Ads

Farewell my Concubine - Isten veled, ágyasom

Kivételesen filmet elemzek.
Miért? Mert egyik kedvencem a film. Úgy érzem megérdemel egy bejegyzést.

Cím: 
Kínai: 霸王别姬
Angol: Farewell my Concubine
Magyar: Isten veled, ágyasom
Év: 1993
Rendező: Chen Kaige

Színészek:
Leslie Cheung (Cheng DieYi - DouZi)
Zhang FengYi (Duan XiaoLu - ShiTou)
Gong Li (JuXian)

A film alapjául Lilian Lee azonos című műve szolgált.

A történetnek több mélysége is van. A felületesebb értelme maga a film, de ha elgondolkozunk rajta, rájövünk mi is a kemény és súlyos mély értelme.

A film elején 1924-et írunk egy anyuka (aki prostituált) gyermekét színésznek adja. Az adott helyzetben számára ez is jobb mint az utcán lenni. Aznap ott hagyja, többé nem találkoznak. 
Gyermekként színészetet akkoriban kitanulni nem volt könnyű. Sokszor durva és embertelen dolgokhoz folyamodtak. Ahogy telik-múlik az idő elkezdenek készülni az első színdarabra. Ennek nagy jelentősége van. A színészek pár darabot tanultak meg, amit utána a tökéletességig vittek és azt játszották folyamatosan. 
A film leghíresebb mondata, amikor mint fiú el kell mondania: 
"Természetem alapján nő vagyok, nem férfi..." 
Nem megy neki, folyamatosan eltéveszti, nem bírja kimondani magát a mondatot. Ezt a mester azzal bünteti, hogy szájába dugva egy kampós botot és megforgatja benne, ami következtében vérezni kezd. Végül rezzenéstelen arccal, megalázottan el tudja mondani monológját. 
Kezd lassan sikeressé válni, többen felfigyelnek a szép fiúra. Többek között Zhang az Eunuch. A jelenet alapján molesztálta és megerőszakolta. Ez végleg sokkos állapotba hozta DouZi-t. Legjobb barátja ShiTou segít neki kikerülni ebből a helyzetéből. 
Sikeressé válnak, Kína szerte híres színészek lesznek belőlük. Egyetlen probléma, hogy titkon DouZi szerelmes ShiTou-ba. Aki ezt nem viszonozza, noha tudja mit érez iránta. Barátságuk akkor szakad meg szinte végleg amikor legjobb barátja és titkos szerelme JuXian a prostituált kezét megkéri. 
DouZi összetörik és saját útját kezdi járni. 
Kitört a második Japán-Kínai háború, a kulturális forradalom. DouZi már-már elmebeteggé válik és kezdi elveszteni önmagát. Próbálja a régi megszokott módon szerepét játszani, de nem engedik. Olyan módszerekhez folyamodik, amihez neki sincs kedve.
Végül elérkezünk szép lassan a film végére. Ami a csúcspontja is egyben.
DouZi és ShiTou évek múltán, 1977-ben újra találkoznak. Utoljára eljátsszák a szerepüket. A "nagy" színdarabot. Végül DouZi elrontja utoljára szövegét: 
"Nem vagyok nő...." 
ShiTou régi idők emlékére kijavítja a szövegét. Ominózus jelenethez érünk ahol a karakter szerepe szerint meghal torkát elvágva. Azonban DouZi tényleg elvágja saját torkát és öngyilkos lesz és ahogyan egész életében játszott karaktere, ő is úgy vet véget életének. 
A színész és szerepe egyesült. Már nem szerepét játszotta, hanem összemosódva, alávetve magát szerepének Ő maga vált a szereplővé.


Egy zene a filmből a film jeleneteire összevágva:

SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése