Ads

Dóka Péter - Lila királylány


Dóka Péter


Lila királylány


Kiadó: Móra
Műfaj:gyermek
Kategória: romantikus, mese
Megjelenés ideje: 2014
Olvasott nyelv: magyar
Oldalszám: 120
Megtetszett? Megrendelheted itt!
ISBN: 9789631196085
Pont: 4,5/5
  Mi történik, ha egy sárkány nem a karcsú és szende királylányokat szereti elrabolni, hanem a nagyszájú, káromkodós, kövér hercegnőket? Mit tegyen egy királylány, ha képtelen elengedni a szerelme kezét, és ezért még a mosdóba is elkíséri? És vajon el lehet vágni éles karddal egy igazi érzelmi köteléket? Dóka Péter mesevilágában csupa szerelmes hőssel találkozunk, aki keresi a párját, ezer akadályt legyőz, megküzd az ellenséggel (néha saját magával is), időnként nagyokat nevet, máskor meg a könnyeit törölgeti – akárcsak a kötet olvasója. A mesék, amelyekhez a neves észt grafikus, Anne Pikkov készített illusztrációkat, egyaránt szólnak gyerekhez, szülőhöz, nagyszülőhöz – mindenkihez, aki volt már szerelmes, vagy szeretne szerelmes lenni.

Nálam Dóka Péter egyike azoknak, akik esetében bármit elolvasok. Ennek több oka is van. A legelső hosszú évekre nyúlik vissza, amikor általános iskolás kis Toffyként a padokat koptattam. Felső tagozatban kaptunk egy olyan magyartanárnőt, aki sajátos módszerével képes volt megszerettetni az olvasást az iskola diákjainak jelentős részével. Ő Péter édesanyja.
Amikor megjelent az Ellopott zsiráf, egyike voltam az első olvasóknak és rettentően megtetszett a története és a nyelvezete. Később pedig Péter olvasója maradtam.

A Lila királylány mesekönyvben sem csalódtam. Egyaránt olvasmányos lehet bármelyik korosztály számára, mert mindenki talál benne olyan részletet, mondanivalót, ami neki szól. A mesei elemek a gyermekeket kötik le, míg a pálinkázó sárkány a nagyobbakat, a rollerező lány a tiniket és a szeretet, szerelem mindenkinek szólhat.

Mindegyik mese másról szól, vannak bennük visszatérő szereplők és elemek. Ilyen a sárkány, vagy a Lila királylány. Érezhetően egy világban játszódik, ezért minden szereplő az én fejemben egy világban jelent meg.
Amiben viszont eltér a legtöbb mesekönyvtől, hogy a jó nem mindig jó, a rossz nem mindig rossz és a hercegek közül sem biztos, az elátkozott a megtalált nagy Ő. Ráadásul a sárkány a ducibb barna lányokat szereti, ezért nyűg neki a szőke szépségek elrablása.
Tele van kifordított mesei elemekkel, amiktől pont, hogy egyedivé válik a mű. A nyelvezetében is hasonlóakat tapasztaltam. Megjelennek a klasszikus mesei elemek, a kissé hagyományos mondat felépítések, emellett a modernitás felbukkan, amitől színesebbé, személyesebbé teszi az olvasás élményét.

Összesen kilenc mese olvasható, amik közül szinte mindegyik tetszett, talán egy vagy kettő van, ami inkább szomorú és ezért nem lett nagyobb kedvencem.
Rendelkeznek saját mondanivalóval, ám különösképpen három lopta be magát a szívembe, ezért azokra külön ki szeretnék térni. A Lila királylány, Baraka és a Pálinkás sárkány, amik bizonyos elemeik miatt az én szememben kiemelkedtek a többi közül.
A Lila királylány és a szerelemre találása nem éppen hétköznapi. Szeli a nagyvilágot rollerével, hátha megtalálja a tökéletes herceget, ami nem is annyira könnyű feladat. Mindegyik herceg és hercegnő nevén mosolyogtam, de legkedvesebb szereplőm mégis a Tetovált udvarhölgy lett.
Baraka a történet végkimenetele miatt vált kedvencemmé. Nem minden arany, ami fénylik, erre jó példa a történet. Nem mindenkinek a külső jegyeit kell nézni, de az is lehet, aki kívül rút, belül is az, ezért fontosabb eleinte beszélgetni valakivel és barátkozni.
A Pálinkás sárkány esetében már a cím is eléggé sokatmondó, egyértelmű miért lett kedvencem, valójában ettől függetlenül mélyebb mondanivalója van a történetnek. Viszont sárkányunk megtalálja az ő párját, aki csak rá várt. Nagyon cuki ez a mese.

A rajzok meglátásom szerint illenek a történethez, hiszen a sok klasszikus elem ellenére modern mesék ezek. Ezt jól tükrözi ez a kissé letisztult, modern rajzstílus.

Mivel nem minden szülő szereti a modern meséket, ezért szólok, hogy alkohol, szexuális utalások olvashatóak benne. Amit a gyerekek nem fognak érteni, ezek inkább a nagyoknak szólnak.
(Az én kedvenc mesém 4 éves korom óta a Hollókirály, amiben a kivájt szem mellett hasonlóan megjelenik a szexuális utalás és az éneklő fű. Gyermekként nem ez jött át, hanem a Hollókirály volt a hős és a tuti zsánerem. :D Nagypapám mindig felolvasta és egyébként gyűlölte, mert szerinte brutális mese, mégis nekem ez kellett. A gyermeki szem mást lát a mesékben.)

Ajánlom, szerintem aranyos mesék vannak benne. 
Ha néhány mondatban kellene összefoglalnom a könyvet:
Nagyon aranyosak a történetek és szórakoztatóak. Metrón ne olvasd, mert lehet, hangosan fel fogsz hahotázni.
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése