Ads

Blogturné: Kim Harrington - Clarity – A tisztánlátó


Kim Harrington


Clarity – A tisztánlátó 


(Clarity 1.)

Kiadó: Könyvmolyképző
Műfaj: YA
Kategória: misztikus, krimi
Várható megjelenés ideje: 2013.11.30
Olvasott nyelv: Magyar
Fordította: Vince Judit
ISBN: 9789633733448 / 9789633733455 (kemény táblás / kartonált)
Pont: 4/5

  Ne hunyd be a szemed.
Kivéve akkor, ha a sötét valóságot már nem tudod elviselni.
Cape Cod turisták által kedvelt városában, Eastportban él egy csodabogár família. Az én családom. Én tisztánlátó vagyok. A bátyám médium. Anyánk telepatikus képességekkel bír. Míg a turisták odáig vannak értünk, a városban az emberek inkább lesajnálnak minket. Bár egy impozáns viktoriánus házban élünk, házi kísértetünk még sincs, és otthonunk földszintjén rendeztük be spirituális vállalkozásunkat: családi jósdánkat.




   Clarity Fern, azaz becenevén Clare - éli nem éppen hétköznapinak nevezhető életét. Mindenki a suliban csak "flúgos csajnak" hívja. Miért is kapta ezt a nem éppen kedves becenevet? - Egész családja különleges hatodik érzékkel bír, de mindenkinél máshogy jön elő. Sajnos a legtöbben azt hiszik egyszerű csalók, vagy pedig egy kissé dilis család. Ahol laknak, sok a turista, ezért gyakran idegenek fordulnak meg náluk, akik szintén kételyekkel fordulnak hozzájuk, pedig mélyen legbelül, már az első pár mondat után rádöbbennek az igazságra, csak éppen: az igazság fáj...

   A főhősnő Clare, szemszögéből olvassuk a sztorit, az ő elméjével gondoljuk végig az összes eseményt, cselekményszálat. Hiába tartják flúgosnak, legbelül bántja ez a megpecsételés, ami érthető, hiszen vele született képessége ez az egész "látás", még ha akarna sem tudna tenni ellene. Bátor lánynak tartom, ugyanis sokan a felétől hanyatt-homlok futottak volna, de ő inkább szembeszállt másokkal és segítette a rendőrök munkáját.
  A segítségére nagy szükség lesz most: a békés kis turistaparadicsomban, mindeddig csak néha történt pár apróbb kihágás, igazából senkinek nem ártottak, de semmi komolyabb nem esett meg. Most viszont mindenki döbbenetére, valakit megöltek...  Ebben pedig Clare tud a legtöbbet segíteni. Említettem már a különleges képességét? - Oh! Mit nem adnék, ha ilyen tulajdonságom lehetne. (Szerintem többen vagyunk ezzel így.) Na jó, ez nem egészen igaz. Egy koreai sorozat is beugrott nekem, amiben a főhősnő, ha egy tárgyat megérint, akkor ő is látja a múltjukat. Kicsinek véletlenül megérintett egy tárgyat, és a pár másodperce történt gyilkosság szemtanúja lett, ezért üldözik. Rendőr, a furcsa ám sikeres ügyvéd és a könyvtáros lány hajszája... - Itt egy picit hasonló a helyzet, persze nyilvánvalóan más fölállásokkal. Ami nekem külön tetszett, hogy a lány tini kora ellenére, felettébb sokszor egy felnőtt fejével gondolkozik, nem igazán tudok róla negatívumot felhozni. Számomra nagyon szimpatikus karakter maradt a könyv végéig.

   További szereplők Gabriel és Justin, előbbi az új rendőr fia, utóbbi pedig a polgármester fia és Clare exe. Clare nagyon szerette Justint, de amit tett a múltban azt nem tudja megbocsájtani. Jogosnak is érzem a lány szemszögéből nézve az eseményeket, mert tényleg szerette a srácot, de egy picit azért túlzásnak éreztem, mert tényleg sok aranyos dolgot tesz a srác annak érdekében, hogy Clare megbocsájtson neki. Ha nem is visszafogadja, csak kibéküljenek.
Másik oldalról itt az új srác Gabriel, akit sok titok leng körül, vele Clare kapcsolata tiszta lappal indult és előítéletek nélkül. Nálam ő lett a befutó, nagyon megkedveltem a könyv folyamán. Nem csinált nagy butaságokat és normálisan kezelte legtöbbször a kialakult szituációkat. 

Egy pillanatra ők is beugrottak. :)
   A család többi tagja is aktív részese ennek a könyvnek. Clare anyukája egy sziporkázó, hippi természetű gondolatolvasó nő. Egyedül neveli két gyermekét, ám csak pozitívan tudok róla is megnyilvánulni, hiszen hiába a képessége, hogy gondolatot olvas - néha még gyermekeit is górcső alá véve - nagyon jól kezeli a szituációkat, legtöbbször mosolyogva távoznak a szereplők is. Nem tudnék rá haragudni egy percig sem.
Perry pedig Clare bátyuskája. Ő is aranyos a maga nemében, no és szívdöglesztő is az aprócska vágással a szemöldökén... Azonban ő követ el néhány meggondolatlan cselekedetet...

   Nagyon tetszett a mű, mert nem csak paranormális és misztikus jelenségekkel találkozunk, de a főhősnő egy nyomozást is segít. Szeretem az ilyen jellegű könyveket, főleg, ha az írónő ki tudja használni mindegyik kategória külön nyújtotta extrákat. - Szerintem Kim Harringtonnak ez a könyve, a Clarity, pont ilyen, mert szépen bánt a betűkkel és tudta alkalmazni a kategóriák okozta előnyöket.

   A könyv nagyon megfogott, gyorsan olvasható, könnyed nyelvezetű. Az egész jól össze van téve, minden meg van benne, ami egy jó fiataloknak szóló misztikus krimihez kell - egy pici romantikával is fűszerezve. Úgy vélem, itt nem a romantika van fölényben, hanem az összes műfaj szerephez jut, nincs többségben egyik vagy a másik. Tényleg ajánlani tudom. 
Talán egy picivel lehetne hosszabb is, mert néhol olyan érzésem volt, elkapkodta az írónő, nagyon hirtelen huppantam vissza a valóságba és kaptam magamat azon, hogy már vége is.
 
Ezeket az apróságokat leszámítva, nagyon jó kis olvasmány! Sokszor mosolyt csalt az arcomra, esetleg a Clare-el együtt izgultam a következő lépések miatt. 
Ha felkeltette érdeklődésedet, akkor csak ajánlani tudom. Könnyed kikapcsolódást és szórakozást nyújthat estére, persze, ha mersz tisztán látni... és tudod ki keres téged.


Extra:


Egy kis extraként mesélnék nektek a valódi bűnügyi "tisztánlátokról". Kevesen tudják, de tényleg oldottak meg már így bűneseteket, és szolgálnak a rendőrségnél úgynevezett bűnügyi tisztánlátók, más néven léleklátók vagy mentalisták. Itthon, Magyarországon sem ismeretlen fogalom, mert több ilyen személyt is alkalmaztak már a történelem folyamán a rendőrségen. Róluk mesélnék röviden.

Balra: Gerard Croiset
Kezdeném az egyik legismertebb alakkal, aki nem más mint Gerard Croiset, született 1909-ben, Hollandiában. Először a második világháború után szerzett hírnevet, miután több gyilkossági esethez kihívták, és egyik esetben amikor az áldozatot megvizsgálta, megmondta ki a gyilkosa. Miután a rendőrség nyomozni kezdett, megtalálták a valódi elkövetőt, a megnevezett személy pedig tényleg szorosan kapcsolódott a bűnesethez. Sokan elkezdték felkeresni újabb bűncselekményekkel és egycsapásra híres lett. 
Ez után sajnos számos bukás is követte, közte az egyik leghíresebb eset, a Beumont gyermekek eltűnése, amelyben noha elbukott, azért tegyük hozzá, hogy 1966 óta a mai napig senki nem oldotta meg, pedig még mindig nyomoznak utána. - Ez az asztrál bűnügy egyik legnagyobb port kavart esete.
Ezeken felül van még két kisebb japán ügy, amiben segédkezett, ám sokan szkeptikusak ezekkel szemben, hiszen valószínűleg nélküle is megtalálták volna az eltűnt személyeket. Az 1970-es esetben elmondta merre található az eltűnt személy, nem sokkal később meg is találták az általa pontosan leírt helyszínen, ezt követően 1976-ban egy másik japán esetben, egy 7 éves kislány eltűnésében is sikeresen járt el.
Az újságokat sokszor lenyűgözte különböző eseteivel, azonban a rendőrök mindvégig szkeptikusak maradtak különleges képességeit illetően.

Peter Hurkos
Az 1909-ben született Peter Hurkost mind a mai napig az egyik legjobb bűnügyi mentalistának tartják. Neki a látomásai eléggé pontosak voltak, az ő szavait idézve: "Akár egy televízió képeit, úgy látom elmémben is a képeket. Amikor megérintek valamit, el tudom utána mesélni mit láttam."
Televíziós műsora volt, amiben különböző embereknek segített betegségben, kisebb lelki problémákban - ezeknek valóságtartamát gyakran megcáfolják, a tudását viszont semmiképpen nem lehet megkérdőjelezni. Hurkos segítségével és különleges adottságával összesen 17 országban, 27 bűnesetet sikerült megoldani. - Híressé válása ellenére, sokan fekete mágia használatával vádolták.

Nancy Myer
Nancy Myer, jelenleg is bűnügyi mentalista, könyvet írt saját kezdeti munkásságáról, de ezen kívül mesélt a bűnügyi léleklátokról is. Nancy életét érdekesnek tartom, nagyon nyitott, szimpatikus egyén. Van egy lánya, két adoptált fia, három unokája és a kutyája. Ha pedig nem egy ügyön dolgozik, akkor főiskolán tanít írást és spanyol nyelvet valamint kutyákat ment. 
Ő ezek mellett igen sikeres karriert is tudhat magáénak. Több mint 30 év alatt, közel 800 hivatalosan bejegyzett gyilkossági vagy egyéb eltűnési esetben 80-90%-os sikert ért el. Mivel jelenleg is aktív, ezért ezek a számok folyamatosan nőnek.

Végezetül az egyik leghíresebb magyar bűnügyi léleklátó:
Kele János 1909-ben született Magyarországon. Különleges képessége először nyomdászinasként kezdett előjönni, amikor a lapokat megérintette. A lapok érintésével maga előtt látta milyen ember írta meg, ezek a meglátásai egyre pontosabbak lettek és egyre több igazság volt bennük. Első világháború után Budapestre került, ahol elvesztette mindenét, végül sikerült Németországba jutnia, ahol a jóslási képességéből élt meg. A háború után természetesen a nincstelenség eluralkodott, megszaporodtak a különböző bűnügyi esetek is. Mikor megjósolt pár nagyobb eseményt, az újságok is felfigyeltek rá. Egyre több ember kereste meg különféle dolgokkal, mint eltűnt személy, tárgy, tanácsadások. 
1933-ban visszakényszerül Budapestre, ahol a rendőrségnek kezdett el segíteni. Kele János a már megtörtént esetek mellett, öngyilkosságok megelőzésével is foglalkozott.
1944-ben végleg emigrált Németországba, ahol a Magyar Nők nevezetű újságban vezetett lelki segélyszolgálatot.


Wass Albert: A léleklátó

Kele Jánosnak, a testvér szomorú szeretetével

Úgy jár itt az emberek között,
mint ki messzi nagy hegyekről jött.

s túl emberen és sorsokon felül
egy fenséges titokban elmerül.

Arcán a mindenttudók mosolyával
bölcs-szelíden néz szembe a világgal.

Hányszor gondolta már, hogy megtalálta!
De beleveszett újra a homályba,

Keresztül lát álarcon, jelmezen.
Előtte minden ember meztelen.

és nem maradt más, csak a vak zavar,
az örvény, amely sorsokat kavar,

Minden titok mélyébe belelát
és mosolyogva mindent megbocsájt.

a rontás, amely lelkeket emészt,
és bánatot lát csak és szenvedést,

Mert minden mögött, ami emberi,
a rejtett összefüggést keresi.

és embert, hitványt, pőrét, aljasat,
ki rothadást rejt rongyai alatt.

A titokzatos aranyfonalat,
mely valahol a mélységben halad,

Csak nézi, nézi tehetetlenül,
míg minden bánat benne összegyűl

s úgy áll a roppant súly alatt, hajolva,
akárha költő, vagy próféta volna.
                                               (1947)



Nyereményjáték:

Szeretnél te is tisztán látni és nyerni vele három könyvet?

Nem kell mást tenned, mint az érzékszerveidre hagyatkozni - helyesebben, most a főhősnő érzékszerveire. Mindennap különböző képesség van elrejtve a bejegyzésekben, ám egy kimaradt. Hogy melyik az? Ezt te találd ki a végén.



11.22 Kelly Lupi olvas  
11.23 Insane Life  
11.24 Dreamworld  
11.25 Deszy könyvajánlója  
11.26 Könyvszeretet
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése