Ads

Julie Kagawa - Iron King

El vagyok nagyon maradva és unokahúgom lincshangulatba került, mert nem írtam a Vastündérek sorozatról kritikát. :D Most pótolom. JÓ? Látod? Írok. :D

Amúgy tényleg nagyon sokat olvastam mostanában amit értékelni is szeretnék. :)


Julie Kagawa


Iron King

(Iron fey 1.)

Kiadó: Harlequin
Besorolás: Felnőtt
Kategória: romantikus, fantasy, YA
Kiadás éve: 2010
Könyv nyelve: Angol
Olvasott nyelv: Angol
Oldalszám: 368
Magyarul megjelent: Vaskirály - Könyvmolyképző

A könyv nekem nagyon tetszett. Megfogott, hogy egybe kevert sok ifjúsági és gyerek művet, majd készített egy sajátot, ami át van ültetve a modern világba.

Meghan egy átlagos leányzó aki iskolába jár és semmi nem történik vele. Főleg mivel egy farmon él. Egyetlen barátja Puck. Minden gépi technikától eltiltotta anyja és mostoha apja. Éppen 16. születésnapja következik, de szokás szerint az egész családja elfelejtette. Kivéve féltesóját, Ethant.
Születésnapja visszafelé sül el. Testvérét kicserélik és még a haverjáról is kiderül, hogy nem ember. Azt hisszük vége? Nem, nem. Meghan egy Tündérkirály, helyesebben a nyárkirály törvénytelen leánya. Meghannak még az ellenségbe is bele kell szeretnie, így komplett tündérmesévé válik, amit megfűszerez - a modern gonosz. Egy új királyság akar megerősödni. A gépek királysága. Ha átveszik a hatalmat világuk fölött, akkor minden elvész. Az emberek elfelejtik a tündérmesék szereplőit, megszűnnek létezni. Ezért Meghan-re nagy feladat hárul. Világuk nem hisz a vastündérekben, ez csak nehezíti feladatukat...

Karakterek:
Meghan karaktere aranyos. Néha túl sokat nyavalyog, de belefér. Úgy érzem valaki sürgősen megtaníthatná küzdeni. Ezt leszámítva bátor volt. Viszonylag jól fogja föl a helyzet súlyosságát.
Puck egy igazi móka mester ebben a műben. Szentivánéji álomból egyenesen a mulattatásunkra jött át ezek közé a lapok közé. Rettentő jól lehet rajta szórakozni. Hamar meg lehet kedvelni őt.
Ash... Ő a sármos jégherceg. Tényleg az. Anyja Mab a Téltündérek királynője. Itt még keveset tudunk meg róla, noha így is hamar szívünkbe tudja lopni magát. 

Nekem rettentően tetszett. A történet kicsit lassan indul be, de utána magával szippantott. Ha nem riadsz vissza egy mesekeveréktől, akkor bátran ajánlom. Van benne minden. Imádtam Grimalkint. Néhol olyan érzésem volt, mintha a Labirintust olvasnám a Végtelen történettel keverve. Azonban sok másik gyermekkorunk kedvence is feltűnik. Tündérek? Nem, nem jók vagy éppen nem túl jók. 

Könyv legeslegelső lapjától az utolsóig igazi tündérmese érzésem volt. Olyan érzésem volt, mintha gyermekkorom darabjai támadnának föl. :)
Nálam ez igazi csillagos ötös volt.

Pozitív: A mesék keveredése.
Negatív: Imádtam, elég keveset találtam benne. Néha Meghan sokat nyavalyog.
Kinek ajánlom: Mindenki aki szereti a gyerekmeséket, ha át vannak ültetve nagyobbak számára. :)

Pontozás:
Történet: 5/5
Leírás: 5/5
Karakterek: 
    Meghan: 4/5
    Puck: 5/5
    Ash: 5/5
Humor: 5/5 
Összesen: 5/5

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése