Ads

Menyhért Anna: Egy szabad nő - extra állomás

Erdős Renée a 20. század elején úgy írt a női lélekről, mint előtte senki a magyar költészetben. Életútjáról ugyan keveset tudunk, Menyhért Anna könyve jóvoltából azonban bepillantást nyerhetünk a költő, író regényes mindennapjainak kulisszái mögé is. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott nyereménykönyvek egyikét!

Menyhért Anna


Egy szabad nő


Kiadó: General Press
Kategória: biográfia
Megjelenés ideje: 2016
Olvasott nyelv: magyar
Oldalszám: 228
Megtetszett? Megrendelheted itt!
„Öngyilkos lett korunk legnagyobb írója. Bródy Sándor…" – kiáltozza egy rikkancs 1905. július harmadikán Budapesten. Egy konflis suhan el mellette, benne egy nő megdöbbenve, rémülten hallgatja a hírt. Az író szeretője az, Erdős Renée. Csak nem ő, csak nem a szakításuk okozta a tragédiát? Erdős Renée-t a Bródy Sándorhoz fűződő viharos szerelme mellett erotikus regényeiről ismeri az utókor. De ki is volt ő valójában? Egy győri zsidó lány, aki családját hátrahagyva Budapestre költözött, hogy megvalósítsa álmát, és színésznő legyen a fővárosban? Formabontó, modern költőnő, aki az írásnak él, és az első nő, aki meg is tud élni belőle? Ünnepelt szerző, aki először vetette papírra kendőzetlenül, mi a női vágy, és akiért tömegek rajonganak? Az élet királynője, akinek a lába előtt összetört szívek hevernek? Vagy egy magányos lélek, aki saját magát keresi, és egy olyan világban kell helytállnia, amely gyanakodva figyeli, ha egy nő többet, mást akar, mint amit a normák előírnak számára? Menyhért Anna regényében megismerkedhetünk a huszadik század elejének legnépszerűbb írónőjével, szerelmeivel, vívódásaival, a boldogságért folytatott küzdelmével: egy érzékeny, szeretetre éhes asszonnyal – egy szabad nővel.


Ez az állomás csupa plusz információval szolgálhat nektek. Ha kíváncsiak vagytok a könyvre és egy kicsit még közelebb szeretnétek érezni magatokhoz Erdős Renée-t, jó helyen jártok.

Mit kell tudni Erdős Renée-ről? - Korának egyik legmeghatározóbb írónője volt, szakított a szokásos női írói vonallal és szenvedélyesebb írásaival újdonságként hatott a magyar irodalomra. Élete nem volt könnyű, szegény családban született, színésznőnek készült, de álmai más utak felé terelték, így lett költő s író.

Nevével ha nem is közvetlenül találkoztatok, de lehet olvastátok Karinthy Frigyes: Így írtok ti művét, ahol Erdős Renée is kapott egy kis részt. 
Ha kíváncsiak vagytok Karinthy írására, akkor meghallgathatjátok ITT.

Ha múzeumrajongók vagytok, ahogyan én is, érdekes lehet számotokra az Erdős Renée Ház, amely számos kiállításnak, helytörténeti kiállításnak nyújt otthont és egy külön Erdős René emlékszobát tartanak fenn.
http://www.erdosreneehaz.hu/


A Youtube-ot böngészve rábukkantam egy érdekes videóra, ami kifejezetten Erdős Renée életéről, házáról, írásairól szól, érdemes megnézni, szerintem egy igen jól sikerült összeállítás, könnyen kedvet kaphattok az olvasáshoz.Nyereményjáték


Erdős Renée regényes életrajzának kapcsán egy kis nőtörténeti nyomozásra invitálunk titeket! Minden állomáson rövid ismertetőt találtok egy-egy személyről, aki saját területének, hivatásának első női képviselője volt hazánkban. Feladatotok az, hogy a helyes megfejtést a rafflecopter megfelelő sorába írjátok. Nyomozásra fel!
Figyelem! A nyereményjátékon csak a mindhárom feladványt helyesen megfejtők vesznek részt. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben újrasorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A következő feladvány:
A magyar sport első női olimpiai bajnoka 1907. május 17-én született Budapesten. A vívás mellett zenével is foglalkozott. Összesen három olimpián vett részt. 1936-ban - öt nappal megelőzve Csák Ibolya magasugró aranyérmét - ő lett hazánk első női olimpiai bajnoka. Címét az 1948-as londoni olimpián sikerült megvédenie,1952-ben pedig ezüstérmet szerzett Helsinkiben.Állomáslista:

06.02. - Szembetűnő
06.04. - Insane Life
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése