Ads

Simone Elkeles: Tönkretett vakáció

A Könyvmolyképző Kiadó jelenteti meg Simone Elkeles  Hogyan tegyük tönkre sorozatát, máris itt az első rész a Tönkretett vakáció. Ez volt a szerző első regénye, mely 2006-ban jelent meg eredetileg és egy különleges Izraeli nyaralást mesél el. Nyolc  blogger véleményét olvashatod a turné során, kövesd az állomásokat  és esélyed lesz megnyerni a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.


Simone Elkeles


Tönkretett vakáció


(Hogyan tegyük tönkre 1.)
Kiadó: Könyvmolyképző
Besorolás/műfaj: YA
Megjelenés ideje: 2017.
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Oldalszám: 224
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 5/5
Forró nyár.
Amikor Amynek az egész nyári szünetet az otthonától távol kell töltenie, minden vakációs terve kútba esik. Egészen addig, amíg meg nem ismerkedik a jóképű és kemény kötésű tizennyolc éves Avival – az egyetlen sráccal, akinek talán nem tud ellenállni. Gyorsan felforrósodik a hangulat közöttük, de mi van, ha Avi csak egy nyári kalandot akar, Amy pedig többet?


Nagyon régen szemeztem ezzel a könyvvel, már néhányszor neki is akartam állni, de valahogy nem úgy jöttek össze a dolgok. Goodreads szerint nekem olvasnom kell és mindig felajánlja az éppen engem érdeklő listákban. Hozzáteszem egy ideje nem olvastam YA témájú romantikus történeteket és ez most egészen jól jött, nagyon aranyos történet és jókat mosolyogtam rajta. Másik olvasási indokom Sime Elkeles neve, hiszen a Tökéletes kémia sorozatát nagyon szeretem, többször újraolvasós sorozataim között szerepel, ha éppen nem jut eszembe más, lekapom és olvasom.

Az alaptörténet könnyed, leginkább a főhősnő életének gyökeres megváltozására fókuszál. 
Amy édesapja hosszú évek hallgatása után el akarja vinni lányát Izraelbe, ahol végre életében először találkozhat családjának apai ágával. Mindez sima ügy lenne, ha Amy nem Chicagoi városi lány lenne és mondjuk Izrael nem esne ki az ő látóköréből. - Jha és ha édesapja talán néha meg is látogatta volna.
Családja apai ága új nézőpontból világítja meg elképzeléseit, jönnek a fura nevű srácok és az unokatestvér, kinek a neve mellett a természete is zavaró.

Tetszik Elkelesnek ez a könyve, előzőekben is sztereotípiákkal tarkított fiúkról olvashattunk és most sincs másképpen, habár eredeti megjelenést tekintve a Tönkretett vakáció megelőzte a Tökéletes kémiát, úgy érzem az írónő itt megtalálta a saját stílusát. 
Amy az amerikai lány képzeletében terroristák vannak, katona gyerekek és kecskék, helyette kap egy szerető nagymamát meg néhány új barátot. Morálisan nehéz beilleszkednie, mint elvárható idegen kultúránál más szokások vannak érvényben, például nem lehet csak úgy táncikálni más fiúkkal, mert Amyt kapja el a rendőrség. Semmiképpen nem a tipikus két fiatal egyszerű útjáról beszélünk, fél világ és egy egész kontinensnyi kultúra áll közöttük. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Amy beleszeret Aviba, előre borítékolható első pillanattól kezdve, ezzel el is dönti merre húz a szíve valójában. Édesanyja picit megkönnyíti Amerikában a helyzetet, újra akar házasodni egy Amy számára unszimpatikus fazonnal, így döntése mérlegelésénél hasonló eséllyel indult a két családja. - Érdekességként megjegyzem, átéltem hasonló szituációt és nekem sem volt könnyű, néha a tradíció és az elvárások képesek felülkerekedni a szereteten és el kell engedni.

Édes történet, megszokott Elkeles színvonalat hozza. esetleg úgy tévedtél ide, hogy nem olvastad az előző történeteit, akkor egy igazán bájos tini romantikus könyvet fogsz találni a Tönkretett vakáció lapjai között. 
Amy előbb említettem hétköznapi lány, nincsenek nagyobb lelki problémái, pusztán édesapját hiányolta életéből.
Színre lép Avi az izraeli zsidó srác, szintén hétköznapi figura s könnyedén az olvasó szívébe lopja magát. Habár az ő élete nem rózsaszín köd fátyolos, de egy igazán cuki fiút kapunk tele érzelemmel, élet iránti szeretettel. Eleinte nem kifejezetten lett szimpatikus nekem, ám lassan megismerve történetét jobban megértettem hozzáállását és viselkedését. Amy és közötte hamar kialakul a kémia, érezhető a két karakter között, sőt én nagyon is megértettem. Mind a kettőjüknek hiányzott valaki egymásban megtalálták azt a hiányzó darabkát.

A könyv egy rendkívül bájos történet két fiatal egymásra találásáról. - Igen, többször írtam, de tényleg nagyon szívesen ráírnám a történetre rózsaszínnel a "CUKI" szót. - Egyiknek nyara lett majdnem eltolva, végül mind a ketten megtalálják az igazi értéket. Nem túl komoly a stílus, inkább laza könnyed és üdítő, tipikus esete a felemelő történeteknek. Plusz még van benne egy beszédhibás kutya is, mindig úgy képzeltem el, mint a Vándorló palotából Heen kutyát, hasonlóan 'beszédhibásan' ugatott.
Az új haverok számos vidám percet hoznak Amy és az olvasó életébe, látunk új szerelmet kialakulni és valójában Amy lassan változik, szíve meglágyul és egy rettentő kedves cselekedettel örvendeztet meg mást. :)

Nekem feldobta a napomat egyszer biztos, sok szép percet hagyott bennem. Bátran állítom, karácsonykor egy fiatal szerelmesekről szóló könnyed romantikára vágysz, ahol semmi felnőtt dolog nem történik, bizony kapd elő a könyvet és olvasd el. Igazán szórakoztató, no és nehogy kihagyjam: CUKI!

Nyereményjáték:


Izrael nevezetességeit vesszük sorra az állomásokon. Egy-két mondat és a kép alapján találd ki a feladványt és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.  
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

A föld legalacsonyabban fekvő édesvizű tava. A Biblia szerint ezen járt Jézus.


Állomáslista:
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése