Ads

Lois Lowry - Az emlékek őre

Sokatoknak ismerős lehet Lois Lowry - Az emlékek őre című könyv. Magyarországon először 2001-ben jelent meg Tóth Tamás Boldizsár fordításában az Animus kiadónál. Az évek során számos fiatal és felnőtt szívébe lopta be magát a mű és idén szeptember 11-én a hazai mozikban is bemutatják a könyvből készült készült filmet.


Ennek örömére a hazai forgalmazóval, a Big Bang Mediával közösen játékra invitálunk titeket és lehetőségetek nyílik megnyerni a 10 db páros jegy egyikét.

A játék mellett minden állomáson különböző értékeléseket, érdekességeket, extrákat olvashatsz a könyvről és a filmről.


 Lois Lowry


Az emlékek őre



Kiadó: Animus
Műfaj: ifjúsági
Kategória: fantasy
Megjelenés ideje: 2001 / 2006 / 2013
Olvasott nyelv: Magyar
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Oldalszám: 238
ISBN: 9789639307193 (2001) / 9639563420 (2006) / 9789633241318 (2013)
Pont: 4/5
   Film:
Magyarországi forgalmazó: Big Bang Media
Mozibemutató: 2014.09.11
   A tizenkét éves Jonas olyan világban él, melyben nincs igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt a tökéletesnek tűnő világot a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik évüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik egy évente megrendezett ceremónián. Történetünk hősét valami egészen egyedi feladatra tartják alkalmasnak. Miközben egy különös öregember felkészíti őt hivatása betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő világ békéje mögött. A fiú vakmerő tettre szánja el magát…


Nem tudom miért nem olvastam előbb. A könyv nagyon tetszett és tudom, ha ezt évekkel korábban olvasom, akkor is szerettem volna.
A könyv maga érdekesen került hozzám. Régebben diákújságíró voltam az iskolai lapnál, amikor azzal a hírrel fogadtak minket, hogy Tóth Tamás Boldizsár, aki a Harry Pottert fordította a városba fog jönni és készítsünk vele interjút. Ezen a találkozón egy kvíz játék is volt és barátnőmmel, magas pontszámokkal első helyen végeztük. Az ajándékunk ez a könyv volt, amit a Tamás alá is írt nekem. Mai napig a polcom egy kedves darabja.
Csakhogy az olvasás váratott magára. Egy picikét féltem tőle, valami visszatartott, pedig számtalanszor elolvastam az első néhány oldalt, de utána mindig más könyvvel folytattam.


Amikor kiderült film készül belőle és a turnésokkal felvetettük egy retro turnéban elolvassuk, aki pedig olvasta, az újraolvassa. Így olvastam ki végül a könyvet és nagyon örülök, hogy sikerült. Nagyon nagy élményt hagytam volna ki. Szerintem ez egy olyan könyv, ami minden korosztályt képes szórakoztatni, mindegyik számára mást üzen, és másként jön át. Nem érzem azt, hogy minden részletet, eseményt a számba akarna adni az írónő, egyszerűen nekem kell bizonyos helyeken kitöltenem.

Az alap szituációt már a fülszövegből tudjuk. Egy disztópiába csöppenünk, ahol az embereket megszokott sablonokként nevelik, kezelik és ezt el kell fogadniuk. Nincsenek mélyebb érzelmek, sem színek.
Helyesebben színek vannak, de az emberek mostanra képtelenek érzékelni.
Aztán ott van Jonas, aki ebben a bezárt, teljesen kimért és kiszámított világban kiválasztott lesz, aki az emlékeket és a múlt darabjait őrzi, azokat, ahol voltak színek és érzelmek.

Írtam a történetet minden korosztály máshogy értékeli. Gyermekszemmel inkább a mesei elem jön át, úgy, mint a jövő szomorú képe, de ott egy fiú, aki kitűnik a tömegből és tettre kész. Akár a világot is megváltozatná.
Felnőtt fejjel már belegondolunk, egy ilyen világkép nem is áll messze tőlünk, és felfogjuk a gyógyszerek, gépek kapcsolatát a könyvben és azt, amit az emberekből kivált. Kicsit mögé látunk és mégsem.

Sokat foglalkoztam a látással és kifejezetten voltak olyan előadások, amiken részt vettem. Ezek a valóság és képzelet kapcsolatának kérdéseit boncolták. Egyik kedvenc témám az emberi látás és a tudatosság kapcsolata. A könyv nem ír lehetetlen dolgot, hiszen egy kultúra is meghatározhat színeket. Persze minden szín fény visszaverődés révén jön létre, de ennek felfogásában és értékelésében játszik szerepet a kultúra. Az alapszíneket mindenki érzékeli, ám a kevert színek esetében sokszor kiütköznek különbségek bizonyos kultúrák között. Történetesen Ázsia legtöbb országában az emberek az olyan színeket, mint a zöld és a kék, valamint azoknak árnyalatait egészen a múlt századig nem tudták megkülönböztetni, hiába volt rá másik szó, miközben Indiában külön szín van a tükörképre és a levegőben szálló porra is. Tehát egy kultúra szerek nélkül is képes hatni másokra, és ezeknek a tudatában talán még félelmetesebbé válik egy ilyen könyv.

A karakterek fantasztikusak, mindegyiknek egyedi funkciója van. Némelyik karakter, akik kevésbé számítottak a történet szempontjából, nem szerepelnek sokat, mégis éreztetik jelenlétüket. Igen, tudom, legtöbb könyvnél így van, de itt szerintem sosem lettek elfelejtve, mindig valamilyen módon ismét említésbe kerültek. Anya, apa, többiek persze erős kapocs, ám semmiképpen nem olyan erős, mint Jonas és az Örökítő közötti viszony, ami élesen elhatárolódva kiemelkedik a történetben. Szinte tapintható a határ a tagok viselkedése között. Bennem legalábbis ilyen benyomást keltett.

Összességében, ahogy érzitek, számomra ez egy filozófiai hullámvasút volt. Sokszor elgondolkoztam rajta és a könyv is több lételméleti kérdést feszeget, persze, csak gyermeki módján. Ott van Jonas, aki folyamatosan kérdezi ki is Ő, kiktől származik és miért ilyen a világ amiben él, amilyen. Egy ember vagy társadalom dönthet-e az összes ellen vagy érezheti-e felsőbbrendűnek a másiknál? Főleg egy olyan kérdésben, mint az "anya". Ebben a könyvben szöges ellentéte a bennünk kiépült fogalomnak, az anya tisztátalan, megvetendő lény és feladat, míg a legtökéletesebbek azok, akik csak nevelnek. Mennyire helyes vagy sem ez a szegregáció, elkülönítés?

Ezekre a kérdésekre magunkba nézve és elmélkedve kaphatunk választ, ami talán többnyire fedi az igazságot. Végső igazságot úgysem kaphatunk. - Ez a filozófia szépsége. :)

Extra
Filmek és könyvek – pro és kontra

Sokszor olvasom, akár hallom az érveket és ellenérveket. Mind a két oldalon sok ember áll.
Gondolom észrevettétek mennyivel több nő olvas, mint férfi. Ez abból is adódik, hogy a nők a saját képzeletükben szeretnek eljátszani és jobban szeretik a nem verbális dolgokat. A férfiak többsége pedig pont ellenkezőleg, a kép és verbális dolgokat részesíti előnyben. Mielőtt valaki letámadna, ez antropológiai tény, de nem jelenti azt, hogy ez az abszolút igazság és ettől eltérő minták nincsenek. Sőt, vannak! :D

A filmek kevés időt igényelnek, ha kevés időd van és dolgozol, akkor előbb megnézel egy filmet, mint elolvasod könyvben. A könyvek hosszabb ideig olvashatóak, tovább tart az élvezet.
A film nézése közben élvezhetjük a képeket, a látványt, elengedhetjük magunkat és lényegesebben kevesebbet kell gondolkozni a részleteken. A könyvekben viszont sokkal inkább az érzéseinkre és a képzeletünkre hagyatkozunk.
A filmek segítenek a könyv megértésében. Például, ha nem tudsz jól olvasni, szöveget értelmezni, vagy egyéb betegséged miatt nem tudsz könyvet olvasni, akkor a film hozzájárul a könyv megértéséhez és feldolgozásához. A könyveket te rendezed, úgy, ahogyan te szeretnéd.
A filmben olyan sztárokat, szereplőket láthatsz akik szexik, szépek és illenek a filmbe. A könyvben pedig olyan szereplőt és színészt alkalmazol, akit csak szeretnél, csupán a fantáziád szab határt.
A filmek nem igényelnek papírt és fák kivágását. (Erre mondjuk ott az ebook és audiobook.)
A barátaiddal ki tudsz kapcsolódni a filmek alatt és közösségileg is megnézheted, míg a könyveket leginkább egyedül tudod olvasni.
Az arcok és mimikák sokkal pontosabbak a filmen és jelentőségteljesebbek, mint a könyvben, ellenben a film sokkal több háttér információt ad az olvasójának.
A filmek emocionális dolgok felfogásában segíthetnek fejlődni, a könyvek pedig az írásban és érzelmeid kimutatásában lehetnek segítségedre.
A filmbe belenézhetsz, ha tetszik, akkor megnézed. A könyvhöz legtöbbször tartozik fülszöveg, de nem biztos, hogy eleget megtudsz róla.

Az, hogy te melyiket preferálod, döntsd el magadban. Ez csak egy kis lista, hogy a két oldalon milyen érvek és ellenérvek vannak.

Játék

A Big Bang Media felajánlásával lehetőségetek van a 10 db páros jegy egyikét megnyerni a premier előtti vetítésre.
Ehhez mit kell tennetek? A Rafflecopterben lájkolni a Facebook oldalakat (Big Bang Media és Blogturné Klub kötelező.) és helyesen válaszolni a kérdésekre. Minél több kérdésre válaszolsz, annál nagyobb esélyed lesz a nyereményre. Ehhez persze segítségetekre lesznek a különböző állomások is.
A jegyek kizárólag a szeptember 10-én, 19 órakkor a budapesti Lurdy moziban rendezett premier előtti vetítésre szólnak. (Nyerteseket szeptember 8-án, délelőtt értesítjük ki. Ha a nyertes 30 órán belül nem jelentkezik, új nyertest sorsolnunk. Kérlek figyeljetek oda, hogy a helyes email mail címetek legyen feltüntetve a Rafflecopterben!)

Kérdések:
1. Milyen színt lát meg először Jonas?
2. Ki játssza a filmben Jonas szerepét?
3. Mi a trailer alapján a szabad akarat következménye?
4. A filmben mi szabadítja meg az embereket érzelmeiktől?
5. Sorolj föl legalább három magyarul is megjelent művet az írónőtől.
6. A trailerben milyen emlékképeket lát Jonas? (Sorolj fel legalább kettőt.)
7. A könyvben mennyi idős Jonas?
8. Mi fogott meg a trailerben, esetleg mi tetszett a könyvben?


Turné állomások:

08/23 CBooks
08/26 Deszy - a film készítéséről
08/28 Könyvgalaxis - a könyv és a tudomány
08/30 Bibliotheca Fummie - képekről és a jelenetekről
09/01 Kelly Lupi olvas - az írónőről
09/03 Zakkant olvas - néhány extra a filmről és a trailerről
09/05 Roni olvas - a filmes és könyves szereplőkről
09/07 Insane Life - filmek és könyvek érvek és ellenérvek mind a két oldalról
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése