Ads

Nicole Williams: Crash - Zuhanás

A Könyvmolyképző Kiadónál Elit kiadásban jelent meg december 12-én Nicole Williams nagy népszerűségnek örvendő Crash sorozatának első része: Crash - Zuhanás címmel. Négy blogger véleményét olvashatjátok a Blogturné Klub turnéja során, ezúttal is három példány nyereménykönyv vár gazdára a szokásos játék során a kiadó felajánlásában.

Nicole Williams


Crash - Zuhanás


(Crash - Zuhanás 1.)
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Besorolás: NA
Kategória: romantikus
Megjelenés ideje: 2014.12.12
Olvasott nyelv: magyar
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Oldalszám: 428
Megtetszett? Beszerezheted itt!
Pont: 4/5
  Lucy nem éppen arról álmodott, hogy új iskolában kezdje az utolsó évet. Arról pedig pláne nem, hogy a gimi rosszfiúja, Jude Ryder leribancozza az első napon. De csak a céljára összpontosít. Balerina szeretne lenni, s nem hagyja, hogy bármi az útjába álljon ennek megvalósításakor. Egészen addig, amíg újra Jude-ba nem botlik.
Jude-nak priusza van – igazi priusza – ami hosszabb, mint egy végzős záró dolgozat, és hangulatingadozása, ami kellemes társaságból hirtelen veszélyessé változtatja. A nevét isten tudja, hány lány sóhajtotta, kiabálta és átkozta. Olyan, mint egy halálos betegség, amit arra teremtettek, hogy tönkretegye a Lucy-féle lányok életét. És ezt el is mondja neki. De míg a pletykák féktelenül terjednek, és jó hírnevek tipródnak a sárba, Lucy nem figyel Jude figyelmeztető szavára. Tragédia készülődik?



A könyv régi várólistás darabom, ezért megörültem, amikor megtudtam itthon is kiadják. El is olvastam, igazából pont jókor kapott el, pont jó helyen. Igazi kis limonádé könyv.
Már itt leszögezem, szerintem két táborra lehet osztani az olvasókat. Akinek tetszik, és akinek nem. Egyik feldolgozott téma miatt úgy sejtem két részre választja az olvasók közönségét és kevesebb az átmenet közöttük. Ha jókor olvasod, pont kedved van hozzá, akkor fog tetszeni, ha viszont éppen nagyon romantikus, cukrosabb dologra vágysz akkor már most mondom, szerintem nem fog tetszeni. Ezt még kifejtem.

A főhősök Lucy és Jude. Végzősök a középiskolában, de már mind a kettőnek a kis védelmi buboréka kipukkant. A mind a két karakter múltjában van egy esemény, ami beárnyékolja a jövőjüket.
Lucy karaktere furcsa, néhol kissé túl naivnak tűnik. Bár a leírtak alapján érthető, hiszen egy elit suliból jött, ahol első hallásra minden rózsaszín. Erről sokat nem tudunk meg. A különösebb jellemvonásaira nem tudok kitérni, nem emlékszem ezekre. Inkább semleges volt nálam a lány, aki csak létezik, bár semmi fontosat nem nyújtott.
Jude érdekes főhős. Nem a legjobb, de mégsem rossz. Nem az igazi macsó, hanem olyan sután veszélyes. Hiányzott a srácból valami, valami olyan, ami meg tud fogni benne. Egyszerűen nem tudott magával ragadni a stílusa, képtelen voltam beleélni magamat, hogy én is, mint olvasó igazán megszeressem.

A történet néhol ugrál, hiányoltam valamiféle bevezetést. Annyira hirtelen találkoznak a főhősök, hogy időm sem volt megismerni őket. Egyből egy lány, aki ki akar kezdeni a helyi vagány csávóval. Persze ő nem könnyűvérű.
A kikötött vikini felsőt ne számítsuk bele, sem a tényt, hogy már javában csókolóztak, amikor felnéztem a könyvből és meglepően konstatáltam, jé, ez csak az eleje. Lucy esetében tudjuk kiszemelte a srácot, ettől függetlenül nincs ez felvezetve, a miérteket nem kapjuk meg, túl hirtelen az egész.
A suli egy merő furcsaság. Mindenki előítéletes, pletykákat terjeszt és a Barátok közt sorozat ehhez képest egy könnyű akciófilm.
Megjelenik a valódi rosszfiú és persze Lucy részéről a kissé kelekótya szülők. Mindezek hátterében még néhány tragédia is áll.

Maga az ötlet és a sztori jó, tetszik, nekem sokkal inkább a kivitelezéssel van a bajom. Van egy olyan nyelvezet, ami nálam nem túl nyerő és itt is az szerepel. Amikor részletektől mentesen, csak leírják a tényeket. Nem tudom pontosan átadni, ilyen színezettől mentes leírások. – Ettől függetlenül a Jude élete és az ő háttere egyedibb lett, nem a megszokott az egyszer biztos.

Mivel úgy tűnik negatívan értékeltem, rá fogok most cáfolni – nem, nem az. A történet, amit feldolgoz a könyv, valamint a cselekmények tetszenek. Ráadásul a végén van egy olyan csavar, amire azt mondtam: Tyűha, apám, ez jó!
Nem sok könyvben találkozunk visszaeső bűnözővel, aki beleszeret az ártatlanság mintapéldányába. Crash biztosan nem az a srác, akit bemutatnék a szüleimnek, Lucy pedig teljesen az ellentéte. Ez a különös pár ad különös kisugárzást a sztorinak. Ráadásul Crash már tud valamit, ami Lucy naivságából fakadóan be is következik. Azonban a fiú hagyja bukdácsolni a lányt, még ha az nem is akarja, mert így tanulja meg az életet.

Összességében pozitív a véleményem, mert ha egy limonádé, könnyed kis könyvre vágysz, akkor teljesen jó. Aranyos és a maga nemében egészen egyedi a történet.

A Crash – Zuhanást akkor ajánlom, amikor épp könnyed irodalomra vágysz. Ha szereted Abbi Glinest - a könyv stílusra rá emlékeztetett - vagy a kissé könnyedebb sztorikat, akkor nagy eséllyel fog tetszeni ez is. 

BORÍTÓK

Eredetileg ezzel a borítóval jelent meg a könyv magánkiadásban, később megvette a HarperCollins kiadó, ekkor kapta az újabb borítót, amit a Könyvmolyképző kiadó is használ.
Eredetileg Lucy táncimádatára vonatkozott a kép és persze Jude a rosszfiút jelképezi a lehányt tornacipő.
Az angol Simon & Schuster kiadás már a színekkel kombinált és Lucy elhalványodott álmaira utal.
A spanyol változat a Montena kiadó gondozásában jelent meg. A kabátot értem, hogy Jude, de a lila szalag nem teljesen tiszta... Lehet a táncra akarnak utalni vele.

NYEREMÉNYJÁTÉK:

A tánc valamilyen formában sok fiatal lány kedvenc időtöltése, szórakozása, közülük kerülnek ki az olyan fanatikus táncrajongók, mint Lucy, a történet főszereplője. A könyvhöz kapcsolódó játékunkban most olyan filmeket kell felismernetek, amiknek főszereplői szintén a tánc megszállottjai. Mind a négy blogon találtok az adott filmekből egy-egy jellemző jelenetet, nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni a film címét. Angol és magyar filmcímeket egyaránt elfogadunk. Figyelem! A sorsolást követően e-mailben értesítjük a nyertest, melyre 72 órán belül várjuk a választ. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!



Résztvevő blogok:

01.07 Kelly Lupi olvas
01.09 Insane life
01.11 Dreamworld
01.13 Kristina blogja
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 megjegyzés:

  1. Ez a konyv nekem is nagyon megtetszett, szerintem be is fogom szerezni :) és mindegyik borító nagyon jól néz ki!:)

    VálaszTörlés