vannak ellentétei, például a tűz felemészti a tüzet, de a tűz és levegő jól megvannak. (Mint Jason és Rosalind.) Az ázsiai mágusoknál nem ennyire egyértelmű. (Az egyik főbb mágus valójában egy sárkány mágus.) Ezeken kívül, mindenkinek megvan a saját maga segédje. A  tűznek szalamanderek, levegőnek a szilfek... - Kerettörténet tényleg megfogott, látom benne a potenciák. Mivel ez egy első kötet, még csak bevezető, ezért a második kötethez nagy reményeket fűzök.


*spoiler* - A vége nálam messze elvitte a pálmát. Happy end és mégsem. Úgy érzem, volt egy hátsó mondanivalója az írónőnek ezzel. Ha hibáztál, jóvá tudod tenni, de az eredmény egy részének súlyát mindig magaddal viszed.

Pozitív: A történet, az írónő által kreált világ és annak pozitív oldalainak kihangsúlyozása.
Negatív: Nem igazán szeretem az olyan történeteket, amik szinte csak 1 ház vagy szobára korlátozódnak...

Pontozás:
Történet: 3/5
Leírás: 4/5
Karakterek: 
    Rosalind: 3/5
    Jason: 4/5
Összesen: 4/5

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése