Ads

Mary Jo Putney: A lázadó özvegy

Március 28-án megjelenik a General Press Könyvkiadó gondozásában Mary Jo Putney legújabb történelmi romantikus regénye A lázadó özvegy.  Callista és Richard a háború kellős közepén talál újra egymásra. Újabb kalandos és izgalmas szerelmes regény vár arra, hogy meghódítsa az olvasók szívét.


Mary Jo Putney


A lázadó özvegy


Kiadó: General Press
Besorolás/műfaj: történelmi romantikus
Megjelenés ideje: 2018.
Fordította: Bánki Vera
Oldalszám: 308 
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 4/5
Amikor 1814 nyarán a brit hadsereg bevonul Washingtonba, Callista Brooke-ot, a város köztiszteletben álló varrónőjét végzetes sorscsapás éri. Mindenét elveszíti, amiért eddig küzdött: a megélhetését, a házát, a szeretteit, sőt még az élete is veszélybe kerül. Egy jóképű angol úriember siet a segítségére, és kimenti az erőszakos katonák karmai közül. A védtelen özvegy azonnal felismeri az idegent: Richard Audley az, a halottnak hitt gyermekkori barátja, aki tizenöt éve egyszer már megpróbálta megmenteni őt - de akkor nem járt sikerrel. Most azonban a férfi megfogadja, hogy akár az élete árán is megvédelmezi Callie-t, és elkíséri Baltimore-ba, ahová az asszony a családját küldte a háború elől. A kalandokkal teli, veszélyes út során azonban ráébred, hogy a barátságnál sokkal többet érez a védence iránt, és elhatározza, hogy ráveszi a nőt, térjen vissza vele a közös gyermekkoruk helyszínére, Angliába, ahol új élet vár rájuk.

Mary Jo Putney sorozatának (A jó útra tértek testvérisége) második részében két magányos lélek egymásra találásának lehet tanúja az olvasó, akiket a sorsuk megoldhatatlan dilemma elé állít: kialakulhat-e életre szóló szerelem egy igaz barátságból?

Mary Jo Putney legtöbb könyvét imádom, ez a önyve is nagyon tetszett. Mindig izgalmat visz a történet cselekményszálai közé és a történelmi romantikusoknál a romantika mellett előnyt élvez a történet is. Vannak könyvei amiket kifejezetten nagyon szeretek és az újraolvasós könyveim között vannak, na ez a könyv is a nyomukba ért.

Gordon/Richard és Callie/Callista gyermekkori legjobb barátok, lány édesapja rajta kapja őket a szökésen miután egy amerikai idősebb férfihoz akarja adni lányát és elszakítja őket hosszú évekre. Egyikük élete sem egy leányálom, hiszen Gordon megjárja a poklokat és átél különböző hajmeresztő kalandokat, Callie férje noha megértő, belecsöppennek a háborúba. Évek múltán különös levelet kap Gordon, elhajózik Amerikába és ismét összefonódik kettőjük jelenje. Persze ez sem izgalmaktól mentes unalmas kaland...

Különösen bájosnak tartottam, hogy a két főszereplőnek már volt előtörténete. Ketten régen ismerik egymást, hiányzó évek alatt pedig hiába változnak, közös múltjuk erősen összeköti őket. Callie mestere a színjátszásnak és a rejtőzésnek, ám Gordont sem kell félteni hamar megtalálja a kibúvót minden helyzetből. A múltjukon kívül családjuk iránt érzett ellenszenvük is összefűzi őket, egyformán nem szeretnék látni vér szerinti családjukat, akik miatt megannyit szenvedtek. Egész életük megváltozhatott volna, ha például Callie hozzámehetett volna Gordonhoz, nem pedig egy amerikaihoz kényszeríti apja. Valóban nem igaz szerelem volt még akkor, de valljuk be kockáztatni néha kell. :)

Callie megözvegyülése után önálló életet szeretne élni, benne van az erős női véna, kis varrós boltjának egycsapásra vége lesz sajnos. A lány szíve tele van szeretettel, ami megnyilvánul a hajdani férje szeretőjétől született két gyermekkel való viselkedésében. Elfogadja őket és egyformán tiszteli mind a kettőjüket, s ezt el is tudom képzelni. Ha a leírtak szerint valóban nem érdekelte a férje akkor miért haragudjon a gyermekekre? 

A könyv története igazán izgalmas. Háború mellett van benne bujkálás, színlelés, támadás és mindenféle izgalmas kitöltő elem. Tetszett a cselekmény vezetése, hogyan kerül képbe Callie halott férjének törvényes gyereke, mi mozgatja a szereplőket és mennyire kihathat egy család viszonya egymásra. Putney írónő ismét bebizonyította érzelmi szempontból kiválóan tud könyvet írni. A könyv minden lapját faltam, kíváncsi voltam két ennyire magányos, családjától elszakadt ember miként találhat ismét egymásra, miközben hajdan ők voltak egymás családja. Nem csalódtam egyáltalán.

Az írónőre jellemzően valós történelmi hátteret kapunk és némely személy valóban élt ebben az időszakban és részt vett a csatában. Ezek az apróságok lényegesen közelebb hozzák a történetet és elismerően olvasom. Szeretem a történelmet, így viszont a tudás felfrissítése mellett sokszor újabb információkat tartalmaz, amiről esetleg még nem olvastam.

Összességében nagyon bájos és izgalmas történet, tele csavarral és egy igazán remek szerelmi történettel. Az amerikai rabszolgaság nagy hangsúlyt kap, bevallom Észak és Dél (John Jakes) után mindig imádtam ezt a részt, Putney leírásában sem kellett csalódnom. Néhol kiemelte az ellentétet, miközben leírta hogyan lehetne másképpen, összedolgozva újabb társadalmat kialakítani, helyesebben előrevetítette a jövőt.


Nyereményjáték

A könyvben nagy szerepet játszik a baltimore-i csata, ezért a játék is ahhoz kapcsolódik. Hogy könnyebben ráhangolódjon mindenki a könyvre, a csatával kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni, amelyeket a turné állomásain találtok majd. Könnyű kis kérdésekre kell válaszolni, amelyre nagyon könnyen megtaláljátok a válaszokat ezen az oldalon.
A helyesen válaszolók között, pedig a General Press kiadó által felajánlott egy példányt sorsoljuk ki Mary Jo Putney A lázadó özvegy című könyvéből.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés: A McHanry erőd bombázása megihlette Francis Scott Key-t, a verse annyira megindító volt, hogy az lett Amerika nemzeti himnusza. Mi a vers címe?


Állomáslista

03/27 Dreamworld
03/28 Insane Life

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése