Ads

Sylvain Reynard - Gabriel's Inferno (1.)

Ez a könyv idei év egyik legkellemesebb csalódása. Komolyan. Ez is egy Alkonyat fanfic volt fénykorában, ahogy többi delikvens is. Ugyanarra számítottam. Silány felhozatalra mint másik két Alkonyat fic esetében (Szürke trilógia, Beautiful Bastard), azonban hihetetlenül jó élmény volt.
Sokan hasonlítják Szürke trilógiához. Nem mondom vannak hasonlóságok. De... Fogalmazásban, leírásban, kivitelezésben túlszárnyalta.
Ezt kivételesen itthon is kiadhatná valamelyik kiadó. (Valaki?)


Sylvain Reynard

Gabriel's Inferno


(Gabriel's Inferno 1.)

Kiadó: Berkeley
Besorolás: Felnőtt
Kategória: romantikus
Kiadás éve: 2012
Könyv nyelve: Angol
Olvasott nyelv: Angol
Oldalszám: 550
Magyar címe: Pokoli erény (Pioneer Books, 2013) 
Ahogy említettem fogalmazása... rettentő szépen van megfogalmazva. Nincsenek agyoncsépelt szóismétlések, káromkodások. Igazi romantikus könyv, ezért nincs benne sem bdsm, sőt első kötetben aki erotikára vágyik, már készüljön fel, nem nagyon lesz. Ez két emberről szól akik keresik útjukat életükben, múlt keresztjeit cipelve próbálnak túllépni botlásaikon. Találkoztak egy kertben. A lány - Julianne legcsodálatosabb éjszakája volt. Találkozott az ő Dantéjéval, akinek a
Beatricéjévé vált. Saját paradicsomukban beleharaptak a tiltott gyümölcsbe, ami édes volt, mint az álom. A fiú - Gabriel aki heroinistaként benyomva azt hiszi álmodta. Mikor Beatricét kereste, senki nem tudta ki a lány akit látott. Úgy vélte egy angyal aki felhozhatja saját poklából. Álom volt csupán. Hat év múlva újra találkoznak. Azokban egyikük sem olyan mint volt. Gabriel noha már kezd kimászni poklából, de még árnyai nyomasztják. Nem ismeri föl Julianne-t. Mikor már szinte végleg elüldözi maga mellől, akkor döbben rá, hogy a kertben látott angyala vele volt végig, megoldása orra előtt volt, csak nem nyúlt utána.

Nagyon tetszenek a metaforák,  utalások. Aki írta látszik művelt és otthon mozog a klasszikus irodalomban.  Filozófiát is kapunk bizonyos szinten. Ami nagyon meglepett. (Tanultam filozófiát, szeretem is, ezért egyből rávágtam aki írta szintén érdeklődik iránta.) Biztos vagyok benne, hogy egyetemet végzett irodalomtudomány vagy hasonló művészettudomány területen.  Ahogyan abban is bizonyos vagyok, nem ez első írása. Mivel nem tudni ki is igazából írója, titkolja kilétét, sok mindent nem lehet megállapítani. Viszont, szerintem bármilyen meglepő is, de - férfi. Miért? A sok apróság és ahogy bemutatja kettőjük szerelmét nem tipikusan női aspektusokon át teszi. Szerelmet kisebb csodának veszi ami a férfiállatot megszelídíti. Nem eszközként használja csupán, hanem egy közvetítő közegként. Felmagasztalja ezeket. Női testről ahogy ír szintén nem egy női írásnak tűnik. Kiemeli a nőn mit szeretnek férfiak, nyak, hát, fenék, mell szépségét. Ráadásul férfiakról ha észrevesszük kevesebbet ír. Ami külön hangulatot ad neki: mindezt legtöbbször latinul teszi meg. Nem milyen szép mellizma van, hanem pontos latin kifejezéssel. Végén első szeretkezésüknél is a nőről tudunk meg többet, szépségéről. Míg Gabrielből néhány egyszerű leírást kapunk. Szereplők lassan ismerkednek egymással. Ízlelgetik a boldogság azon árnyalatát amit még nem kaptak meg senkitől.
Könyv folyamán végig várunk egy beteljesülésre, ami lassan következhet be. Tudjuk minden csoda néhány napig tart. Szereplőkkel sincs másképpen.

Julianne karaktere tipikus "bárány" karakter. Személyisége ilyen. Mindentől fél, megijed, ha bármit kap azonnal harcolni akar. Esetleg feladja harcot. Gabrielt kereste évek óta, de mire megtalálja már más valaki. Valaki aki menekül.
Gabriel egy beképzelt, bunkó álarca mögé rejti magát. Tipikus nárcisztikus személyiség, aki önhittség mögé rejti a tényt, hogy gyűlöli saját magát. Önmagát megtestesült ördögként szemléli legbelül. Állatiasnak véli viselkedését, valójában pedig a múlt áldozata. Követett el hibákat, fog is elkövetni, de egyetlen lény - Julianne hozta ki a pusztulásából. Pedig maga mögött van alkoholizmus, drogfüggőség és egy félresikerült öngyilkossági kísérlet. Egykedvű, nem lát semmit pozitívan, vagy negatívan. Egyszerűen létezik.
Ha hangulatra kéne mondni egy művet amire hasonlít, akkor ez a "Kundera - Lét elviselhetetlen könnyűsége" lenne. Abban ugyan így Teresa a bárány, aki hozzámegy egy olyan férfihez aki nőkre csak eszközként tekint.
A férfit szolgálja haláláig. Mellette mivel Teresa szerény, egy művész szeretőt tart. Így tanulja meg lassan, nem a testiség létünk alapja, hanem a szeretet. Teresa pedig, hogy az elengedés, engedés nagyobb kincs mint megkötni valakit. Ennél a műnél is úgy érzem Julianne nem megköti Gabrielt, hanem segít neki. Nem ítélkezik múltja felett, hanem fényt nyújt át. Miközben akaratlanul is egy angyal szerepével azonosul. Szintén az együtt alvást helyezi feljebb mindennél, hogy két lélek ekkor egész. Ugyan úgy ahogyan Teresa látta, úgy fogja fel véletlent mennyei üzenetként.



Rettentő kellemes érzést nyújtott olvasni. Sok latin, olasz, francia szavak adtak egy másik hangulatot is neki.

Egzisztenciálisnak tartom a könyvet teljes mértékben. Úgy véli az életben vannak pillanatok amik boldogak, de alapvetően nincs benne öröm. Ez a boldogság pedig múló. Minden véget ér. Azonban ha véget is ér, boldog lesz, nem érdekli saját halála, mert megtapasztalta milyen a boldogság feltételek nélkül. Jó és rossz döntések sorozata, amik mint egy dominó sorozat kapcsolódnak. Egy rossz döntés és borul a többi is. karma azonban visszacsap. Halálért élettel fizetni.
Köszönöm az élményt. Rettentően kellemes és pozitív csalódás volt ez számomra. Azt hiszem új kedvenc könyvet avathattam legnagyobb meglepődésemre.

Pozitív: Nyelvezete, kifejezése, leírásai. 
Negatív: Egyszer azért eluntam magam rajta, de nem tartott sokáig. Meg néha a humor nem igazán jó helyen volt.
Kinek ajánlom: Ha tetszett neked Kundera - A lét elviselhetetlen könnyűsége c. könyv, akkor lehet fog ez is. Ha nem, akkor már most megmondom, hogy nem fog tetszeni. Vonásaiban, stílusában, hangulatában hasonlít rá.


Pontozás:
Történet: 5/5
Leírás: 5/5
Karakterek: 
    Julianne: 4/5
    Gabriel: 5/5
Humor: 4/5 
Összesen: 5/5
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nagyon felkeltette az érdeklődésem a Pokoli erény című könyv. Anyagi okok miatt sajnos nem tudom megvenni.(Még tanulok, nincs saját jövedelem) Nem tudod esetleg honnan lehetne letölteni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szió! :) Nem tudok letöltési elérhetőségeket adni, mert angolul olvastam el és az alapján írtam ezt meg.

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Sajnos nem tudom mikor jelenik meg a következő része.
      Egy kérésem van: illegális tartalmat NE cseréljetek itt. :(

      Törlés