Ads

Timothy Kurek - Kereszt a szekrényben


Timothy Kurek


Kereszt a szekrényben


Kiadó: Könyvmolyképző
Kategória: memoár
Megjelenés ideje: 2013.11.30
Olvasott nyelv: Magyar
Fordította: Acsai Roland
Oldalszám: 384
ISBN: 9789633730546 (kartonált)
Pont: 4/5
Megtetszett? Itt beszerezheted!
Timothy Kurek a nasville-i Bibliaövezet egyik szigorú, konzervatív, keresztény gyülekeztében nevelkedett, és korán megtanulta az elkülönülés evangéliumát. De Timothy útját egy szülei által kitagadott, leszbikus lány képében hamarosan keresztezi a világ. Timothyn zavarodottság lesz úrra, vallásos neveltetésével kapcsolatban kételyek és kérdések kínozzák. Timothy rádöbben, hogy csak akkor érezhet együtt a lánnyal, és értheti meg fájdalmát, ha azoknak az embereknek a cipőjébe bújik, akikről azt tanították neki, messziről kerülje őket… Elhatározza, hogy melegnek adja ki magát ország-világ előtt, hogy megtapasztalja, milyen hatással van a melegség bélyege az életére. A Black Like Me hagyományait követő Kereszt a szekrényben egy történet emberekről, hitről, és egy férfi megbotránkoztató kísérletéről, aki Jézust keresi a peremen.

Számomra kihívás és kíváncsiság rejlik benne. Egyfelől próbáltam megérteni Tim előítéleteit és ő szemén keresztül látni a világot és a mély keresztény részeknél felfogni az ő hitét és annak mibenlétét.

A könyv memoár jellegű, Timothy Kurek konzervatív kereszténynek számít. Ez azt jelenti, hogy meglehetősen szélsőségesebb, tradicionálisabb vonalat képvisel. Nem fogadják el többek között a homoszexualitást sem, sőt mi több a főbűnök közé sorolják. Ha más vagy és nem ellenkező neműt szeretsz, sosem juthatsz el a megbocsájtásig. Timothy is ebbe a csapdába kerül, elhiszi, hogy mindenki paráználkodik, AIDS-es és különböző nemi betegséget terjeszt, mind kirívóan viselkedik, és szexuális segédeszköznek használják a másikat.
Valami megindult benne amikor barátnője bevallotta másságát – leszbikus. Sokan erre igen hevesen reagálnak: barátaik, ismerőseik sokszor egyedül hagyják őket, sőt családjuk is kitagadja ezeket a párosokat. Inkább betegekként tekintenek rájuk, semmint emberre.
Tim elhatározza egy évre saját maga is ’meleg’ lesz. Kíváncsi az egyetemen hallott történetek igazságtartamára és milyen emberek is valójában a melegek…

Rettentő érdekes mű lehet olyanok számára, akik: vallási nézetek miatt ódzkodnak a melegektől, leszbikusoktól, transzvesztitáktól, vagy simán kíváncsiság hajtja őket, mert nincs homoszexuális ismerősük. A könyv inkább az emberi értékekről, szeretetről szól, semmint a szexualitásról. A homoszexuális szál a könyvben, mint külön szex vagy szerelem, nem foglalkozik. Inkább a lélektanra és élettani változásokra (párkapcsolat, életmód) hívja fel a figyelmet, ami csak a másságuk miatt következik be.

A mű érdekes, hiszen a főszereplője, Tim, Ő maga heteroszexuális, aki eleinte mélyen megvetette a melegeket. Úgy vélte Jézus nem szereti őket, mert valami rossz melléktermékei Isten teremtményei között. Azonban mikor megfogadta egy egész évig meleg lesz, úgy döntött átéli az összes homoszexuális poklát. Fordítva éli meg az életet.
Ahogy kimondta, hogy meleg, a családja egészen jól viselte, elentétben a hitközösséggel, ahonnan kirekesztették. Amíg a ’démon’ el nem hagyja testét ,vagy meg nem bánja végleg bűnét, addig nem is állnak szóba vele. Ismerősei nagyrészt elhagyták, lekezelték, ember számba sem vették. Kivéve néhányat.

A homoszexuálisok közé beépülve rájött, hogy minden, amit ez előtt gondolt hibás. Rá kellett eszmélnie, hogy ők pontosan ugyanolyan érzékeny lények, mint bárki más. Azonban a társadalom jobban megbélyegzi őket. Sokat olvassuk, hogy kivel mi történt, miképp alázták meg, tagadták ki, esetleg kényszerítették olyan dolgokra, amit nem akart. Tim is felismerte, melegként viselkedni, amikor nem vagy az, nagyon rossz és megerőltető. Pedig csak egy évre tett így.

Rettentő érdekes olvasmány pszichológiai szempontból is. Hiszen mi magunk is belátjuk, mennyi nehézséggel küzdenek meg. Ezért muszáj összetartaniuk. Némelyikük öngyilkos lesz, mert nem bírja a nyomást. Mások pedig kiutat keresnek a beskatulyázás alól.

Jó néhány évvel ezelőtt volt erről egy riport itthon is. (Lehet ez 5-10 éve volt…) Itthon Magyarországon, most is a 45-80 éves emberek között magas azoknak a homoszexuálisoknak az aránya, akik vallási vagy családi okokból házasodtak össze egy ellenkező neművel. Ebben a riportban, még emlékszem, hogy a budapesti Népligetben kérdezgették őket erről a társadalmi problémáról, arcukat letakarva, hangjukat elváltoztatva. Ott derült ki, mekkora nyomás nehezedik rájuk, mert kifelé boldog heterónak kell magukat mutatni, miközben belül szenvednek.
Nem kell messzire mennem, több ilyen embert is ismertem. Ismertem olyan házaspár, akik közül a lány leszbikus, a fiú meleg volt, de a család miatt összeházasodtak. Kívülre mutatták mennyire boldogok, így viszont magánéletben, mikor más nem látta őket, azt csináltak, amit akartak és mind a kettőnek évek óta viszonya volt egy másik azonos neművel. Ugyanígy tudok olyanról, aki évek óta heteró házasságban él, gyereke van, de mellette a felesége tudja, hogy meleg. – Mindez a társadalmi elvárások miatt.
Sokszor, sokan azonban csalódások tömkelege után kezdenek el saját nemük iránt vonzódni. Hiszen már nem képes megbízni az ellenkező nemű személyekben. (Japánban egyenesen félelmetesnek tartják a nőket. Jelenleg egyre nagyobb ez a probléma.)
A gender (azaz nemi) változások miatt, ilyen például, hogy sok fiú/férfi nagyon elnőiesedett, a lányok pedig kezükbe vettek sok más irányítást, úgy érzik, nincs nagy szükségük a másik nemű fél támaszára, amikor jobban támogatja egy saját nembeli. No, de ez fiúkra is igaz, mert míg régen sok szerény fiúra, lányok is jutottak, mostanra a lányok sokszor férfiasabb típust akarnak, miközben saját maguk is egy kicsit férfi jelleműbbek lettek. Erről szerintem sokat olvashattok társadalomkutatók tollából született művekben.

Egy szó, mint száz - mert szívem szerint még hosszasan taglalnám a benne lévő elemeket - inkább azt mondom, ha érdekel, kapd el és olvasd! Nagyon tanulságos, sok igazságtartama van. Kicsit bele fogsz látni, mit is éreznek legbelül.

Kedvenc idézeteim ♦ ♣ ♠

„Kisfiúként fellendítettem a felcsatolható nyakkendők piacát. Több időt töltöttem templomban, mint némely lelkész. A Power Rangers tiltott gyümölcsnek számított, méghozzá a világias zenéje, és nem a benne ábrázolt erőszak miatt – ezt kapjátok ki! De hasonló sorsra jutottak az olyan filmek is, mint például a Szabadítsátok ki Willyt!, méghozzá a környezetvédő, liberális üzenete miatt. Nem hihettem a Mikulásban és a húsvéti nyusziban, és egyetlen halloweenre sem öltözhettem be, nem mondhattam, hogy „adsz, vagy kapsz”. Nekem azt mondták, ez a gonoszság ünnepe, és én túl kicsi voltam, hogy tiltakozzak. De mindez nem számított igazán, én egyszerűen csak normális akartam lenni, bár abban nem voltam biztos, mi számít normálisnak.”

„Jézus azt kérte tőlünk, hogy a legnagyobb törvényt kövessük: a szeretet törvényét. Hogy úgy szeressük Istent és felebarátunkat, mint saját magunkat. Jézus története az irgalmas szamaritánusról rámutat arra, miként vélekedik azokról a vallásos és istenfélő emberekről, akik nem segítenek az út szélén haldokló, vérző ellenségnek. Jézus megengedte nekünk, hogy szeressük a számkivetetteket. Története arra biztat, hogy törődjünk a kívülállókkal. Mert – mint tudjuk – az az ember vált a példázat hősévé, aki ezt megcselekedte.”

„…Ő a bizonyíték, hogy a szeretet nem olyasmi, ami elférne a szexuális irányultság keretei között, és hogy a szex egyetlen élő embernek sem lehet végcélja. A szeretet az. A másik elfogadása. Bár mindenkinek megvannak a maga múltbéli sérelmei és fájdalmai, és talán a szeretet lehetetlennek vagy elérhetetlennek tűnik, de az iránta való szomjúhozás nem vész ki belőlünk, ez a leküzdhetetlen vágy tesz bennünket emberré.”

„A szeretet soha el nem fogy.
Ennyi. Ez minden.
A szeretet. Soha. El nem fogy.”

„Ha egészen őszinte akarok lenni magamhoz, be kell látnom, hogy ezek az emberek, akikkel szemben mindig előítélettel viseltettem, jobbak nálam. A szeretet törvénye szerint élni sokkal kézzelfoghatóbb és erősebb, mint beszélni a szeretetről.”

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése