Ads

Kae Westa: Napsötét - interjú Kae Westával

A Könyvfesztiválra érkezik Kae Westa regénye, amiben feledhetetlen élménnyel mutat be teremtést és bukást, hatalmasságok és feltörekvők, győztesek és legyőzöttek, zsarnokok és szerelmesek tündöklését és vég nélküli harcait.
A lenyűgöző műről a Blogturné Klub négy bloggere mondja el a véleményét. A turné során a Delta Vision jóvoltából a regény 1 példányát meg is nyerhetitek.

Kae Westa


Napsötét

Kiadó: Delta Vision
Besorolás/műfaj: fantasy
Megjelenés ideje: 2017.
Borítót készítette: Kovács Péter
Oldalszám: 312 
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Túmilar világát elborította a Homály. A régi dicsőség a múlté: a pusztává lett földeket homályszülöttek légiói dúlják, és senki sem maradt, aki szembeszállhatna velük. Az Alkotók hatalma megtört, teremtőerejük elenyészett – rabláncon sínylődnek Mindenek Sötét Fejedelmének birodalmában, gyermekeik közül pedig csupán egy élte túl a végromlást.
Most ez az egy tartja fogságban őket.
Vrudla, a Kárhozott beteljesítette a bosszúját. Valaha ő volt a Nap az égen, az Alkotók lánglelkű Elsőszülöttje, aki szembeszegült a tilalmakkal, és elszabadította a pusztulást. Most kiválasztott: seregvezér, aki előtt egyetlen had sem állhatott meg, bajnok, aki diadalmaskodott egykori elöljárói felett, szerető, akit Mindenek Sötét Fejedelme, a testet öltött Homály emelt maga mellé… a folyvást zsugorodó világ peremén azonban feltűnik egy ragyogó ismeretlen, aki mindent felborít körülöttük és közöttük.
Mit tehet a Nap, ha a vetélytársa maga a Fény? Hűséges maradhat-e az örök lázadó, ha lábbal tiporják a kiváltságait? Létezhet-e megváltás egy haldokló világ számára, amiről már a hajdani és új urai is lemondtak?

Kae Westa harmadik regényével a fantasztikum ritkán látható szféráiba kalauzolja olvasóit: feledhetetlen élménnyel mutat be teremtést és bukást, hatalmasságok és feltörekvők, győztesek és legyőzöttek, zsarnokok és szerelmesek tündöklését és vég nélküli harcait.

Ma egy rendhagyó állomásához érkezett a Napsötét blogturné, kivételesen nem egy értékelést olvashattok, hanem egy izgalmas interjút a Napsötét megálmodójával, Kae Westával, ezúton is köszönöm ezt a csodálatos univerzumot!

Nem is húzom tovább az időt, fogadjátok sok szeretettel Kae Westát. :) 

1. A Napsötétet olvasva eléggé érdekes és új teremtéstörténettel találkozunk, hogyan alakult ki benned a könyved világképe és jött az ötlet?

Forrás:
LINK
Rendkívül egyszerű volt: megláttam egy képet. "Offended Villain" címen futott, és A Gyűrűk Urából is ismert Sauront ábrázolta – szőkén, lángoló szemmel, véres karddal és igen sértődött arckifejezéssel. Döbbenetesen megfogott, tudtam, hogy kezdeni akarok valamit azzal a karakterrel, ami átjött a képről, szóval rákerestem a művészre (Phobs nicknéven alkot), és órákat töltöttem azzal, hogy a Szilmarilok-fanartjait böngésztem. Phobs gyakran párként ábrázolta Sauront és Morgoth-t (A Szilmarilok főgonoszát, akinek Sauron akkoriban a hadnagya volt), és bár alapvetően sosem érdekeltek a hasonló fiktív párosítások, ezeken a képeken egy olyan dinamikát fedeztem fel, amit nem tudtam kiverni a fejemből. (Sokszor kifejezetten humoros, szórakoztató képekről van szó, semmi szélsőséges vagy pornográf.)

A következő lépés innentől a klasszikus "mi lenne, ha" kérdés feltétele volt. De tényleg, mi lenne, ha Morgoth és Sauron győzött volna? Hogyan alakult volna a világ, Középfölde sorsa, ha effektíve láncra verik a valákat, és boldogan élnek, míg…? Természetesen nem akartam Tolkient másolni, kizárólag az alaphelyzet mozgatott (bár szemfülesek kiszúrhatnak a Napsötétben egy tisztelgést a mester, illetve A Szilmarilok egyik jelenete előtt), de ez már ennyiből is adta magát: egy nemrégiben teremtett, friss világra volt szükségem, aminek a vezetőit, kvázi isteneit legyőzte egy velük legalábbis egyenrangú, de talán még hatalmasabb erő, aki most Mindenek Sötét Fejedelmeként uralkodik, jobbján a szeretőjével. Elképzeltem, milyen lehet a Gonosz uralma alatt az élet, a sivárságot, a pusztítást és pusztulást… mivel pedig a létezés őserőivel játszottam, azt is tudtam, hogy nem fogom majd vissza magam, és ha itt harcra kerül a sor, bizony hegyekkel fognak dobálózni, és kifordítják a világot a sarkaiból. Így is lett.

2. Karaktereid rendhagyóak, elmosódnak a nemi identitások, ezzel együtt személyiségük is változó, mégsem húz sem egyik, sem másik irányba. Hogyan alakultak ki benned a karaktereid személyiségei?

Vrudla és Agrodé
Készítette: Kocsondi Nelli
LINK
Mindenekelőtt abban voltam biztos, hogy a Phobs képein látott kapcsolati dinamikát akarom átmenteni az enyéim közé, azok a képek pedig ne szépítsük, két férfit ábrázoltak. Ha akár Vrudla, akár Agrodé (Mindenek Sötét Fejedelme) nő lett volna, pont az veszik el, ami a legelején felkeltette az érdeklődésemet. Azt viszont nem szerettem volna, hogy "melegregényként" skatulyázzák be a történetemet, mivel érzésem szerint az azonos nemek dacára is más dolgokon van a hangsúly kettejük kapcsolatában – sokkal fontosabb például az a fajta alá-fölé rendeltség, ami kezdettől megmutatkozik közöttük Vrudla rovására. Mivel Túmilar világát nemrégiben teremtették, és a szereplők szinte mind emberfeletti lények, adta magát, hogy egyáltalán ne legyen nemük. Ebből aztán egy sor szabályszerűség is kinőtt: nem létezik például a hagyományos értelemben vett szaporodás, mi több, eredendően egymást is tilos megérinteni – rendkívül izgalmas volt például arról írni, hogyan éli meg Vrudla, amikor Agrodé életében először kézen fogja.

Kifejezetten felszabadítónak éltem meg, hogy a karakterek személyiségénél sem kell nemi szempontokat figyelembe vennem. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy bennem a legtöbben férfiként vagy többé-kevésbé férfiként élnek, egyetlen olyan mellékszereplő van, akit mindig is nőiesebbnek éreztem. De senkit nem szeretnék befolyásolni – nyugodtan el lehet képzelni bárkit bármilyennek, még ha "hivatalosan" semmilyenek is.

3. Minden könyv írása közben vannak könnyebb és nehezebb pontok, mi volt a Napsötét megírása közben a legnagyobb kihívás számodra?

Vrudla. Nem árulok el vele nagy titkot, hogy a főszereplőm nem szimplán "rosszfiú", akit majd a szerelem ereje úgyis megjavít, hanem evidensen és vállaltan gonosz. Fogalmam sem volt, működni fog-e, tudok-e vele regényt írni, meg lehet-e szerettetni az olvasókkal egy olyasféle karaktert, mint az én szépséges Kárhozottam, aki heccből levágott fejeket hord halomba, és állandóan visszaél a hatalmával. Szerencsére a visszajelzések alapján nagyon is sikerült.

A másik kényes terület az információadagolás volt. A Napsötét egyik alapvetése, hogy ha feldúlod a világ rendjét, annak emlékekben kell megfizetned az árát. Vrudla iszonyú kevésre emlékszik saját, ártatlanabb múltjáról, ezért nagyon sok összefüggést nem is ért, és maga Agrodé sincs tisztában a saját kilétével. Itt-ott kifejezetten centiznem kellett az információmorzsákkal – jól jött, hogy civilben gyakran olvasok krimit.

4. Szeretjük vadászni a rejtett mondanivalókat, üzeneteket és reménykedünk információmorzsákban, te rejtettél el titkos üzenetet a könyvben?

Mondhatni. Van bibliai utalás, előáll egy klasszikus Szilmarilok-beli jelenet (bár teljesen máshogy alakul, mint ott, hiszen Agrodé azért mégsem Morgoth), akadnak visszatérő fordulatok, és van például egy plátói szerelmespár, akikről soha nem hangzik el, hogy bármit is akarnának egymástól, de talán érezni közöttük a kémiát. De mindig is szerettem olyasmiket elrejteni a történeteimben, amik esetleg csak második vagy harmadik olvasásra tűnnek szembe.

5. Karaktereidre visszatérve, melyik szereplőd bőrébe bújnál, ha tehetnéd? Kivel tudnál legjobban azonosulni?

Calamo
Készítette: Kocsondi Nelli
LINK
A Vizek Urával, Calamóval. Semmilyen poént nem szeretnék lelőni, így maradjunk annyiban, hogy pontosan úgy működik a lelkiismerete, mint az enyém. Bár ha a bőrébe is bele kell bújni, akkor alighanem Agrodénál maradok, pusztán mert az egész történetben ő szórakozik a legjobban – legalábbis egy bizonyos pontig.

6. Mindenki más módszerrel ír történetet, amikor könyvet írsz, előre vázolod a történetet és kis pontokból áll össze, vagy az egész adja magát és főbb pontokat töltöd ki?

Tudom, honnan indulok és nagyjából hova akarok eljutni – aztán van, hogy teljesen más lesz belőle. (Vrudla és Agrodé kifejezetten megmakacsolta magát, és nem voltak hajlandók asszisztálni az eredetileg tervezett végkifejlethez, de üsse kő, nekik volt igazuk.) Általában az elkövetkező néhány jelenetet látom kristálytisztán, a későbbiek rugalmasan a homályba vesznek, hogy elég mozgásterem maradjon, de ne is tévedjek el a lehetőségek végtelenjében. Hiszek abban, hogy az írás tulajdonképpen nem más, mint döntések sorozata, és rendkívül izgalmasnak találom minden egyes döntés meghozatalát. Jegyzetdoksim mindig van, és mókás látni, ahogy a történet előrehaladtával egyre fogyatkozik.

7. Mint tudjuk, minden írónak szüksége van nagy adag energiára, esetleg intravénás kávéra, neked milyen szupererőre volt szükséged? :)

Ebből a szempontból unalmas ember vagyok: koffein minden mennyiségben. Kicsi gyerekeim vannak (jó, az egyik már nagyobbacska, de még konstans aktív figyelemre tart igényt), tehát ha ők otthon vannak, írni nem opció – vagy legalábbis otthon nem az. Így alakult ki, hogy olykor kávézóba járok dolgozni, és bizony megesett már, hogy egy délelőtt négy kávé is lecsúszott. Szuperhősnek akkor sem éreztem magam, inkább csak emberré alakultam félig döglött pingvinből, de akkor épp annak is roppantul örültem.

8. Most jöjjön a legnehezebb kérdés. Ha választhatnál egyszer, hogy egy könyv világában élj, neked mi lenne a választásod?

Egyszerre hagyományos és azon belül talán formabontó választásom lenne, amiből teljességgel hiányzik az életösztön: én bizony Númenorba mennék, azokba az időkbe, amikor Sauron Tar-Mairón néven királyi tanácsadóskodott az udvarban. Ha nem lenne így is bőven több megírnivalóm a kelleténél, biztosan elkövetnék alkalomadtán egy Szilmarilok-fanfictiont, aminek a főszereplője egy beteljesületlen, de annál hevesebb szerelemben égő, númenori nemes hölgy lenne… Csak kérek egy időgépet és/vagy néhány klónt, és már hozzá is látok!

Vrudla
Készítette: Rusvai Mónika
LINK

Nyereményjáték:

Az írónő a Facebook oldalán elárulta, hogy a regényt - avagy pontosabban Vrudla karakterét - egy csodálatos festmény inspirálta, ami Szauronról, a Gyűrűk ura kultikus főgonoszáról készült.
A mostani játékunk során eme szerencsés véletlent dicsőítjük, így a Gyűrűk urához készült lenyűgöző festmények között válogattunk, a feladatotok felismerni, hogy kit ábrázolnak.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi postacímre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.





Állomáslista

04.18. – Sorok Között 04.20. – Insane Life 04.22. – Deszy Könyvajánlója 04.24. – Dreamworld
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése