Ads

Babylon 5 - körvonalakban

Mivel itthon nem nagyon voltak boncolva a Babylon 5 novellák, meg nem is lett lefordítva, így gondoltam írok róluk. Napokig nem voltam internetközelben, ezzel töltöm ki  most az időmet. :D

Vártátok már ezt a bejegyzést, én érzem. Főleg közvetlen környezetem... :D

Nekem gyermekkorom - tinikorom meghatározó sorozata volt. Ha megkérdezik, voltam e valaminek fanatikus rajongója? Voltam. Egyik a Babylon 5 volt. Van ám bögrém, újságom, novellám, szezon ismertető könyvem, kártyám.
Igen. Star Treket is szeretem amúgy meg. :D Olvastam már ST-t is, de most is épp Babylon 5 novellát olvasok, így inkább az értékeléshez írok egy kis előzmény és történet összefoglalót.


B5 univerzum kreátora: J. Michael Straczynski
(Nevéhez fűződik: Ninja Assasin, Thor, Jeremiah, Spiderman, Superman stb.)

A sorozat gyártása: 1992 - 1998
IMDB  -  Port.hu

Babylon 5 univerzumhoz tartozik: 5x22 rész,  7 nagyfilm, 21 novella, 15 DC képregény, 6 rövid novella, 12 referencia könyv (forgatásról, fajokról, hajókról), hivatalos újság valamint Crusade 13 része is szorosan kapcsolódik a Babylon 5 saga-hoz.
Ezek a könyvek, képregények kiegészítik a sorozatot. Megválaszolatlan kérdésekre adnak választ.


Sorozat 1992-ben indult útjának, először egy pilot filmmel - amit később ketté választottak két pilot epizóddá - Warner Bros támogatásával, miután Paramount Pictures elutasította a sorozat ötletét. Babylon 5 sorozatot kis költségvetésből hozták létre, ebből kifolyólag a díszletet, forgatókönyvet is ehhez kellett igazítani. Felvétele és technikája megelőzte saját korát. Előre számításba véve a digitális médiát, már 16:9-es widescreen szalagra rögzítették. Más filmek, sorozatok látvány technika szempontjából még akkoriban főleg makettekkel lettek megoldva, míg a sorozatban Amigával tervezték meg digitálisan a látványt greenbox használatával.
Babylon 5 története elejétől a végéig már a forgatások megkezdése előtt fel volt vázolva. Ez sokat könnyített a felvételeken, díszletek használatánál és a történet szempontjából is előnyös volt, hiszen nem kellett gyakori elemekből mindig újat gyártani.

A történet:

Babylon 5 egy űrállomás, aminek központjában a béke megteremtése áll. Közben filozófiai, vallási, politikai és egyéb kérdéseket boncolnak az akkori helyzetnek megfelelően. Ebből alakulnak ki intrikák és háborúk. Nem egy álomvilág. Jelen van a kapzsiság, önzés, szegénység, nyomor, valamint a betegségek, drogosok és dílerek, papok és gyilkosok. Mindent megtalálni itt. Elveszítünk embereket, fajokat, vannak hősök, hétköznapi hősök, de senki nem él örökké. Mindennek ára van.
Minden embernek sorsa, karmája van, amik sokszor súlyos ostorként csapnak le rájuk.

Emberek kijutottak az űrbe és elkezdtünk kapcsolatot felvenni más, idegen fajokkal. Néhányan sokat segítettek az embereknek - például a narnok és a kentaurik. A minbari faj egy igen vallásos faj, de egyben velük vívta az emberiség első nagy háborúját, amiben kis híján Föld is odaveszett. Egyetlen dolog miatt vonultak vissza. Olyat fedeztek föl az emberekben, amire nem is gondoltak volna...
Ebben a nagy háborúban Föld hatalmas veszteséggel zárt. Ezért a minbariakkal békére törekedve kezdték el építeni az első Babylon űrállomást. Míg első három felrobbant, negyedik eltűnt (az időben), majd az ötödik állomás amelyik úgy tűnt, már élhetővé válik.
2257-ben átadják az elkészült űrállomást.

   2258-ot írunk, az első parancsnok Jeffrey Sinclair. Minbarik eközben elkezdik titokban felkészíteni az embereket az eljövendő nagy háborúra. Amelyről szinte minden faj tudott, de nem beszéltek. A titokzatos vorlonok érkezésével első pilot epizódban biztossá vált, hogy valami készülődik, valami nagy...
Háttérben a narn és kentauri világ kisebb csatákba kezdenek, mely végül később háborúvá fajul.
Év végén parancsnokot felkérik a minbariak, hogy legyen a nagykövetük. Ez az első alkalom, hogy erre embert kérnek föl. Ezt természetesen nem utasíthatja vissza, így elutazik a még az emberek számára oly különönleges bolygóra.
Delennről számunkra ekkor válik világossá, hogy a szürke tanács tagja. Legnagyobb hatalom a minbariaknál a szürke tanács. Három kaszt (vallási, harcos, dolgozók), összesen kilenc taggal. Követ év végén pedig begubózik.

   2259-ben a földön meghal Santiago elnök és Clark veszi át a hatalmat. Clark viszont nem játszik tiszta lapokkal, egyre többen ellene fordulnak. Be akarják ezek az emberek bizonyítani, hogy Santiago halálát valójában gyilkosság okozta. Ezért háttérben Clark elnök az ellenállókat el akarja tüntetni...
Állomásra megérkezik az új parancsnok John Sheridan. Ő volt a csillag gyilkos, aki a minbarik egyik hajóját - Fekete Csillagot - elpusztította és többek között ő neki is köszönhető a háború kirobbanása, ezért sokan nem értik, hogy miért ő lett az új parancsnok. A minbariak ezért támadják több oldalról is.
Ivanova parancsnok helyettes közben több politikai nehézségbe is ütközik. Londo pedig a titkozatos Mordennel kezd paktálni. Ki is ez a Mr. Morden? Titok egyelőre még.
Delenn félig ember - félig minbarivá változott gubójában. Egyfajta híd a két faj között. Ezzel bizonyítva a feltételezést, hogy a lelkek keveredtek. Emberekben van minbari lélek és fordítva is igaz.
Az árnyak pedig Z'ha'dumban ébredezni kezdtek hosszú évezredes álmaikból és szárnyaikat nyújtóztatják, helyesebben csápjaikat. Kisebb hajókat pusztítanak csak el még.
Záró epizódban a kentauriak Sheridant fel szeretnék robbantani, de időben kiugrik a kabinból. Kosh megmenti, ezért kénytelen megmutatni igazi önmagát. A vorlonok mindig tőmondatokban beszélnek, szkafandert hordanak. Megtudjuk miért. Ők az elsők egyike. Ha mindenki láthatná őket, egyértelmű volna kik ők. Ők fény lények már csak. Emberi szemnek angyal, de hitvilágtól függően eltérő. Londo ezért semmit nem látott...

   2260-ban Marson lázadni kezdenek, egyre több a Clark elnök elleni szembeszállás. Clark pedig kész elpusztítani mindent ami ellenáll neki.
Közben az árnyak egyre több szövetségest szereznek, elkezdődik a harc. Bolygókat pusztítanak el és világokat semmisítenek meg.
Őrszemek első ízben fedik fel magukat. Akik nem mások, mint a minbariak által kiképzett ember és minbari harcosok. Elkészül a Fehér Csillag is, ami egy minbari - vorlon technikával készült űrhajó, első prototípus, de elvileg képes elpusztítani az árnyakat. Azt szeretnék, ha Sheridan irányítaná és megnéznék mivel állnak valójában szemben...
Sheridan és Delenn között elkezd kialakulni több mint baráti kapcsolat. Mígnem egymásba szeretnek. Ez nem ilyen egyszerű. Anna, Sheridan utolsó felesége visszatér a halottak közül. Elmegy vele Z'ha'dumba, ahol Sheridan végül elpusztítja az árnyak bolygóját. 

   2261-re mindenki halottnak hiszi Sheridant. Az árnyakkal folytatódik a csata. Univerzumban valamennyien kezdenek reményvesztetté válni, hogy ebből a csatából sokan nem kerülhetnek ki nyertesen. Szövetség lassanként bomlik föl. A fajok egymást okolják és kölcsönösen támadják meg másikat, másik területét.
E közben Sheridan élet-halál között lebeg. Találkozik Loriennel. "Az" elsővel. Ő olyan öreg akár az univerzum.  Noha megmenti Sheridant, ám mindössze 20 évet kaphat. 20 év múlva egyszerűen leáll a szervezete és visszatér az univerzumhoz.
Árnyak ellen - telepaták kiváló fegyverek, velük szállnak szembe. Persze ternészetesen kiderül se az árnyak se a vorlonok nem tudják, hogy miért küzdenek évezredek óta. Elhatározzák elmennek a peremvidéken túlra, ahonnan nem térnek vissza. Átadják a helyet fiatalabb fajoknak. Ehhez a részhez tartozik egy kisebb összefoglaló epizód, amiben a jövőbe ugrunk és láthatjuk, hogy egy napon az emberek is erre kényszerülnek.
Miután leküzdötték árnyakat, Sheridant árulásért Clark elítéli. Sikerül legyőzni Clarkot, Sheridan amnesztiát kap, de bűnösnek ítélik. Babylon 5 vezetése alól felmentik. Ennek ellenére a fajok összefognak és őt választják a frissen megalakult Csillagközi Szövetség elnökévé.

2262 - Ivanova visszavonul a Földre, mert Marcus halála miatt összeroppant. Delenn és Sheridan összeházasodik. Új Babylon 5 parancsnokot neveznek ki Elizabeth Lochley személyében, aki egészen bezárásig irányítja.
Csillagközi Szövetség bázisa Minbaron lesz, de addig még állomáson tartózkodnak, amíg el nem készül a végleges épület.
Kentauriakat lerohanják a narnok, majd elnyerik szabadságukat és győzelmet aratnak felettük.
Drakhok - árnyak hátramaradt csatlósai szeretnék átvenni univerzum felett az uralmat, ezért térdre kényszerítik a hajdani szövetségeseket, így például a kentauriakat.


   2278-ra David 16 éves lesz. (Delenn és Sheridan fia.) Megkapja Londo ajándékát, amiből a Drakh belé költözik, de végül sikerül megmenteni. Ekkor bukik el a kentauri birodalom császára - Londo. Drakhokat sikeresen elpusztítják. (Ekkor játszódik a War Without End 2, Londo ekkor meséli az In the Beginning-ben a mindbari háborút. Könyvben erre épül az egész Legions of Fire trilógia, mint kiegészítés.)

   2281-ben 20 év eltelik, hogy Sheridant visszahozták Z'ha'dum-ból, húsz éve alakult a Csillagközi Szövetség, ők immár jó irányba haladnak. Egyre kevesebb a probléma, ezért Babylon 5 űrállomás szükségtelenné válik, bezáratják és felrobbantják. Aznap Sheridan utoljára meglátogatta állomást, majd továbbindul a végtelenbe. Soha többé senki nem látta őt, csak az üres hajóját találták meg. Minbariak úgy vélik, egyszer majd visszatér...

Sleeping in Night - a befejező rész volt az, amit nem tudtam kettőnél többször végig nézni. Mindig  elérzékenyültem ennél a résznél. :)

A sorozat sokszor feszegeti mi lehet a halál után, talán újjá születünk? Utána egyszer elmegyünk egy olyan helyre ahonnan végleg nem térünk vissza? Karakterek folyamatosan fejlődnek, változnak. Nincs két nap amikor egyformák. Ahogy az állomás változik, úgy változtatja arculatát is.
Sorozat egyfajta kört alkot. Minbari háborúért valahol Londo is felelős, hiszen a kentauriak gőgje miatt nem kaptak az emberek elegendő információt. Sinclairt elfogják ebben a háborúban, de el is engedik. Senki nem tudja, nem sejti, hogy ő maga lesz a minbarik legnagyobb embere: Valen. Egyben a minbari háborúban Sheridan a minbarik egyik felsőbb tagjától kért segítséget. Kis híján megölte. Sosem tudta meg, hogy ez a legfelsőbb személy Delenn volt. Ugyanígy Delenn sokáig nem tudja, hogy találkozott vele a jövőben.
G'Kar egyfajta központi személy, aki a rendet próbálja megkeresni a káoszban. Néha maga is káoszba taszítja a helyzetet. Szavakkal viszont gyönyörűen bánik és bölcs.
Londo a népe bábja, áldozata. Lelke mélyén Ő rendes, nem gyűlöli a Narn világot, de ha ezt kifejti, akkor azonnal meghal. Vir az attaséja az egyik kedvencem. Ő az elején amilyen esetlen, egy napon mégis Ő irányítja a Kentaurt.

Kedvenc idézetek:

"Azt mondják, hogy a jövő mindig fájdalomban születik meg. A háború történelme a fájdalom történelme. Ha bölcsek vagyunk, akkor az, ami ebből a fájdalomból született, egy jobb világ ígéretévé sarjad majd. Mert megtanuljuk, hogy nem engedhetjük meg magunknak többé a múlt hibáit." 
G-Kar

"Az univerzum sok nyelven beszél, de mégis mindig ugyanazon. Ez a nyelv nem a narnok, az emberek, a centaurik, a gaimok vagy a minbarik nyelve. Az univerzum a remény, a bizalom, az erõ és a szenvedély nyelvén beszél. Ez a szív és a lélek nyelve. De mégis mindig ugyanaz a hang. Ez az elõdeink hangja, akik rajtunk keresztül szólalnak meg; és az utódaink hangja, akik arra várnak, hogy megszülethessenek. Ez egy halk hang, amely azt mondja: Összetartozunk. A különbözõ vérünk, a bõrszín, a vallás, a szülõbolygó ellenére, mind Egyek vagyunk. A fájdalom, a sötétség, a veszteségek, a félelem ellenére is, Egyek vagyunk. Mi, akik egy közös cél érdekében egyesültünk, ezennel kijelentjük, hogy Az egyetlen igazság és az egyetlen törvényünk mindig emígy hangzik: A legfontosabb parancsolatunk, hogy szeressük egymást, Legyünk jók egymáshoz. Minden egyes hang gazdagít minket, és minden egyes elveszett hang gyengít minket. Mi vagyunk az univerzum hangja, a teremtés lelkei; A tűz, amely megvilagítja utunkat a jobb jövõ felé. Egyek vagyunk.
-(Jobbra ez van angolul.) G-Kar

"- ...Új korba léptünk Delenn, a harmadikba.
- Miért harmadik?
- Káoszból indultunk, éretlenek voltunk ahhoz, hogy saját döntéseket hozzunk. Aztán kívülről manipuláltak olyan erők, akik azt hitték, hogy tudják mi a jó nekünk. És most, végre magunk maradtunk. Loriennek igaza volt, nagy felelősség és most már a miénk.
- Különös, most, hogy az Elsők elmentek a Galaxis kisebbnek tűnik.
- Mintha a varázsa is oda lenne.
- Nem, az meg van. Most mi adjuk a varázsát. Megteremtjük a legendáinkat, a jövőt építjük…" 
- Sheridan és Delenn



"- Azért barátom, mert maga egészen, de egészen halott. Hacsak nincs közte. 
- Mi között? 
- A percek közt. Amikor megszületünk, kapunk egy meghatározott perc számot. Minden perc levág az időnkből egy darabot. Tik, talán egy lehetőség a boldogságra. Tak, talán egy üzenet, hogy véget ért egy út és elkezdődött egy másik. Tik, tak. Tik, tak. Folyton kifutunk az időből. Az öné hamarosan lejár. Percek közt lebeg, elveszett a tik és a tak között. Tik. Ön él. Tak. Nos szép élet volt, de rövid. Tik, tak. Tik… 
- És ha maga áll az egész mögött? Ki maga?
- Egyre közelebb van igaz? Igen már látom magát. Közelebb a tikhez vagy talán a takhoz? Nem tudom, csak az idő tudhatja, és itt a pillanatok közt a világ összes perce a miénk.
- Itt gyújtottam tüzet. Körbe - körbe megyek.
- Mint mindannyian.
- Nézze, maga régebben van itt, mint én.
- Ó, sokkal régebben.
- Kell lennie valahol egy kijáratnak.
- Tik, életben van. Tak, meghal. Az egyetlen kiút, ha megadja magát a taknak.
- Nem! Nem tehetem. Hát maga nem érti? Háború folyik odakint. Ha nem teszünk valamit milliárdnyi lény hal meg odakint. Magát ez nem érdekli?
- De, persze, hogy érdekel. Szörnyű dolog, ha a gyermekeid harcolnak. Figyelmeztettem őket, de nem hallgattak rám. Sosem hallgatnak rám.
- Az Ön gyermekei?
- Képletesen mondtam, akik utánam jöttek. Gyerekek, fiatalabb testvérek.
- Mondja mióta van itt?
- Régóta. Nagyon régóta. Öreg voltam, amikor a világának a molekulái összeálltak, amikor elnevezték magukat földnek, tengernek, halnak, embernek.
- Ön egy az elsők közül?
- Nem, nem egy közülük. Én vagyok az első.
- Maga tudja, hol a kijárat?
- Talán.
- Akkor miért van itt?
- Várakozom.
- Mire? 
- Valakivel beszélgetni... "

- Lorien és Sheridan 
(A http://babylon5.scifi.hu/ lapról van.)


Bester is the best... :D lmao





A jobb oldalt található idézetem a sorozatban, Andreas Katsulas gyönyörűen adja elő, nyugodjon békében:

A Lost Tales (2007) azaz 15 évvel az első pilot epizód után, modern technikával elkészítve (nekem hagymát is vágtak a ninják a szemem alá ennél elsőre.):



Fontosabb Szereplők Nevei:
Babylon 5 legénységének tagjai:
John Sheridan - kapitány 
Jeffrey Sinclair - parancsnok
Elizabeth Lochley - kapitány
Susan Ivanova - parancsnok
Michael Garibaldi - biztonsági főnök
Dr. Stephen Franklin - Doktor
Zack Allan - biztonsági
David Corvin - hadnagy
Warren Keffer - hadnagy
Egyéb:
Marcus Cole - őrszem
Morden - összekötő
Anna Sheridan - Sheridan volt felesége
Lorien - Az első
Draal - övé a nagy gépezet
Zathras - hehehehe
Santiago - elnök
Clark - elnök
Telepata:
Alfred Bester - Psy zsaru 
Lyta Alexander - hadtesten kívüli telepata
Talia Winters - hadtest telepatája
Kentauri:
Londo Mollari - nagykövet
Vir Cotto - attasé




Minbari:
Delenn - nagykövet





Lennier - attasé





Narn:
G'Kar - nagykövet

Na'Toth - attasé
Vorlon:
Kosh
SHARE

Rólam

Sziasztok! Toffy vagyok, ennek a blognak az írója. Bátran kérdezhettek és amint tudok válaszolok. A blog mellett számtalan hobbim van és természetesen egy munkahelyem is van, mai über szuper hipertitkos. Na jó azért annyira nem. :D

  • Pinterest
  • Image
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése