Ads

Kim Stanley Robinson - 2312 (Blogturné)

Ezúttal kicsit eltávolodunk a Földtől, hogy más bolygókat is megismerhessünk. Ellátogatunk a Merkúr mindig mozgó városára, és megnézzük örök sötétséget a Vénuszon. Tarts velünk erre a képzeletbeli utazásra!

Április 1 és 7 között Kim Stanley Robinson 2312 című könyve segít nekünk felfedezni az univerzumot. A miniturné alatt nem csak a tudomány világából hozunk információkat, de számos más érdekességről is olvashattok. Emellett pedig ha játszotok, gazdagabbak lehettek a három példány egyikével.


Kim Stanley Robinson


2312


Kiadó: Agave
Műfaj: Felnőtt
Kategória: sci-fi, űropera
Megjelenés ideje: 2014
Olvasott nyelv: Magyar
Fordította: Farkas Veronika
Oldalszám: 576
ISBN: 978 615 5442 38 4
Megtetszett? Itt beszerezheted.
Pont: 4
A tudományos és technológiai fejlődés rendkívüli jövő előtt nyitotta meg az utat. Már nem a Föld az emberiség kizárólagos otthona: új lakóhelyek létesültek a Naprendszer holdjain és bolygóin, sőt még azokon is túl. 2312-ben azonban események sorozata kényszeríti az emberiséget arra, hogy szembenézzen múltjával, jelenével és jövőjével.

A történet a Merkúron kezdődik, Terminátor városában, a mérnöktudomány eddig sosem látott csodájában. Swan Er Hong a nagyanyját gyászolja, Terminátor városának egyik legbefolyásosabb patrónusát. Mivel halálának váratlansága és tisztázatlan körülményei nem hagyják nyugodni, Swan útra kel a Naprendszerben, ám még csak nem is sejti, hogy ezzel nem csak saját életét, de az egész emberiségét is örökre megváltoztatja. Swan egykoron bolygókat teremtett - most azonban abba a tervbe is belepillanthat, amely az elpusztításukat célozza.


A 2312 merész és zseniális látomás az emberiség jövőjéről, egyúttal magával ragadó jellemrajz azokról az emberekről, akik a jövő történéseit alakítják - nagy jelentőségű sci-fi a műfaj egyik legtehetségesebb írójától.

Értékelés

A könyv fülszövege keltette föl a figyelmemet és ez alapján tetszett meg. 

A könyv alaptörténete nagyon tetszik, a világ felépítése is jó, ezekkel teljesen meg vagyok elégedve. A karakterek érdekesek, színesek és változatosak. A főhősnő, Swan egy mindig mozgásban lévő, életerős és tettre kész ’nő’. Furcsa jelenség a maga világában is, nem igazán behatárolható mi is ő, sőt ő maga sem tudja ezt megmondani. Annyira hibriddé vált a sok kísérletezés során, amit kíváncsiságának kielégítse miatt végzett el, hogy elvesztette személyiségjegyeit. Egészen megkedveltem, kissé isten érzésem volt nála. Hiszen világot teremtett, formált, nemtelen ha azt vesszük mert nő is, de férfi is. Ő benne egy ilyen isteni csíra van.
Másik oldalon ott van Wahram, a béka jellegű férfi, aki sztoikus természetével teljes ellentéte Swannak, mégis hasonlóak. Kissé úgy jött át nekem, mintha egy ókori mitológiába csöppentem volna bele, ahol különböző istenek találkoztak. Talán a 'jövő teremtői' szavakkal illetném őket. Mind a cselekedeteik, viselkedésük ezeket a jegyeket viselik.

Ahogy elsőre is írtam már, a történet nagyon megfogott. Javarészt inkább vándorolnak, nincs űrcsata vagy különösebb háborús jelenet benne. E helyett sok  filozófiai és ontológiai kérdést vet föl.
Ami engem nagyon zavart a könyvben, az a sok lista. Egyszerűen fejezetenként új lista vagy leírás. Némelyik leírás nem tartalmazott semmi plusz információt számomra, mert vagy nem volt lényegi szerepe a könyvben, vagy már tudtam. A listákból az első pár még jó volt, utána néha erőltetettnek éreztem, inkább oldalkitöltést szolgálta és végig sem olvastam már mindet.
Sok leírás van a könyvben, párbeszéd jóval kevesebb. Ez nem baj, így volt jó. Noha, az első száz oldalon egy kicsit az író megnehezítette ezzel a dolgomat. Nyakamba zúdított egy halom információt, szereplőt és ezt mind össze kellett tennem. Hát. Nem két perc volt. Új univerzumba csöppentem, aztán kapásból halom új szereplő, akiknek az elején nem is teljesen tisztázott a kapcsolata, ráadásul a listák és bolygók leírása is bezavart… – Totál káoszt okozott fejemben elsőre - tudod amikor a belső winyód üresen pörög. Újra kellett olvasnom az első közel 80 oldalt.

Ezek ellenére, azért ajánlom, mert az alap történet valóban jó és elgondolkoztatott, számos kérdést fölvetett bennem, valamint feszegeti a tabu határait és több apró részleten elmeditáltam egy kicsit. Ahogy elkezdtem kihagyni a listákat, teljesen élvezhetővé vált számomra is, és egy szuszra kiolvastam az egészet. Ha összeáll a világkép benned, akkor már az egész adja magát, könnyen lehet olvasni.


Kim Stanley Robinson – Az íróról, néhány szóban

Kim Stanley Robinson 1952. március 23-án látta meg a napvilágot, Amerikában.
Az egyetemen irodalomból szerzett alapszakos diplomát, majd folytatta angol nyelvi mesterszakon, és végül angol nyelvből is doktorált.
1984-ben jelent meg az első novellája, amely The Novels Of Philip K. Dick címet viseli.

Néhány érdekes információ Mr. Robinsonról:
- Robinson szeret hegyet mászni, ez többször ihlette már meg a műveit.
- Szeret Svájcban lenni, szerinte inspirálóan hat rá az ország, valamint a Green Mars és a Fifty Degrees Below című művében is említést tesz rá.
- Látogatóba ment Görögországba, ahol megfogta a görög építészet, ez megjelenik a The Gold Coast és a Blue Mars című könyveiben.
- Szeret softballozni, amit az Icehenge és Pacific Edgbe is beleszőtt.
- A gyermekét otthon nevelte, amíg felesége –aki kémikus – pedig dolgozott, hasonlóan a Science In The Capital trilógiában szereplő Charlie Quiblerhez.
- Kaliforniai tanár, ahogyan a The Gold Coast-ban vagy a Rizs és Só éveiben a karakterek.

Könyvei s novellái többségében az emberiség, civilizációval kapcsolatos témákat boncolja, környezetvédelmi kérdéseket vet föl, valamint a transzcendencia is szerves részét képezi a műveinek. Nagy részük utópisztikus, egy elképzeld jövőben játszódik.

Különböző műveit eddig 25 nyelvre fordították le.

Magyarul megjelent művei, időrendben:
Vörös Mars I és II (2001, N&N kiadó) – Eredeti címe: Red Mars, 1993 – Nebula díjas
Rizs és a só évei (2005, Metropolis Media) – Eredeti címe: The Years of Rice and Salt, 2002 – Locus díj
Árral szemben (2009, Metropolis Media) – Eredeti címe: Forty Signs of Rain, 2005
2312 (2014, Agave) - Erdeti címe: 2312, 2012


Forrás: http://kimstanleyrobinson.info/

Nyereményjáték

Te is légy részese ennek a csodás világnak! Ahhoz, hogy megnyerd a három példány egyikét, nem kell mást tenned, mint kitölteni a helyes válaszokkal kitölteni a nyereménydobozt.

A kiadó csak Magyarország területére postáz!


Résztvevő blogok

04. 01. BibliothecaFummie
04. 04. Insane Life
04. 07. Könyvgalaxis

Blogturné csapat - Itt mindent megtudsz...     Agave könyvek
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése