Ads

Ilona Andrews: Magic Bites - Pusztító mágia

Ilona Andrews


Pusztító mágia


(Kate Daniels 1.)
Kiadó: Könyvmolyképző
Kategóriák: felnőtt, fantasy
Megjelenés ideje: 2015
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: Mergl-Kovács Bernadett
Oldalszám: 320
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 5/5
Kate Daniels az Atlanta városában előforduló paranormális problémák felgöngyölítésével megbízott zsoldosként tengeti napjait. A szókimondó lány ereiben is mágia csordogál, de ő jobban bízik a kardja erejében. Ő maga is bármikor célponttá válhat, de nem futamodik meg a kihívás elől. Amikor azonban Kate gyámját meggyilkolják, válaszút elé kerül: vagy megvárja biztonságban, amíg elcsitulnak a kedélyek, vagy a természetfeletti gyilkos nyomába ered.
Kate az utóbbit választja, így akarata ellenére belekeveredik Atlanta két legerősebb természetfeletti körének hatalmi harcába. Az egyik oldal a vámpírokat irányító Halottidézők. A másik a Falka, az alakváltók félkatonai klánja. És mindkét fél azt akarja, hogy Kate találja meg a gyilkost.
A New York Times sikerszerzője, Ilona Andrews Kate Daniels világának megismerésére hívja az olvasót a sorozat első kötetében.

Nekem először Andi, Nusi és Gabi ajánlotta és amikor turné várólistára került gondoltam elolvasom. Ez valami istenkirály könyv! Ha szereted a Tündérkrónikákat, Nalini Singh könyveit, Cat és Bones történetét vagy az erősebb karakterű főhősnőket, akkor mindenképpen ajánlom. Turnéra olvastam el, de annyira megtetszett, most már az ötödik kötetet olvasom és nem bírok betelni vele. Fantasztikusan jó a történet, karakterek felépítése, világ kialakítása. Senki sem halhatatlan, sőt mindenki sebezhető, gyenge pontjaik is akadnak bőven, valóságos a félelem és dominancia rejlik benne.

Sokszor kerülök olyan válságba, mit olvassak még? Imádom a belevaló, igazán bátor főhősöket, akik nem eszüket vesztve rohannak a pasihoz, sőt ha lehet, még tudnak harcolni is. Na, ezt itt megkapom, díszcsomagolásban. Alakváltók, mágia és mindenféle szupernaturális lény kerül bemutatásra, akiket sokszor a saját bőrük mentése jobban érdekel, mint mások épsége.

A történet kezdetén Kate gyámját megölik és más halálesetek is történtek, amik igazából gyilkosságok voltak. Elindul felderíteni mi, helyesebben ki okozta ezeket. Hamarosan alakváltók is képbe kerülnek és nem éppen bájcsevejre invitálja Kate-et a Déli Alakváltók Ura, Curran, aki minden, csak nem éppen bájos kiscica. Látjátok? Minden romantikus elem megvan - már ha valaki bírja a fojtogatós dolgot. 
Kutatás során Kate-et nem kímélik, megpróbálják őt is eltenni láb alól és ennek nem örül. Teljes gőzerővel indul a gyilkos után.

Összetett, sok rétegű a sztori, vannak a különböző lények, akik csoportokra bomlanak (nem, nem lebomlanak :D ) és vannak olyanok, mint Kate, mágiával rendelkezdő zsoldosok. Igazából neki a pénz kellene és a gyilkos, de hát nem jön arany tálcán egyik sem, ezért gőzerővel beveti magát a nyomozásba. Sok nyomozós történetet olvashattunk, itt komplex, több szálon futó dologról van szó. Míg nyomoz, háttérben látjuk más is kezd kibontakozni, ami ebben a kötetben még nem fog szerephez jutni, viszont a böjtje meglesz. 

A könyv sokszor humorizál, nem esik át a végletbe, nem erőltetett poénok szerepelnek, sőt sokszor akaratlanul keletkeznek humoros riposztok, amik szerintem nem is szándékosak. Kate szarkasztikus jelleme nem mindig segít a helyzeten, azonban az olvasót mindig mosolyra bírja. Természetesen a humor nem vesz le a történet szálából és nem megy a rovására, pont olyan, amilyennek kelleni kell.

Karakterileg sok szálat mozgat, ott a kedvencem Dr. Doolittle, aki az alakváltók egyik orvosa. Nekem ő lett a legnagyobb kedvencem. Aztán Andra, Kate barátnője, aki későbbiekben még sok szerepet fog kapni. Aunt B mindig odavág valami keményet és évek alatt megedződött. Derek szintén központi figura lesz, mindig Kate segítségére akar sietni, ezzel sikerül elérnie még nagyobb bajban legyen. Saiman (ő a másik hatalmas kedvencem) a bármilyen külsőt felvevő alakváltó, életcélja a tökéletes külsőt megalkotni, aki után bomlik mindenki és azzal kísérletezik, melyik lenne ilyen forma. Ghastek a halottak ura és irányítója, aki jobbára félelmetes.
Aztán Curran, őrá még visszatérek, hiszen később ő lesz a másik főbb szereplő (és számos poén forrása), noha itt még nem jut akkora szerephez.

Kate belevaló, vagány lány, nem fél, ha meg kell menteni valakit, hősiesen áll az akadályok elébe. Talán néha túl hősiesen és könnyen vesztét okozhatják. Nem tud gondoskodni másokról, azonban Dereket rá testálják és meg kell tanulnia hogyan kezeljen másokat. Egész életében barátok nélkül nőtt fel, csak a nevelője volt neki és Andrea, nem sok valljuk be.
Tipikusan az a karakter, aki nem szorul rá mások segítségére, magában is elvan, viszont ha csoportban kell harcolni, uralni próbálja őket és ledönteni, végül együttműködik mindenkivel.

Curran hasonlóan Kate-hez forrófejű, makacs és akaratos. Szeretne a lánynak segíteni, végül ő is a tűzvonalba kerül. Igazi nagymacska, hiszen a Déli Alakváltók Uraként meg kell adni neki a tekintélyt. Semmiképpen nem a bájos cica, egy rossz mozdulat és matricaként végzi a másik fél. Próbálja betörni, maga alá hajtani Kate-et, de lassan ráébred, nem fog menni, ugyanolyan csökönyös, mint ő. 

Roppantul jól megírt történet, izgalmas szálak, üdítően ható karakterek, tökéletes alap egy urban fantasyhoz. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az urban fantasy műfajt, nem retten meg a vértől és már hiányolt valami ütősebb paranomális könyvet.

NYEREMÉNYJÁTÉK

  1. Ebben a játékban egy ‘Pusztító mágia’ idézetet kell megtalálnotok, amit egy titkos honlapon rejtettünk el. A honlapot egy ősi erő szó és egy szám kombinációjának kitalálásával és annak megadásával érhetitek el. A meglelt  idézetet (nem a kódot, nem a honlapot) kell a rafflecopterbe majd beírnotok.
  2. A honlap:  www.[kód].kinja.com  (például, ha azt a kódot adtuk meg nektek, hogy Daniels66, akkor a honlapot a www.daniels66.kinja.com-on éritek el.)
  3. A kódot úgy fogjátok megkapni, hogy minden állomáson ki kell találnotok néhány fogalmat/nevet/helyszínt. Segítségként kisebb leírásokat adunk majd meg, illetve azt, hogy hány betűből áll (pl Daniels: _ _ _ _ _ _ _), és annak a betűnek a helyét, amit fel kell használnotok a kód összerakásához pirossal jelöljük. A helyes válaszok megtalálásához a kiadó honlapján található részletre és némi netes kutakodásra lesz szükségetek.
  4. Ezeket össze vissza osztjuk fel az állomások közt, DE megadjuk majd, hogy melyik fogalom (illetve annak kiemelt betűje) hányadik betű a kódban.
Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

Mai kérdés: Hol játszódik a történet?
A kódban 6. betű helyén áll a megfejtés kiemelt betűje. 
_ _ _ _ _ _ _
Bloturné résztvevői:

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése