Ads

Melissa West - Gravity (The Taking 1.)

Erre a könyvre várok június óta. :) Reméltem nem fog cserben hagyni, főleg, hogy egy elsőkönyves írónő alkotta. Mikor kijött, hihetetlen tempóban meg szereztem. Nem! Várakozásomat felülmúlta, sokkal jobb lett mint amit vártam tőle. Alig bírtam letenni. Aki a futurisztikus disztrópiát, sci-fi témát imádja, annak szerintem ez is tetszeni fog.
Azt is elhiszem, ebből még sikerkönyv lesz egy napon.
Magam részéről új kedvenc könyvet és kedvenc karaktereket avathattam.


Melissa West


Gravity


(The Taking 1.)

Írta: Melissa West
Kiadó:  Entangled
Besorolás: YA
Kategória: sci-fi, disztrópia, romantikus
Kiadás éve: 2012
Könyv nyelve: Angol
Olvasott nyelv: Angol
Oldalszám: 400
Megtetszett? Itt beszerezheted.

Nem is oly távoli jövőben 2133-ban vagyunk. Bolygónk IV. Világháború után majdnem teljesen elpusztult. Étel a földön nem volt, egy másik bolygó kapcsolatot vett fel velünk. Nekik vízre volt szükségük, nekünk élelemre. Cserekapcsolat alakult ki, cserébe ők is egy napon élhetnek a Földön - Ősöknek nevezték el őket. Az ember végtére is hajlamos kapzsiságra, mohóságra. Ezért kiirtásukat tervezgetik. Az Ősök sem olyan buták mint hiszik, mert kémeket építenek az emberek közé...

Itt mindenkinek kijelölt jövője van, központ irányítja emberek millióinak életét. Nem lehet szabad akaratuk - hiszen így lehet megteremteni a tökéletes világot. Nincsen gyümölcs, fa, zöld részek, ellenben szintetikus étel van, valódi ételt csak gazdagok engedhetik már meg maguknak. Ezek az Ősök pedig mindennap kiszippantanak egy "méreg" darabot belőlük.
Kilenc évesen mindenki átesik egy ceremónián, onnantól minden egyes éjfélkor bekötött szemmel várják Ősüket, hogy előbb említett "mérget" kiszippantsák. Ennek a folyamatnak velejárója egy szerkezet, ami által jövőbe látnak, így tudják meg Ariból egy napon vezető lesz, akár apjából. Férje Lawrence-nek kell lennie aki addigra elnökké válik. - Ezt akarják, hogy tudják...

Ari szemszögéből olvassuk végig az egész történetet, ő meséli el nekünk történelmüket. Nagyon sok YA könyvben felidegesítenek a női karakterek. Nem, Ari nem volt ilyen lány. Bátor, talpraesett, nem fél, állig felfegyverzett és bárkivel szembe képes menni, legyen az akár a saját apja. Nem kapunk szokásos csonka család klisét sem. Neki van apukája, anyukája akiket imád. Érezhető, hogy a rendszerben inkább van szaporítás semmint szerelem. Érzelmeket próbálják kiírtani ebből a társadalomból. Anyja és apja hozzáállásából sokszor átjön nekünk, ők sosem voltak szerelmesek igazán egymásba.
Iskolába járnak. Mindenki saját szociális helyzetének megfelelő bánásmódot kap. Osztályukat kicsinek eldöntik helyettük, ezt sosem változtathatják meg.
Jackson első pillanattól tudjuk kicsoda. Felkéri Arit segítsen neki kémkedni. Hiszen ki lenne jobb mint a vezető saját lánya? Miért is menne ebbe bele Ari? - Ha nem fog kémkedni, akkor el fog szabadulni a pokol, pár nap múlva senki élő nem marad e Földkerekén. Kapóra jön, hogy Jacksont és Arit is előléptetik a kiképzésben. Titkos belső működését láthatják ennek a rendszernek. Noha Ari dolga rosszabb. Szeme láttára kivégeznek egy egész családot... Itt szabadul el ténylegesen a pokol...
Vajon megmentheti e a Földet kipusztulásától? Mivé válik szép lassan? Megölik e ha rájönnek az ellenségnek kémkedik, esetleg őt is megmérgezik mint azokat a családokat?

Bármilyen meglepő, de alig írtam le történetből valamicskét. Ennél sokkal komplexebb és eseménydúsabb. - Nem írtam direkt például a xylemről egy szót sem, pedig kulcsfontosságú anyag lesz. Ezt jegyezzétek meg. - Nagyon megfogott és el is tudott gondolkoztatni. Tényleg ennyire sötét lenne a jövő? Nem valóságtartama miatt, hanem belegondolva egy napon teljesen gép által irányítottakká válhatunk.
Történet eléggé pontosan ki van dolgozva. Kapunk egy összetett világot, ahol az emberek mint gépek működnek. Ennek kell véget vetni valahogyan. Olvastam, hogy van akik nem értik miért akarják a földönkívüliek átvenni az irányítást. Aki ismeri a sci-fit, annak ez nem kérdés, főleg ha a másik egy békés nép aki megóvná Földet. Különben is. Trilógia első kötetétől ne várjunk minden kérdésre választ!
Ari mindig lázadó jellegű karakter marad, de gondolkozik. Nem kapunk szerelmi sokszöget sem. Teljesen egyértelműen ki-kihez vonzódik, hiába akarja a rendszer kiégésüket. Szerelmi fűszerezés percig sem megy a történet rovására. Inkább főhőst józanítja ki és hozza tényleges valóság tudatába ami hazugságokból épült eddig fel. 
Jackson ahogy már említettem kém. Neki mindig a határon kellett táncolnia. Ari szobájába minden este ablakon át lopózik be legálisan... Ha elengedi magát, rosszul számol ki valamit, azzal kész máris az instant katasztrófa. Nem tudnak így sem megmenteni mindenkit. Ahogy ő mondja: Nem tehettem volna értük semmit.


Pozitív: Első könyves írónő, de ettől eltekintve is csupa pozitív véleményem van.
Negatív: Nincs nagyon negatív véleményem. Sok kérdés van, vége el van vágva. Egy trilógia kezdete. Így kell ezt felfogni.
Kinek ajánlom: Aki szereti Armentroutot, Frank Herbertet, sci-fit, futurikus jövőképet, disztrópiát.


Pontozás:
Történet: 5/5
Leírás: 5/5
Karakterek: 
    Ari: 5/5
    Jackson: 5/5
    Lawrence: 4/5
    Gretchen: 4/5
Humor: itt szerintem nem értékelném
Összesen: 5/5
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése