Ads

Christine Biernath - Gólyaregény


A Móra könyvkiadó jóvoltából jelent meg Christine  Biernath - Gólyaregény című könyve. A blogturné klub csapatából, három blogger invitál titeket egy miniturnéra.

Ha kedvelitek a komolyabb problémákkal küzdő kortárs könyveket, akkor gyertek ti is!

Játszattok velünk és megnyerhetitek a három példány egyikét!

Christine  Biernath


Gólyaregény 


Kiadó: Móra
Műfaj: YA
Kategória: romantikus, tini
Megjelenés ideje: 2008
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: Schleicher Dóra
Oldalszám: 176
Megtetszett? Megrendelheted itt!
ISBN: 9789631184983
Pont: 4/5
  A hórihorgas, csupa szeplő Nadine sosem hitte volna, hogy egy igazi szépfiú képes belé szeretni. Ráadásul Rick nem csupán jóképű, hanem okos és laza is, egyszóval az a típus, akiről minden tizenhat éves lány álmodozik. Nadine azonban nem csak álmodozni akar, ő át szeretné élni a szerelem minden szépségét. Mivel el akarja kerülni anyukája és nagymamája sorsát, akik tini lányként szültek gyermeket, ezért fogamzásgátló tablettát szed. Csak azzal nem számol, hogy egy gyomorrontás közömbösítheti a pirulák hatását… A fordulatokban gazdag, komoly témát feszegető regény bemutatja egy nehéz döntés minden kínját, felelősségét.

Joggal lehet kérdezni, miért ez a könyv? Ennek sok oka volt. Amikor olvasgattam a Móra X sorozatának darabjait, ezen megakadt a szemem. Olyan kérdést dolgoz fel, amivel sokan életünk során is találkoztunk, de elmentünk mellette, esetleg azt gondoltuk, velünk sosem történhet meg. Pedig nem így van. Vannak ismerőseim, akik korán jöttek a világra és vannak ismerőseim, akik korán szültek, igen, van, aki 16 évesen. Egyik volt iskolában az osztályomból hárman is 16 évesen szültek, ezért eléggé ismerem a történetet.

Nadine azt hiszi, amit a legtöbb tini, vele nem történhet meg. Szedi a gyógyszert és megteszi, ami tőle telhető, azonban nem úgy sül el, ahogyan tervezi...

A történettel kapcsolatban vegyes érzéseim vannak. Egyfelől pozitív, mert eléggé valóságosak a tini lány lelki tipródásai. Röviden, tömören és lényegre törően fogalmaz a könyv. Leginkább a probléma gyökerére, a terhességre és arra összpontosít, hogyan éli meg Nadine az egész folyamatot. 
Másfelől nagyon zavaró volt számomra a sok kihagyás, ugrálás a történet folyamán. Értem ez alatt, néhány oldal után hirtelen vált a könyv és már hetekkel, hónapokkal később járunk. A közötte lévő űr nincs kitöltve. Ezáltal könnyen olvasható, a története pedig csak a lényegre fókuszál.
A történet realista, egyszerű, a lány átlagos, meglátja álmai pasiját, akit nem hisz, hogy megkaphat. Ráadásul a családja is katasztrofális valamilyen szinten és nincs egy perc nyugta sem. Lassan szinte mindennapját Ricknél tölti, okos lány, látja az érettségit. Ekkor jön a baba.

német borító
Karakterek szempontjából nem voltam teljesen megelégedve egyikkel sem, de szerintem egy ilyen szituációban hasonlóan viselkednének jó páran. Tehát inkább velem volt a baj. A lány először elvetette volna, majd inkább örökbe adná, hánykolódik a lehetőségek között, mert nem érzi magát készen egy gyermekre. Sokszor hiszti rohamot kap, ami betudható a terhességi hormonoknak. Igazából ismertem olyat, aki a terhességi hormonok miatt élte végig az elvetetem, örökbe adom fázist, valójában pedig imádja a gyerekét, csak kilengések voltak. Vannak, akiknél sokkal erősebbek a hormonok.
Rick rendes srác, küzdene a gyermekért, azonban annyira túlvállalja magát, hogy sem Nadinre sem a gyerekre nem marad ideje és minden konfliktust ez szül.
Végső soron mind a két szereplő gondolatmenetét és problémáját megértettem, noha nem bírnék így reagálni az eseményekre. Bár ebbe betudható, mi úgy lettünk felnevelve, ha valami baj lenne, terhesek lettünk volna tininek, meg se forduljon a fejünkben az elvetetés, örökbe adás, elmenekülés gondolata. Az volt a válasz, majd megoldjuk. Szerencsére nem volt probléma. – Ellenben Nadine nagymamája nagyon leszidja a lányt, mintha nem lehetne egyetemre járni gyerekkel. (Édesanyám velem csinálta végig, amikor megszülettem.) Tehát a szülői nyomás is nagy volt a lányon.

német borító
Összességében nem rossz könyv, igen tanulságos lehet tiniként olvasni. Ha valaki nem tudja, mitévő legyen, sok dolgot tapasztalhat a könyvből. Könnyed, rövid olvasmány, de tanulságos.
A könyv legelején számos segédvonal és segítő központ címe meg van adva, ha valaki végső elkeseredésében nem tud mit kezdeni, felhívhatja őket.


Itthon anya otthonoktól kezdve, sok megoldás létezik, egy szakértővel beszélgetve, lehet, olyan válaszokat kaphat az ember, amire nem is gondolt. Érdemes konzultálni, mielőtt valaki butaságot követne el.




Játék:
Mivel a történet középpontjában a fiatalkori terhesség áll, ezért a játék is szorosan kapcsolódik a témához.
Mind a három állomáson más-más kérdést fogtok találni, ezekre kell válaszolnotok a Rafflecopter megfelelő rubrikájában. Figyeljetek oda, mert sajnos nem tudtok javítani, ha elrontottátok.
Figyelem! A kiadó kizárólag Magyarország területére postáz! Ha a nyertes nem válaszol 72 órán belül, sajnos újabb nyertest kell sorsolnunk.

A mai kérdés:
Mennyi idősen lesz terhes Nadine, a Gólyaregény főhősnője?


A blogturné állomásai:
02.13 Insane Life
02.16 Roni Olvas
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése