Ads

2013-as év egyveleg

Kések a tavalyi év összefoglalásával, de nem volt nagyon időm mostanság. :D

Kirándultunk a befagyott tavon. :D
Tavaly a szilveszter Kínában ért utol, az egész januárom és februárom egy része monotonon munkával telt, szabadnap nélkül. Gyerekeket tanítottam angolra és reggeltől estig az órákat írtam.
Február 9-től kb 1 hétig volt szünetem. Ez volt a kínai újév, amikor Meilan meglátogatott és a fél hét alvásból állt, mert fáradt voltam már. :D
Közben küldték itthonra, Magyarországra a könyveket, otthoniak erre pedig megüzenték, ne könyveket, hanem könyvespolcot küldjek… :D
Végül márciusban leváltották a miniszterelnököt és az új miniszter naná, hogy újabb rendeleteket hozott és egy olyan papír kért a munkavállalói vízumhoz, amit hónapok alatt lehet beszerezni, ezért jöttem haza.
Az a repülés hazafelé… Konkrétan olyan érzésem volt, hogy a szomszédból ruccanok haza, halálra untam magamat repülőn (kb 11 óra Peking-Amszterdam) és majdnem öt filmet néztem végig. Persze Amszterdamba érve már lassan 24 órája nem aludtam, plusz 5 órát vártam a csatlakozásra.

Hazaérve beláttam, hogy tényleg új polcra lesz szükségem, így lett egy új lakóm: Mr polc.
Aki mostanra tele is lett.
Jött a probléma, lekéstem a fősulis jelentkezést, így nem lehet aktív a félévem és ráadásul a hivatalban azt mondták 3 hónap a papír, május vége és július eleje között megyek vissza Kínába. Ez tolódott és csak tolódott. Ami nem baj, mert végül sok új embert ismertem meg és régiekkel is újra találkozhattam.
Aki ismer valamennyire, az tudja, hogy a legjobb barátnőim közül egy van Budapesten, a többi kb 100 km-re lakik vagy más országban 1500 és 15000 km távlaton belül. Úgyhogy igazából semmi mozgalmas nem történt.
Szeptemberben visszairatkoztam a suliba.
Ekkor javasolták, mi lenne ha kezdő kínait tartanék a suliban, mint praxis tárgyként. Osztottam, szoroztam, kell a kredit és szeretem is ezt, hát jó, belementem. Így kezdtem el kínait is oktatni.
Közben tolmácsolgatni kezdtem az Ázsia centerben is néha.
Folytattam a páli nyelvet, sokat küzdünk persze egymással. :D (Páli = ókori középindiai nyelv)
Majd októberben az a kellemes meglepetés ért, hogy a lányok bevettek a Blogturné csoportba. Tényleg nagyon jól esett.
Jha! Letettem a Kresz-vizsgát, jövő héten hétfőn pedig rettegj világ, mert megyek ki vezetni. :)


Mind ezek közben sokat olvastam, blogoltam, molyoltam, meg goodreadestem. (Az idei évben azért ezt a mennyiséget szeretném csökkenteni. A 195 db olvasott könyv elborzasztott.)
Tavalyi év újabb kedvenc írónőt hozott számomra: Sherrilyn Kenyont, akit elején nem is szerettem, ám amikor hazajöttem Kínából, pont ő került a kezem ügyébe. Miért is ne?
A kincses polcom...
Nem teljes, házon kívül van 5 kötet. :)
Ebben az évben majdnem az összes Dark Hunter (Sötét vadász) kötete felkerült a polcra és persze a League széria is tőle, ami szívem csücske lett. No meg tetoválással is gazdagodtam, ami a könyvei kapcsán került rám… :)
Ha megkérdezed, hogy van e könyves tetoválásom? – Van.
Akarok e még? – Igen, majd felkerül Acheron jele is.
Idei egyik kedvenc férfiszereplőm egyértelműen Fain lett. Ő a League – Kenyon sorozatban szerepel és egy Andarion fejvadász (piros szemük van, rohadt magasok, emberi húst szeretik általában), szóval az egyem a zúzádat mondatot nála szó szerint lehet érteni. Na jó, ő egy kicsit civilizáltabb.
Számomra az idei egyik legnagyobb csalódás a Shiver – Borzongás volt, sokkal többet vártam a könyvtől, mint amit adott. Nem baj, megesik ez. Nem vagyunk egyformák.
Hm. Akkor mi is lenne a legrosszabb 2013-as olvasott könyvem? A Fall from Grace vagy a Beautiful Bastard. Ez utóbbi könyv, ami itthon Gyönyörű rohadék címen fut, noha úgy érzem a magyar fordítás sokat segített neki. Egyszer kifejtettem, hogy a magyar és angol könyvről sokszor nem lehet ugyan azt leírni, itt is így van. (Mikor valaki írja, hogy hát a magyar és angol vélemény ugyanaz… Nem egészen így van. Ha tudsz angolul, rájössz mennyire sokszor nem egyeznek. Tény és nem tagadom, van, amikor igen, de az esetek többségében nem ugyan az. Ugyanis egy fordítás sokat tud hozzátenni vagy elvenni a műből. Például megesett, hogy a kedvenc poénomat kivágták a magyarban, mert nincs rá szófordulatunk. A filmekkel is ez a helyzet. A Sötét vadász sorozat hemzseg a fordítási hibáktól, ami abból adódik, hogy mindet más fordította.) A Beautiful Bastard esetében az angol változat bűn rossz nyelvtannal rendelkezik, tele helyeSírási hibákkal és szóismétlésekkel, valamint olyan szavakkal, amik szerintem nem is illenek a könyvbe bele. Nagyjából 16 éves tini szintű nyelvtana van. A magyar fordító kihasználta a fordítás adta szabadságot, mert senkit nem láttam erre panaszkodni.
A másik ilyen az Éjsötét szerető (Dark lover) volt, amit magyarul gyűlöltem, lehúztam az értékelésben, erre elolvastam angolul és imádtam. Pedig csak apróságokról van szó, de nálam pont az dobta meg a történetet.
Evezzünk vissza a pozitív oldalra: folytatások közül Armentrout könyvét szerettem meg, a Covenant sorozat magába szippantott (még 2 kötetem van) és a Luxen sorozat folytatása, az Opal is letaglózott. (Persze az Origint nem mertem olvasni. Na majd most…)
A kedvenc sorozatok folytatásával voltam bajban inkább. Szeretném a Wendy Higgins – Sweet trilógiáját folytatni, éppen mindig más könyv miatt tologattam. Meg persze az Ultraviolet folytatását a Quicksilvert is szeretném olvasni végre.
G. A. Aiken sárkányos sorozatát ameddig kijött elolvastam. Imádom, főleg a 3. kötettől amik jönnek kötete. Az első érezhetően bevezető novellás kötet, másodikban a csajt felgyújtottam volna, második kötet felétől viszont teljesen fantasyba csap át a történet és sokkal jobban összeszedett. Az utolsó 3-at egymás után faltam föl.
A New Adult könyvek közül az idei kedvencem a Rule, Gyönyörű sorscsapás és a Flat out Love (Szeretni bolondulásig) lett.
Ha erotikus témából kéne választani, akkor mindenképpen az Inside Outsorozat nyert meg.
A Young Adult kötetek közül az Angelfall – Angyalok bukása nyert meg nagyon magának, amit lassan két éve húztam-halasztottam.
A történelmi romantikusok között is akadtam gyöngyszemre, mint a Cambray úrnője vagy a Csábítás kilenc szabálya és a Három éjszaka. Mindegyik nagyon tetszett.
Szerintem tömören ennyi. :D

Sorozatok közül? Mármint tv sorozatok közül, bármilyen fura, de nekem a Defiance lett egy újabb kedvencem. Úgy érztem, ezt meg kell említenem. :P

Utólag, megkésve, de így is mindenkinek kívánok kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet! :D

Derp pingvin....

Ezek mi vagyunk 2013/2014 szilveszterén éjfél után pár perccel. :)
(Segítek: keresd a rózsaszín pontot... :D)


SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 megjegyzés:

  1. Mr polc.... Milyen kreatív vagy mostanság :-) YAY defiance! (bár erről már dumáltunk :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért, legyen inkább Mr. Darcy vagy netán Woodman (lol Ironman után szabadon, csak van más is aki Woodman. Ok), esetleg Harry Potter rücskös botja? :D
      Yay, igen Defiance. :D Jha, kitárgyaltuk. Várom már 2. szériát, meg kacsintgatom az Outlander felé is. :P

      Törlés