Ads

Diana Gabaldon - képregény vs könyv - Outlander

Azt már sokan tudhatjátok, hogy 2014. augusztus 9-én kerül bemutatásra Diana Gabaldon népszerű sorozatának az Outlandernek a bemutatója az amerikai Starz csatornán, melyet nagy várakozás övez a magyar könyv rajongói körében.

Ezért úgy döntöttünk, hogy egy különleges blogturnéra invitálunk benneteket, mely során különböző szempontok szerint mutatjuk be a könyveket és a sorozatot, legyen szó szereplőkről, életérzésről, hangulatról, helyszínről vagy a nyelvezetről.


Ezenkívül egy kis nyereményjátékot is találhattok, ahol még többet tudhattok meg Skóciáról és egy Outlander ajándékcsomagot nyerhettek, melyet a sorozat magyar rajongói oldala ajánlott fel.

Diana Gabaldon


Outlander - Az idegen


(Outlander 1.)

Kiadó: Könyvmolyképző
Besorolás: Felnőtt
Kategória: romantikus, történelmi, időutazó
Kiadás éve: 2010.12.17
Fordította: 
Farkas Veronika
Olvasott nyelv: Magyar
Oldalszám: 912
ISBN: 9789632451862 - 9789632453798
Kíváncsi vagy? Itt be tudod szerezni.
   „Lenyűgözően szórakoztató… A legmagasabb színvonalú letehetetlen könyvek közé tartozik, és az első oldalától az utolsóig izgalmas olvasmány” – Chattanooga Times
Felülmúlhatatlan történetszövés, feledhetetlen jellemrajzok, részletes történelmi háttér – Diana Gabaldon munkájában mindez megtalálható. Ez a regénysorozata nem csak New York Times Bestseller lett, de a kritikusok javának elismerését is elnyerte amellett, hogy olvasók millióit ejtette rabul.
Az első kötetben, amelyben minden elkezdődik, két kiemelkedő karaktert ismerünk meg, Claire Randallt és Jamie Frasert ebben a szenvedélyes, történelmi háttérrel átitatott regényben, amiben a kaland a kortalan szerelemmel párosul…
1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen „sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön…Urunk 1743. évében.
Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet…továbbá a szívét is összetörhetik. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben.



A Könyvmolyképző kiadásában megjelent Outlander –Idegenről már írtam a blogon egy másik bejegyzésben, ezért érdekességként a képregény és a könyv összehasonlítását hozom nektek.
A képregény követi a könyvet, ahogy ti is majd látjátok, de csak a fontosabb részleteit emeli ki.

A The Exile leginkább Jamie szemszögéből próbálja bemutatni. Azokat az előzményeket és részleteket is látjuk, ami kimaradt a könyvből. Nem szabad azt várni egy 224 oldalas képregénytől, hogy benne legyen minden. Főleg nem ennek a könyvnek az esetében, amikor több mint 900 oldalas a kicsike.
A történet tömör, kisebb fejezetekre van lebontva, mint Murthagh fogadalma, Együtt túl sok tündér,  Leoch kastély, A gyülekező, Úton stb. tehát, csak bizonyos részleteket emel ki. Egymásra épülnek a részek, de ha nem olvastad a könyvet, akkor esélytelen megérteni.

A nyelvezete is hasonlóan a könyvéhez tele van skót mondatokkal. Nekem már néha zavaró volt, hogy szinte minden második buborékban ott a csillag és a fordítás.

A rajzolása eltér a megszokott manga vagy amerikai képregény stílustól. A hölgy egy sajátos festett módszert alkalmaz, a szereplők arca is sokkal életszerűbbnek tűnik. Sajnos sokszor nem tudtam megkülönböztetni a karaktereket, mert nagyon hasonló arcokat kaptak. Persze voltak kivételesek, akik alakjuk, hajszínük miatt könnyen megkülönböztethetővé váltak.

A könyv Claire szemszögével kezd, a képregény pedig azzal, amikor Jamie visszatér Skóciába, megküzd a katonákkal és csupán a második fejezetben jelenik meg Claire. (Claire első megjelenését lent láthatjátok is.) Segít Jamie-n, majd elmennek a fogadóba, ahonnan gyorsan tovább állnak.
Máris jön a harmadik fejezet, Leoch kastély, ahol előkerül minden ismerős arc a könyvből, legalább egy-két képkocka erejéig. 
Jamie vállát újra átköti Claire és pár lap múlva már a gyógyfüves helyén serénykedik a lány.
Következő fejezetben pedig Claire-t bemutatják és Jamie átvállalja a másik lány büntetését.

Ahogy olvassátok, érezhető, hogy eléggé gyors tempóban halad a könyvhöz képest és tényleg csak a lényeges részeket emeli ki. Ezért inkább elvakult rajongóknak ajánlom olvasásra. Élvezetes és szép, de igazából nem sokat tesz hozzá a történethez.

Tényleg van néhány részlet a történet közben is be van szúrva. Ilyen, egy oldal arról, Jamiet hogyan készítették föl a nagy napra, vagy mások véleménye az egyességről. Bár szerintem az első fejezetet leszámítva a többi képkocka, részlet nem sokat tesz a történethez. Ezeket Diana Gabaldon külön a képregényhez írta meg.

A könyv részleteit tényleg fölhasználja, sokszor pont úgy festi le a képeket, ahogyan az ember elképzeli. A tájképek Skóciáról gyönyörűek. A karakterek, mint Jamie és Claire nem teljesen tükrözik az én fejemben élő képet. Jamie nekem túl gyerekes itt.

Egy kis ízelítőként hozok nektek néhány oldalt, amit lefordítottam. Magukért beszélnek. 
Remélem tetszeni fog nektek is. :)
(The Exile - 2010 - Del Rey - 9780345505385)























Nagyobb méretben:
1.   2.   3.   4. 

SPOILER!
Egy kis extra, amire mindenki kíváncsi. :D

Biztosan meg akarod fejteni? ...
A mai nagyon skótról ezt kell tudnod:
1961-ben egy perthshire-i farmon született egy kisállat, amelynek fülei a fejére lapultak. A farmer, William Ross úgy döntött, elkezdi tenyészteni a vonalat, és így született meg a …….... A fajtát az 1978-as amerikai kiállításon ismerték el győztesnek, és a tenyésztés fő központja ma is az Egyesült Államokban található.
Jellegzetessége: gömbölyű fej, kerek szemek, fülek a fejre borulnak. A szemszínnek illenie kell a bunda színéhez. A testalkat erős és zömök. Rövid, erős lábak.
A ………………. normális, hegyes, álló füllel jönnek a világra. Füleik kéthetes koruk körül kezdenek lekonyulni. Minden alomban, ahol az egyik szülő ilyen fajta, lesz néhány kiscica ilyen mutáns génnel.
Mérete: közepes, tömött.
Szín és mintázat: 23 amerikai rövid szőrű szín közül bármelyik és számos mintázat előfordul
Bundája: lehet hosszú vagy rövid, de mindig puha és sűrű

A nyereményjátékról:
Minden turné állomáson egy skót jellegzetességet mutatunk be nektek.
A megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorában kell beírnotok,
így részt vehettek a sorsoláson,
ahol egy Outlander könyvcsomagot sorsolunk ki.
Figyelem!
Csak magyarországi címre postázunk!
Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
Augusztus 9 - MFKata gondolatai
Augusztus 10 - Roni olvas
Augusztus 11 - Kelly Lupi olvas
Augusztus 12 - Függővég
Augusztus 13 - Insane life
Augusztus 14 - Deszy könyvajánlója
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jónak tartom a játékot csak aki nem tud angolul az nem is vehet részt benne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Miért kellene angolul tudni? A résztvevők többsége nem tud folyékonyan angolul és nem is várjuk el senkitől. A játék megfejtésekhez nem volt szükség semmi angol tudásra, mivel mindegyik magyar köztudatban is szereplő példa volt.
      A Rafflecopterhez és használatához is számos leírás született már.
      http://kristinablogja.blogspot.hu/2013/11/rafflecopter-hasznalat-1.html

      Törlés