Ads

Hasznos alap tippek szakdolgozat kinézetéhez GYIK

   Barátnőmnek segítettem és arra jutottunk nem jönne rosszul egy kisokos ahova le vannak írva alap dolgok.  
Igazából rendszerinformatikus suli előnye, belénk verték néhány dolgozat után hogyan néz ki szépen. Ezért is írtam össze a főbb dolgokat, amit észrevettünk mások sokszor elfelejtenek. Esetleg hasznos emlékeztető mielőtt leadnád nyomtatásra.
Mivel fősulin csak néhány dolgot adnak meg a kiírásban, van amire nem is gondolnak a többiek. Emberek rosszul kinyomtatott szakdolgozata ürügyén lett ez a poszt.
   
   Vannak sulik ahol kikötik mekkora, hány leütés, hány oldal, milyen betűtípus legyen, de többit az emberre hagyják.
Először is, ha semmit nem adnának meg, akkor egy 12-es Times New Roman - másfeles sorköz nagyon hasznos lehet még. Szakdolgozat megírása után legyen végig sorkizárt! Esztétikailag szép, valamint bizottság tagjai sorok közé tudnak írni, nem fulladnak bele a betűkbe. Te magad is könnyen át tudod látni a hibákat.
Lábjegyzetet ne felejts el készíteni! Ezt mindenhol hangsúlyozzák. Akár a legapróbb "ornamentika" szót is kifejtheted. Lehet triviális, de nem köthetnek bele záróvizsgán. Ráadásul plusz irodalom. :)
Online tartalomnál, felhasznált cikk, honlapnál be kell írnod elérést és azt is, hogy mikor nyitottad meg. Ha online töltesz le képeket, illik végén megadni egy képjegyzéket adott honlap címével és mentsd le őket egy külön mappába. Végül mikor elektronikusan is be kell adni, akkor ezt is másod föl a lemezre.
Mindenképpen wordben (oppen office esetében is végeredmény 3,5 legyen) adott 2,5 cm-es alap margót vegyed följebb. Ajánlom a 3,5 cm-t! Ugyanis sokan abba a hibába esnek, hogy 2,5-en hagyják, de bőr kötött diplomamunkád alig olvashatóvá válik, néha belekötik a szöveget is. Ezért 3,5-es bal margó távolság egy biztos távolság és nagyon esztétikus lesz az eredmény.
Képeket mindenképpen tegyél bele! Ha nincs meghatározva, van rá lehetőséged (főleg humán tárgyak esetében) első oldalra is javaslom, mert egy apró kép a dolgozatról sok mindent elárul és fel tudja dobni. Akár egy könyv. Jó borítóval sok mindent el lehet adni. Legtöbben kérnek spirálozott példányt is, ott ez a lap fog látszani először. Megállnak megnézni, már más érzés mint egy üres lap.
Azért képekkel is ügyesen, mert ha dolgozat közben illeszted be és nem végén akkor túl sok sem jó. 10-15 maximum.
Első oldalon tüntesd fel ha lehet: iskolád nevét, szakodat, dolgozatod címét, konzulensed nevét, saját neved és a végzés évét.
Mielőtt leadnád: Ellenőrizzed jól írtad e le nekik akár e-mailben, akár személyesen sulid nevét, szakodat, nevedet. - Amit az elejére írnak. Nem nézik át. Ha elírtad sulid nevét, szakod nevét, akkor legtöbben azt sem fogják kijavítani. (Pl: Szakács helyett Szakcs-ot írsz, sem fognak törődni vele.) Nézzed át inkább kétszer! 

Kérj meg valakit aki átnézi dolgozatodat nyelvtanilag is! Ha lehet több embert. Hamar megszokja szemetek és ahogy a mondás is tartja: több szem többet lát. Vannak hibák amik így is csak nyomtatás után fognak feltűnni. Ez nem csalás, hiszen a könyveket is lektorálják. Egyszerűen felhívhatja figyelmedet szóismétlésekre, helyesírási hibákra, formai hibákra.

Tartalomjegyzék okosan:
Nem akarod kézzel írni? Van megoldás!
Hogyan lehet 'wordben' egyszerűen tartalomjegyzéket csinálni?
Tedd teljesen üressé a lapot ahova illeszted. (Javaslom dolgozat elejére.) Lap tetején, fönt felírhatod: Tartalomjegyzék.
Utána nyomj két entert és egy ctrl+entert. Ha már van megírt szöveg az a következő lapra fog ugrani.
Ezek után nincs más dolgod, mint eldönteni mi főcím, mi alcím és mi azon belüli cím. Például legyen egy Bevezetésed. A 'Bevezetés' nyilván főbb cím. Jelöld ki egér bal gombjával a 'Bevezetés' szót. Kattints vissza a 'kezdőlap' menüpontra, majd stílusoknál 'normálon' kell állnia. Jobb oldalt a pici legördülő menü segítségével ezt javítsad át kattintással "Címsor 1"-re. (Kék szín esetén betűszínt változtassad feketére.) 
Most menj vissza a 'Tartalomjegyzék' szavad alatti második enter helyére. Újabb wordben van egy olyan menüpont, hogy "hivatkozás". Rákattintasz és bal szélen megjelenik a fül: Tartalom. Rányomsz az elsőre - Tartalomjegyzék 1. Automatikusan beszúrja és a már meglévő címeket be is illeszti. 
Ha visszamész az új tartalomjegyzék dobozodra, mert már mondjuk van újabb címed, alcímed, akkor bal gombbal klikk és megjelenik fent bal sarokban a ' ! frissítés ' akkor először az egész tartalmat, majd az oldalszámot frissítsed. Automatikusan meg fog jelenni az így címsorozott friss tartalom is. Neked pedig nem kell bajlódnod, csak néha frissíteni okos 'Tartalomjegyzékedet'.

Példa - akár ki is próbálhatod ezen:
Bevezetés (Címsor 1)
Ázsia (Címsor 1.)
   Japán (Címsor 2)
   Kína (Címsor 2) 
   Korea (Címsor 2)
Európa (Címsor 1)
   Magyarország (Címsor 2)
      Magyarország kultúrája (Címsor 3)
   Csehország (Címsor 2)
Afrika (Címsor 1)
   Kamerun (Címsor 2)
Irodalomjegyzék (Címsor 1)
   Magyar nyelvű (Címsor 2)
   Angol nyelvű (Címsor 2)
Ezek után a tartalomjegyzékeddel semmi mást nem kell csinálnod, csak dolgozat írása közben frissíteni. 


Jah és amit soha ne felejts el: Nincs tökéletes szakdolgozat. Hiba van benne, nyugi. Hibátlan dolgozat ritka mint nyuszin a farzseb!


SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése