Ads

Richelle Mead: A ​halál csókja


Richelle Mead


A ​halál csókja


(Vámpírakadémia 3.)
Kiadó: Agave
Besorolás/műfaj: YA
Megjelenés ideje: 2023.
Fordította: Farkas Veronika
Oldalszám: 384
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Beleolvasó
Pont: 4/5
Rose Hathaway egy hónap múlva tölti be a tizennyolcadik életévét, közeledik nagykorúságának és érettségijének időpontja is. Ez utóbbi feltétele egy kemény, hathetes terepgyakorlat, amit minden végzős damfír testőrtanoncnak végre kell hajtania egy-egy főnemesi mora vámpír mellett. Rose nehezen összpontosít feladatára, hisz nem csak elhunyt barátja, Mason jár vissza kísérteni őt, még az a Viktor Daskov is feltűnik, aki korábban Rose barátnőjének, a lélekmágus Lissa Dragomirnak életére tört. Ráadásul a főnemesi diákok intrikáikkal akaratukon és tudtunkon kívül utat nyitnak a Szent Vlagyimir Akadémiába a gyilkos és kíméletlen élőhalott strigák előtt.

Elérkeztük a Vámpírakadémia harmadik kötetéhez. Előző könyv izgalmakkal és fordulatokkal teli, jobban megismerhettük a vámpír hierarchiát és Rose viszonyát különböző emberekhez. Ismét benne vagyunk a vámpírok, dhampírok, morák és strigák világában, hát keljünk ismét útra.

Rose lassan tizennyolcadik születésnapját tölti, Lissa védelmezőjeként nem egyszerű az élete. Közben Dimitrijjel a titkos és tiltott szerelme új utakat talál, természetesen mindent a legnagyobb titokban kell tartaniuk, mert a hierarchia tiltja a közöttük lévő viszonyt, s legkisebb lehetőségét is csírájában kellene elfojtani. Természetesen nem így teszik, viszont bizonyos határokat nem lépnek át. Ha nem lenne elég, hogy a világuk tiltja, de Dimitrij idősebb és Rose felett is van, úgyhogy valóban ez több sebből vérző történet.

Újabb probléma jelentkezik, Rose-nak nehéz figyelnie miközben Masont látja és még mellette bizonyos képek is bántják, Dimitrijjel pedig egy darabig külön utakon járnak. Adrian ki nem hagyva lehetőségét próbálkozik a lánynál, aki szeretne rájönni ezek az érzései fellángolások vagy más is van mögötte, ugyanakkor ezzel szeretne bebizonyosodni saját érzelmeiről mindenki felé. A királynő is magához hívatja és nem túl boldog hírekkel szolgál. Úgyhogy ha lehet mondani Rose élete félúton káoszba fordul. Szerencsére szép lassan próbálja kibogozni a szálakat és mivel erős lány sikerül is neki, ám a könyv végén egy csapással újabb fordulatot vesz minden.

A történet lényegi része a szereplők lelkivilága körül forog, leginkább Rose körül hogyan élte meg az elvesztést, halált, szerelmet és tiltott szerelmet miközben egy másik lényt is védelmeznie kell. Lelkileg nem kis feladat hárult a lányra sosem, viszont most még több nyomás alatt van, mint valaha. Ezt erősíti szintúgy az a rész, mikor elkerül egy pszichológushoz és próbálja függetlenül feltárni a problémáinak gyökerét, viszont a lány bizalmatlansága miatt csak részben sikerül. A könyv folyamán küzd démonaival és miközben a világ felé próbálja mutatni minden rendben, teljesen összeszedett, legbelül a saját árnyaival vívja harcait.

A könyv erősen rámutat Rose milyen erős személyiség, mindemellett a rászakadt nyomás alatt sem törik meg igazán. Továbbra is küzd, majd végén a nagy fináléban erre a könyv folyamán végigvitt lelki útjára szükség lesz, hogy legnagyobb félelmével szemben találva magát ne veszítse el a reményt, hanem tovább tudjon küzdeni. Eközben Lissa személyisége és karaktere szemben áll Rose-éval, elejétől őt sokkal törékenyebbnek s érzelmesebb karakternek ismerjük meg. Továbbra is a lány inkább az érzelmi skála széles spektrumát képviseli, akár csak Christian iránti szerelme is. Végig érzem ő - ha lehet ilyet mondani - Rose Yingjének a Yangja.

A többi szereplő ugyanilyen kulcsfontosságú, ne felejtsük el Dimitrijt sem, hiszen Rose életének szerves része. Habár próbál a lánynak segíteni, úgy tűnik, a problémák túlmutatnak az ő szintjén, ennek ellenére a lánynak mindig ott van lelki segítséget nyújtani. Ő inkább nagyobb lelki támaszt nyújt a lánynak és jobban megérti személyes belső harcait, mint Lisa.

Habár vannak akik szerint Adrian jobban illik Rose-hoz, ám szerintem pont azért nem, mert jellemükben, számos más területen nagy hasonlítanak, ezért nem lennének megfelelő páros hosszú távon. Dimitrij és Rose hasonlóak s mégis különbözően, pont ezért őket sokkal ideálisabb párosnak látom, de nyilván ezt mindenki döntse el maga.

A könyv ismét remekül sikerült, mivel totál elfelejtettem miről szólt ezért ismét újdonság hatásával érintett. Örültem, hogy újra elolvastam, mert ez a rész kellett Rose karakterének jobb megértéséhez. Ugyanúgy, mint előző részek izgalmas volt, azonban ez máshogyan volt élmény dús. Míg előző akció dús volt, ez kiélezettebben figyelt Rose és a szereplők karakterfejlődésére illetve a saját személyes karakterükre. Aki eddig is szerette a sorozatot annak természetesen kötelező ez a rész is, aki esetleg most csöppenne bele, csak azt tudom mondani, mint eddig – ha szereted a műfajt, kezd el és nem fogod megbánni. 

Állomáslista:
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése