Ads

Gail Carriger: Heartless - Szívtelen

A Napernyő Proktektorátus negyedik kötetében az immár előrehaladottan terhelt állapotban leledző Lady Alexia Maccon újabb szövevényes rejtély kibogozásán fáradozik, s mindeközben áthág számos etikettbéli szabályt.


Gail Carriger


Heartless - Szívtelen


(Napernyő protektorátus 4.)
Kiadó: Könyvmolyképző
Kategória: romantikus, fantasy
Megjelenés ideje: 2016.
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: Miks Rédai Viktória
Oldalszám: 384
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 4/5
A lélektelen Lady Alexia Maccon ismét alaposan benne van… ezúttal azonban a baj nem a saját hibájából szakadt rá. Amikor egy őrült kísértet megfenyegeti a királynőt, Alexia veszi kezébe az ügyet – és a nyomok a férje sötét múltjába vezetnek. Mindezt megtetézi a húga (döbbenetes!) csatlakozása a szüfrazsett-mozgalomhoz, Madame Lefoux legújabb találmánya és tarajos zombisülök áradata – Alexiának arra sem marad ideje, hogy saját előrehaladott terhességével foglalkozzék.

Sikerül rájönnie, ki akarja megölni Viktória királynőt, mielőtt túl késő lenne? Megint a vámpírok szervezkednek, vagy az áruló ezúttal farkasbundát visel? És egészen pontosan micsoda fészkelte meg magát Lord Akeldama második legjobb szekrényébe?

Elsőre az maradt meg a Lélektelenből, hányszor csalt igazán nagy mosolyt az arcomra és milyen vicces. Utána Alexia karakterének szarkazmusa s egyben női mivoltának hangsúlyozása, ami tökéletesen ötvözi az engedetlen nőét és a kifinomult hölgyét. 
Imádtam! 
Lord Maccon szívem másik csücskében foglalt helyet és szerintem ez így van rendjén.
A Napernyő protektátus karaktereit mind egy szálig szeretem, kész egyéniségeknek tartom őket, akik akár külön képesek helytállni, főszereplők pártolása nélkül. Ebből kifolyólag majdnem mindenkiről el tudok képzelni egy külön kis történetet.


Német és francia változat borítója
Előző két kötetben kicsit drámaibbá változott a sztori és bevallom féltem picikét, hogy a kötet történetszála ismét ebbe az irányba fog továbbhaladni. 
A Szívtelen első felében az egész adoptációs ötlet, vámpírok gyilkos ötletei és minden részlet arra mutatott ebből nem lesz még egy Lélektelen jellegű vidám történet, s sajnos ismét megjelenik a komorság. Szerencsére sikerült tévednem, megérzésem tévesnek bizonyult, könyv felénél kiderül annyira nem komoly a helyzet, mint azt gondoltam és a sztori hangulata is picit felenged. Mi több, végére egészen belendül újfent Carriger és sziporkázik a könyv.

A sztori másfelől ezúttal is hozta szokásos szarkasztikus humorát, abszurd jelenetei pedig most sem maradhattak el. A kezdeti döcögős tempó alábbhagyott és egyre jobban átvette a szerepet az akció és Alexia ügyetlenkedései ismét visszatérnek a normális kerékvágásba. 
Noha most már korlátozott helyekre juthatott el, tekintve termetesebb méretét, amit a plusz egy gyermek okozott, mégsem csalódtam, mert így is számos számára tiltó listán lévő extrém helyre bejut. Egyszóval Alexia most is alakított, mint mindig. Ha már hőlégballonról nem tud kilógni, azért kapunk egy kis lógást tőle, szerencsére keretek között.

Akeldema... Ő egy külön fogalom! Nem egyszerűen egy színes öltözködésű ficsúr, Akeldema egy egyéniség, méghozzá egy nagyon színes fajta. Ha valakinek divatválsága lenne, elsők között Akeldemát lehetne megkérdezni. Imádom szigorú viselkedése mellé vicces riposztjait, keveredik az arisztokratikus személyisége az abszurdummal. Ha nem szerepelne, sokat veszítenénk a könyv értékéből, szinte kötelező kelléke ennek a sorozatnak.
A szekrénye pedig minimum felszereltségek közé esik.
Ez a bizonyos szóban forgó második szekrény pedig a kedvence volt, amíg valaki másnak oda nem adta. :)


A könyv japán kiadása
A mindenfélét fecsegő szellemek megjelenése felkavarják Alexia hétköznapjait, aki magát pingvinhez, elefánthoz, bálnához és igazából mindenféle totyogó, nagydarab lényhez hasonlítja magát. - Azt gondolom, említenek sem kell, hogy dőltem a röhögéstől. - Nyolc hónapos terhesen nem egyszerű tarajos zombisülök és titkos laboratóriumok után járkálni. Csodálkoztam nem indult be a szülés hamarabb. Volt rá esélye.

Lord Maccon szerintem kevesebbet szerepelt mint kellett volna. Lehet én szeretem őt túlságosan, de nekem hiányzott, nem jutott annyi szerephez, mint amennyi illett volna neki. Igazából ő az egyik kedvencem a sorozatban, méghozzá a világhoz való hozzáállása és nemtörődömsége miatt. Zseniális vérfarkas karakter, az egyszer biztos. Most a sülök támadása, plusz néhány jeleneten kívül nem volt olyan jelentőségteljes szerepe. természetesen segített Alexiának, ha meg fel kellett háborodni, biztosan élvonalban volt. Nekem mégis kevés volt. :(

Biffy viszont kellemes meglepetést okozott. Eddig sokszor tűnt fel, tudjuk kicsoda és mi történt vele, viszont szerintem ez a kötet, ahol konkrétan több információt kapunk róla. Jobban megértettem félelmeit, aggályait, mi nyomja lelkét. Az egész királynő körüli ügy és minden ami a múltjában volt csak tetéződött, ellentmondásokba került amiből nem tudja miként jöhetne ki jobban. 
Ivy pedig feldobta az egész könyvet, ha ő megjelenik, szem nem marad szárazon. Most rövidebb jelenetek erejéig, de ismét megcsillogtatja tehetségét az öltözködés terén és elmaradhatatlan okosságaival. Imádtam őt.

A könyv összességében jó, voltak hiányérzeteim, néhol a történetet nem éreztem dinamikusnak. Eleinte nagyon belassult szerintem a könyv sztorija, szerencsére egy idő után sikerül visszakapaszkodni ebből az állapotból. Azt viszont mindenképpen hozzáteszem - a Szívtelen sokkal jobban tetszett, mint az előző Szégyentelen. Annak a története tetszett jobban, ám karakterileg és alapjaiban a Szívtelen volt erősebb. 

Ha azon gondolkozol, folytassad a sorozatot vagy sem, akkor én azt mondom folytassad! Előzőhöz képest jobb, izgalmasabb és mindenképpen humorosabb. 
Rajongóként egyértelműen kötelező darab. :)
Újoncként pedig sipirc a Lélektelenhez! Ha bírod a humoros, szarkasztikus, elmebeteg steam punk könyveket, no meg a romantika sem akadály, akkor neked találták ki! :)

Nyereményjáték:  

Gail Carriger alternatív 19. századi Angliájában a természetfeletti lények a mindennapok állandó résztvevői, így a politika színterén is képviseltetik magukat, még az uralkodó tanácsadói között is. A sorozat lelkes olvasóinak bizonyosan nem okozhat gondot megnevezni, vajon milyen tisztségnévvel illetik Őfelsége Viktória, Nagy-Brittania királynője árnyékkormányának tagjait. Segítségképpen még a betűket is megadjuk, igaz, csöppet kesze-kusza sorrendben.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)





Turné további állomásai

03.28. - Angelika blogja
03.30. - Insane Life
04.01. - Dreamworld

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése