Ads

Demi Kirschner - Öld meg Jana Robinst!

A Vörös Pöttyös sorozatot gazdagítja az Aranymosás-győztes Demi Kirschner debütáló regénye. A történet Lipcsébe, majd Krakkóba vezet, ahol egy titkos világ tárul fel a hősnő, Jana elől. Nem várt igazságok, különleges lények, és a Sors áll szembe a lánnyal, miközben elszántan járja az útját és próbálja megmenteni az életét.
Tarts velünk a blogturnén, éld át velünk az élményt, és ne felejts el játszani, hogy a tiéd lehessen a három nyereménykönyv egyike!

Demi Kirschner 


Öld meg Jana Robinst!


(Ellopott élet 1.)
Kiadó: Könyvmolyképző
Kategóriák: YA, fantasy
Megjelenés ideje: 2015
Olvasott nyelv: magyar
Oldalszám: 416
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 5/5
Jana Robins tizenöt éves, Lipcsében él, és számára az élet az iskolát, a legjobb barátját, vak házvezetőnőjüket és állandóan dolgozó, elérhetetlen apját jelenti.
De egy nap minden megváltozik. Kiderül, hogy mindez csak látszat. Megpróbálják elrejteni előle a világ valódi arcát. Egy olyan világét, ahol az emberek mellett különleges lények őrködnek.
Mindenkinek van egy előre elrendelt sorskulcsa, aminek be kell teljesednie az élete során. De vajon mi az élet értelme? Föl lehet lázadni az előre megírt jövő ellen?
Mi történik, ha a szerelmed talán az ellenséged?
Jana útra kel, hogy megfejtse a világ rejtélyeit, és múltja ádáz titkát. De megpróbál rájönni arra is, mit érez a két fiú iránt, akikre a lelkét is rábízná. Lehet-e barátságból szerelem? Vagy épp az ellenségből lesz a kedvesed?
A regény az Ellopott élet sorozat első kötete, az Aranymosás pályázat egyik nyertes műve.

Ez az a könyv, aminél teljesen másra számítottam, mint amit kaptam. Ahogyan előadták nekem és mondták jó lesz és krimi és romantika, ráharaptam. Erre csodálkozó tekintettel körbenéztem, hát ez nem olyan ahogyan leírták, de sokkal, sokkal jobb! Felkészítettem magamat, milyen jó krimi lesz és wow, ez valami igazi krimi lesz és senki nem említette a fantasy szót. Aztán olvasva kiderült, ez a műfaja. Meglepetések halmát követve, teljességgel beszippantott.
Befejezve a kötetet, annyit mondhatok, hát, ez szerintem valami rohadt jó könyv!


Bátran állítom, nagyon sok fantasy és paranormális könyvet olvastam, sok jót, borzalmasat és tűrhetőt, itt viszont valami egészen mást kaptam. Érzékeny vagyok a klisékre, ismétlődő elemekre, logikai bakikra és sorolhatnám, Na és ez a könyv mutatott valami újat, tudott valamit új köntösben átadni és ez az, amiért megtetszett.

Sokszor jósolják meg főhősöknek a jövőt, mi lesz majd egyszer, erre ez a könyv sorskulcsokról szól. Elsőre talán elcsépeltnek hangzik, ám ettől jóval összetettebb dologról van szó. Vannak akik több tulajdonsággal bírnak, mint egy átlag ember, ilyen Jana is, akinek egész életében egy szót sem szóltak, létezik másik "világ" is, mint amiben él. Az egyszerű emberek mellett számos különleges adottságokkal és tulajdonságokkal bíró emberek léteznek, helyesebben nem mindegyik az. A különleges lényeg őrzik ezeket az embereket, igazi társak akik jóban és rosszban kitartanak a másik mellett és ha kell, megállítják mielőtt butaságot csinálnának.

Jana felnőtt legjobb barátjával, aki mindent tudott és egy napon arra döbben rá, sosem mondott igazat, elárultnak érezte magát, nyomorult helyzetbe került és nem tudja mi tévő legyen. Az apja is mindvégig hazudott neki, lehet kegyes volt ez a hazugság, de akkor sem az igazat mondta, hiszen nagylányként kellett rádöbbennie arra, amiről mások szinte születésüktől fogva tudnak. Nem teljesen ember, nem olyan értelemben, inkább a jövője elhatározott és többre képes, mint mások.

Végül összefut a végzetétől, akitől óva intették, viszont vannak dolgok ami ellen még ő sem tehet. Ilyen a heves érzelem, szerelem és az érzések különböző fokozata, főleg ha ez igazán magas fokon lángol.

Mondhatnám a szokásos szövegem, megint insta-love, egyből szerelem, de nem teszem. Ugyanis azon kevesek közé tartozik ez a könyv akinél nem gondolkozok a páros szerelmén, mert annyira érthető és magától jön. Nem, itt máshon van a hangsúly, itt a miértek és titkok azok amik inkább beárnyékolnak mindent, mi többa  páros kapcsolatára is kihatással van. Sokan ellenük vannak, esetleg kihasználnák a közöttük kibontakozó szerelmi szálat, ezek a rejtélyek és titkok sokkal varázslatosabbá teszik olyanná, ami számomra hihető.

Minden karakter egyéniség, külön mozgó szereplő, egyszerűen nem éreztem azt Jana, Griffin, Oliver, Axon, Clifford, Virgin és minden karakter egy kaptafa, hanem egyéniséggel rendelkeznek, amit nem tudnak tőlük külön mozogni.
Legtöbb szereplő mozgatórugóját megértettem, egyik féltékeny, a másik bosszút akar és stb. Kicsit odafigyelve ezek átjöttek, még, ha nem is lett hangosan kimondva, kikövetkeztethető volt. Na, és ez ami megfogott elsőre. Nem rágta számba senki, a szereplők miért csinálják amit és mi az ami bennük lefolyik, hiszen, nem csak egy szempontból figyelhetjük őket.

Ha nagyon el szeretnék kezdeni filozofálni, akkor az előre elrendeltetett dolgok mellé, amiben állítólag az emberek nem hisznek, behoznám az indiai filozófiát, ahol teljesen máshogyan látják a világot, sőt egész ázsia. Például a buddhizmus szellemében pillanatokban létezünk, életünk képek halmaza, amit egy tárház tudat tartalmaz, karmikus cselekedeteink pedig meghatározzák a jövőben történő eseményeket. Persze ez is lehet lesarkítva távoli, vagy ha mást bántok, engem is bántanak, mert ilyen a hozzáállásom. A legtöbb ázsiai vallás, filozófia előre eldöntött jövőben hisz, amit cselekedeteink befolyásolnak és a múltban történt események kihatnak a jelenre, jövőre, akár a szülők döntésén is múlik ez, viszont nem jeleni a totális végletet, minden ellen tehetünk, csak akarni kell a változást. Ezért voltak pontok, ahol valóban nem tudtam annyira azonosulni.
Hozzáteszem ez lehet az én kis személyes tapasztalásom és véleményem.

Szerintem ennek a könyvnek az elemei előre meg voltak, éreztem felépítésén, nem csak megyünk a végtelenbe, hanem nagyjából az elemek megvoltak az írónő fejében, nem kizárólag konstans megyünk valamerre. Ha láttatok story boardot, akkor az ugrott be, ehhez a történethez egyszerűen lehetne alkotni és meglennének a kulcsrajzok.

Összegezve, ez a könyv egy irtó jó kis YA fantasy regény, mindenkinek ajánlom, aki vágyik a szokásos alakváltók és lények világától kicsit másabbra, mégis a hasonló jellegű fantasy könyvek társaságát keresik. Mindenképpen megér egy próbát, szerintem nagyon jól összerakott könyv és méltó helye van a polcokon.

Nyereményjáték:

A regényben fontos szerepet kapnak az úgynevezett Sorskulcsok, amik egy mondatban elmondják, hogy mi az adott ember legfőbb feladata az életben. Mi most megalkottuk a már jól ismert könyves karakterek sorskulcsát, neked pedig a leírás alapján kell kitalálni, hogy kire gondoltunk, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

A kiadó sajnos csak magyarországi címre postáz. A győztest e-mailben értesítjük, amire 72 órán belül választ várunk, különben sajnos újra kell sorsolnunk.

Mai idézet:  “Villám cikázik át a homlokodon, és a sorsod, hogy megmentsd a világot a gonosztól.”


Blogturnéban résztvevő bloggerek:

12/02 Kelly & Lupi olvas
12/08 Media Addict
12/15 Deszy könyvajánlója
12/22 Insane Life
12/29 Letehetetlen
01/05 Zakkant olvas
01/12 Dreamworld
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése