Ads

Mary Jo Putney: Az amazon és a katona

Megjelent hazánkban a General Press kiadó jóvoltából Mary Jo Putney legújabb könyve Az amazon és a katona, ami régi és új olvasóknak egyaránt izgalmas jeleneteket tartogat.
Athena egy igazi bátor hölgy, nem rest megvédeni szeretteit és mikor már elhatározta, hogy örökre vénlány lesz, megjelenik Will és felforgatja életét.
Gyertek és kalandozzatok velünk az öt állomásos turnén!


Mary Jo Putney


Az amazon és a katona


Kiadó: General Press
Besorolás/műfaj: történelmi romantikus
Megjelenés ideje: 2017.
Fordította: Hajnal Gabriella
Oldalszám: 304 
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 4/5
Will Masterson egy bárói cím és jókora vagyon örököseként kényelmes életet élhetne angliai otthonában, ő mégis katonának áll. Sok-sok évnyi borzalmas, Napóleon elleni háborúskodást követően úgy határoz, mielőtt hazatérne, még elvállal egy utolsó küldetést. Csakhogy amint eléri úti célját, a hegyek között megbúvó, aprócska királyságot, San Gabrielt, újra kell gondolnia a jövőre vonatkozó terveit. Nem mást sodor ugyanis a karjába a sors, mint álmai asszonyát...
Athena Markham egy igazi amazon: magas, bátor, és fittyet hány a társadalmi konvenciókra. Mindig is többre értékelte a függetlenségét, mint egy férfi szerelmét. Amikor azonban Will felbukkan, úgy érzi, vele tenne egy próbát.

Bimbózó románcukat azonban kisvártatva próba elé állítja az élet. San Gabrielt veszély fenyegeti, a két fiatal pedig úgy dönt, hogy együtt száll szembe a fenyegető ellenséggel A haláltól sem riadnak vissza, hogy megmentsék az országot és a lakóit. A megpróbáltatásaik során megismerik a másik valódi énjét, és innentől már csak rajtuk áll, hogy megtudják, lehetnek-e igazán boldogok egymás oldalán.

Már írtam arról, hogy Putneynak van egy egyedi stílusa, amitől kedvelhetőek történelmi romantikus könyvei. Szeretem bennük a temperamentumot, hősnők karaktereit, valamint Putney sokszor mesei elemekkel vegyíti történeteit. Először azt hittem, hogy valami teljesen új történetről, új karakterekről fog szólni a történet, ám rá kellett jönnöm, hogy belefut másik sorozatába és Kiri megjelenésénél, aki története az egyik kedvencem, hatalmas mosoly terült el arcomon.


Forrás: pinterest
Eleinte tartottam a könyvtől, kicsit sok volt a felvezetés, ez mondjuk ízlés kérdése. Athena megjelenése viszont tényleg nyomot hagy az olvasóban. Jellemzése erőteljes és szinte az ember látja őt kitűnni a könyv lapjai közül. Neve, Athena tökéletesen illik karakterére, egyből láttam a névválasztás okát és jogos.

Will sem mondható hétköznapinak, nálam jó pontot jelentett nemesi címének felhagyása, helyette hazáját próbálja megvédeni. Igazi hős figura lehetne belőle, rejtett hétköznapi hős. Persze a háborúknak két oldala van, sok jó ember is harcol ott, megítélés kérdése, viszont Will kiállását értékeltem.

Másik írónőre jellemző forma, főhősök egyike sem tökéletes. Nem tündérmese szereplők, megvannak hibáik és szégyenfoltjaik. Sokszor felmerül Putney könyveiben az elfogadás kérdése, megítélésé, ami lehet abban a korban elítélendő lenne, de nyitott szívre találva elfogadhatják őket. Itt is felmerülnek Athena kapcsán a kérdések, hiszen egy megesett kurtizán lánya, nincs semmi nemesi benne. Will megtestesíti az elfogadó felet, nő személyét felismeri az arc mögött, meglátja a csillogást, ami mindenkinek lelkéből fakad. Persze néha felmerül a kérdés bennem, vajon mekkora esélye lett volna ennek a valóságban, azonban sokszor találkoztunk feljegyzésekben példákat, hogy abban a korban mégsem voltak az emberek annyira szentek, mint mi gondoljuk. Saját kis elképzelésembe belefért kettőjük kapcsolata.


Háború után vagyunk, mindenki örül saját sikereinek s ez érthető. A romantika kissé hátrébb szorul, inkább az emberi kapcsolatok kerülnek előtérbe, milyen a családi kötelékek nélküli odaadás, bajtársiság. Viszont Will és Athena mellett még egy páros feltűnik, inkább mellékszálként. Feltűnik Sophia hercegnő, úgy tűnik ő az utolsó életben maradt sarj. Will mellett Justin színre lép, hamar Sophiával gyengéd kapcsolat alakul ki közöttük, sajnos ha valóban Sophia a családja utolsó életben maradt ága, akkor kénytelen mást választani, rangjához megfelelően, Justin pedig számításba sem jöhet alacsony rangja miatt. Spanyolországban, ahol a történet játszódik, mit sem számít az angoloknál milyen rangokat osztogatnak.

Mivel tetszik Putney stílusa szinte kétségem sem volt, hogy ez is fog. Jó a történet, izgalmas és nem instant szerelem. Számos kétely merül fel a két félben. Olvasmányos, izgalmas és azoknak, akik jobban szeretik a mozgalmas történeteket, biztos tetszeni fog. Jó magam két típusra osztom a történelmi romantikusokat, mégpedig nagyon romantikusra vagy mozgalmasra, ez utóbbi, amikor a főhősök folyamatosan mozgásban vannak, újabb kalandok után kutatnak, ezzel bajba sodorva magukat. Na ilyen ez a könyv is. :) 

Ha még nem ismered Mary Jo Putney könyveit, ajánlom próbára, kicsit megérezheted milyen az írónő stílusa és lehet újabb kedvenc írónőre találsz rá.

Nyereményjáték:

A könyvben a Napóleoni háborúk után járunk, Will rangja megengedné otthon maradhasson, ám ő inkább hazáját szeretné megvédeni.
Ti mennyire ismeritek a történelmet? - Minden állomáson találtok egy történelmi kérdést a könyv témájához kapcsolódóan és erre kell helyesen válaszolnotok.
A helyesen válaszoló játékosok között három könyvet sorsolunk ki. Játékra fel!

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kérdés: Mikor volt a waterlooi csata?


Állomáslista:

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése