Ads

Susan Ee: End of Days - A vég napjai


Penryn élete nem egyszerű - a világát megtámadták az angyalok, a családja még az új világ mércéjével mérve is bizarr, ráadásul a saját érzelmeit sem tudja hová tenni. A vég napjai azonban közeleg, és nincs idő szerelmi drámákra. Kövessétek velünk Penryn kalandjainak utolsó felvonását, és ha játszotok, megnyerhetitek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott három regény egyikét!

Susan Ee


End of Days - A vég napjai


(Angelfall 3.)
Kiadó: Könyvmolyképző
Műfaj: YA
Megjelenés ideje: 2016.
Fordította: AncsaT
Oldalszám: 368
Megtetszett? Megrendelheted itt!
Pont: 3/5
Az Angelfall trilógia befejező kötete.
A vég napjai Susan Ee bestseller trilógiájának záró kötete. Penryn és Rafi menekülnek, miután az angyaloktól sikerül megszökniük. Kétségbeesetten keresnek egy orvost, aki helyre tudná hozni azokat a változtatásokat, amiket az angyalok végeztek Rafin és Penryn húgán. Kutatás közben felbukkan valami Rafi múltjából, és olyan sötét erőket szabadít el, melyek mindkettejükre nézve végzetesek lehetnek.
Az angyalok által az emberekre szabadított apokaliptikus rémálomban mindkét oldal a totális háború felé sodródik. Valószínűtlen szövetségek köttetnek, a haditervek folyton módosulnak. De ki fog győzedelmeskedni? A Föld feletti uralomért folyó harcban Rafinak és Penrynnek döntenie kell, melyik oldalra álljanak, kit válasszanak: a saját fajtájukat vagy egymást?

Gonosz angyalok és egy talpraesett hősnő, aki nem nyavalyog. Üdítő változatosság.


Angelfall egyik legnagyobb szívszerelmem a könyvek közül. Alapvetően nem vagyok egy disztópia rajongó, kimaradtak emiatt a nagy remekművek, néhány kivételével. Egy dolog tud közbeszólni ebbe, ha paranormális lények vannak benne, tehát angyal, démon, űrlény, sárkány és társaik. Bevallom kellemes csalódás volt ezután az Angelfall, ami egy dinamikus, eseménydús, pörgős sztori, ráadásul Rafi egy állati jó pasi minden értelemben.

Forrás: pinterest
Penryn karaktere rohadtul jó, erős nő, akiben megvan minden, amiért elhiszem, hogy túlél egy ilyen apokaliptikus helyzetet. Eléggé agyafúrt, megfelelő mennyiségű gyilkoló ösztönnel megáldva, lekaszabol bármit, amit fenyegetőnek érez. Mellé komolyan egy Rafi karakterű pasit is képzelek el. Tökéletes párosnak láttam őket. Angelfall megjelenése óta bírom Penryn karakterét, jól megformált csaj és értelmes.

Történet fő szála nem romantikus, ez nyilvánvaló volt. Túlélésre megy a játék, erősebb kutya nyer és visz mindent, a gyengébbek végül elesnek. Mondhatnánk milyen kegyetlen egy történet, viszont a könyvet ismerve nem az. Az angyalok nem kedves lények, akik cukin mosolyognak, hanem erős és gyilkos erejű teremtmények, akiknek egy ember élete semmi, pont annyira, mint nekünk a hangya törékeny élete. Ők mindenkin áttaposva győzedelmeskedni akarnak.

A lány, Penryn legnagyobb értéke a családja, mindent megtesz életben maradásukért, számára ez az egyetlen létező kiút a káoszból. Pszichológiailag megközelítve húga az élete egyetlen stabil pontja, amihez kötni tudja magát, minden mást elveszített, nincs egy valós dolog, ami megfoghatná életében és biztost talajt adhatna számára. Kialakult apokaliptikus káoszban nem várok többet tőle, mint végsőkig kitartó küzdelmet.

Susan Ee nagyon jól megfogja az egyensúlyt háború és keserűség valamint a szerelem között, nem billen el az oldal semelyik felé. Aki izgalomra, harcra vágyik, kap elég vért, romantikarajongók szintén kapnak némi tökéletlen szerelmet. Nem esik túlzásba, végig megmarad a gyermeki szinten.

Forrás: pinterest
Ha ennyire imádom a történetet, ilyen nagyon jónak találom, akkor miért adok rá 3 pontot? Spoileres lehet, bár nem hiszem – Nagyon egyszerű. Az egész könyv remek, de a vége össze van csapva. Angol megjelenéskor már láttam a sok negatív értékelést és nem értettem a rajongónak mi a problémája. Összegezve, ez a könyv nagyon jó lenne, de ettől a lezárástól többet lehetett volna kihozni belőle, tud jobbat Susan Ee. Úgy éreztem az írónő minél gyorsabban túl akart rajta lenni, esetleg szorította az idő, nem tudom megmondani, így viszont szerintem eléggé gáz a vége. Be van fejezve, nem erről van szó, kerek történet, ám egyetlen oldalban összesűríti, amire mindenki várt, nagy konklúziót és a befejező jelenetet. Komolyan egyetlen oldal. Vártam volna valami bővebb kifejtést, mi lesz ez után, főhősökkel mi történik, konkrét befejezést. Nem a világ megváltásában reménykedtem, sem a tökéletes harmónia eljövetelében, inkább egy kicsit kifejtettebb lezárásra. Rohadtul nem kaptam ilyet, csak elém vágtak egy kibüfögött oldalt, egyem meg a zúzáját.

Szeretem ezt a sorozatot, újra fogom olvasni, ám ennyire nagyon régen nem idegesített fel könyv vége, mint ennek a vége. Szörnyen dühös voltam miért kell elrontani a szuper trilógiát ilyennel.
Végső harc, karakterek problémáira, egyszóval mindenre volt oldal, csak erre nem.

Egészben a könyv izgalmas, eseménydús és az erős karakterek történetvezetése jellemző. Rohadt jó, akár a többi. Ha nem lett volna ez a gikszer végével, most benne lenne a legkedvesebb YA-im között, így nem sajnos. Komplett könyvre plusz néhány bekezdést rászánva kereket lehetett volna alkotni és boldogan adnám rá az 5 pontot.

Ha valaki imádta eddig a sorit, most is ajánlom, nagyon jó a sztori fő szála. Kapunk harcokat, Penryn és Rafi jeleneteket, több angyal politikát és vérengzést. Tök jó könyv, ha nem számítom a végét. Ez van, ezt kell szeretni. 
Egybevéve TEAM RAFI! Téged választalak! :D

Honnan jöttek Susan Ee-nek ezek az érdekes nevek?


Forrás: Susan Ee honlapja
Honlapján kívül válaszban írt erről, most pedig íme a válasz:
Penryn neve a 80-as Amerikai országos autópályán lévő egyik kijáratról kapta, ami megtetszett az írónőnek és tudta, ha egyszer könyvet ír ő lesz az egyik karaktere. Erről az első kötetben említést tesz maga a karakter.
Másik főhős, Raffe az írónő egyik barátjáról kapta a nevét, Susannak megtetszett a kiejtése és biztos volt benne az ő nevét fel fogja használni egy könyvében, véletlen került a két kedvenc neve egy könyvbe.
Forrás:
http://www.susanee.com/blog/frequently-asked-questions.html
https://www.goodreads.com/questions/2307-hello-susan-i-love-your-books-so-much

Nyereményjáték

Az utolsó részhez érkezett az Angelfall sorozat, így ideje egy kis nosztalgiának. Minden állomáson találhattok egy-egy kérdést az első két részből, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy a helyes választ beírjátok a rafflecopter megfelelő dobozába. A helyesen válaszolók közt kisorsolunk három példányt Susan Ee: End of Days - A vég napjai című könyvéből a Könyvmolyképző kiadó felajánlásával.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Kérdés: Hogyan tudta Penryn anyja, hol vannak a gyerekei?


Állomáslista:
11.24. Függővég
11.25. Kelly & Lupi Olvas
11.26. Dreamworld
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése